A folyadékpótlás télen is nagyon fontos: nem csak a bőr, hanem az egész szervezet meghálálja. Különösen akkor, ha vitaminban gazdag alapanyagokkal dúsítod a vizet, melyek támogatják az immunrendszert és megakadályozzák a zsírraktározást.
Télen megnő a szervezet vitaminigénye, hiszen nagyobb fokozatra kapcsol az immunrendszer, amit támogatni kell. Ám nem könnyű mindennap optimális mennyiségben friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, így ahhoz, hogy kellő vitaminellátásban részesüljön a bőr, illetve a szervezet anyagcsere-folyamatai is zavartalanul működjenek, szükség lehet étrend-kiegészítésre.
Ha mindezt természetes módon, kapszulák nélkül szeretnéd megoldani, kézenfekvő lehet tápanyagokban gazdag italokat fogyasztani a sima víz mellett. Vannak, akik az antioxidánsokban gazdag teákra, vagy zöldséglevekre esküsznek, de nem mindenki lelkesedik az ízükért, ezért a különféle gyümölcsös limonádék a hideg hónapokban is szóba jöhetnek.
Zsírégető, antioxidáns ital mézzel és gyümölcsökkel
Egy alapreceptet mutatunk, melyet kedved szerint kiegészíthetsz vitaminokban dúskáló összetevőkkel. A savanykásabb ízvilág rajongóinak kedvez a grépfrút- és citromlé, illetve áfonya keveréke.
A grépfrút és a citrom könnyen beilleszthető diétás étrendekbe is, mindkettő C-vitaminban bővelkedik, ami segíti a zsírégetést és támogatja az immunműködést. A vöröses húsú grépfrútok több A-vitamint tartalmaznak, mint a citromszínűek, ráadásul antioxidáns hatású béta-karotinban és likopinban is bővelkednek.
Az áfonya zsírégető hatásáról szintén ódákat zengnek, nem kevésbé antioxidáns tulajdonságairól, melyekkel kiérdemelte a szuperétel címet. A-, B6-, C-, E-, valamint K-vitaminnal tölti fel a szervezetet, de a kalcium, kálium, magnézium, folsav, vas, cink, réz, és a béta-karotin is megtalálható benne. A méz antioxidáns erejével felturbózva, jó kis immunkoktélt készíthetsz ezekből az alapanyagokból.
Hozzávalók:
- 1 csésze fagyasztott áfonya
- ¾ csésze friss citromlé
- ½ grépfrút leve
- 3 csésze víz
- ízlés szerint méz
A citrusfélék levét turmixold össze az áfonyával, a vízzel és a mézzel, majd a magvas-pépes, zavaros löttyöt szűrd át egy kislyukú szűrőn, és az így kapott italt öntsd egy nagy pohárba. Az ínyencek gyömbérrel ízesíthetik, a maximalisták pedig citromkarikákkal és csipetnyi fahéjjal tálalhatják.
Képek: Getty Images.