Tavasszal sokan szeretnék leadni a tél folyamán felugrott plusz kilókat, ám, ha lemerültek a vitamintartalékok, nehezebben indul be a fogyás.
Tavasszal nemcsak az időjárás gyors ütemű változása viccel meg minket, amikor szinte ok nélkül szakad ránk a fáradtság. Ha télen nem ügyeltünk annyira a vitaminok pótlására, valószínűleg mostanra már feléltük a készletünket, hiszen az immunrendszerünk szinten tartásához a szervezetünknek szüksége volt egy kis erősítésre, különösen a szezonális vírusfertőzések idején.
A természet megújulásával, valamint a világos órák megnövekedésével, a hormonháztartásunk is átáll a napfényes időszakra, így olyan folyamatok indulnak el a szervezetünkben, melyek jobban felőrlik az energiánkat. Bár végre több időt tölthetünk a friss levegőn, ami kedvez a sportolási szándéknak, könnyen egy ördögi körben érezhetjük magunkat, hiszen a kimerültségtől úgy érezzük, mintha ólomsúllyal mozognánk.
Zsírbontó tavaszi ital kurkumával
Ám egy kis életmód változtatással könnyen átlendülhetünk a holt ponton. Ha betartjuk az egészséges táplálkozás alapelveit, több friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk, valamint kezdésként könnyű sétákat teszünk a szabadban, hamarabb megszabadulhatunk a nyomasztó tavaszi fáradtságtól.
Még valamit tehetünk a jó közérzetünk és az energiaszintünk érdekében: a folyadékpótlás egyébként is fontos, de a hidratálás jótékony hatását tovább fokozhatjuk, ha naponta egyszer vitaminokban dúskáló italt fogyasztunk, mely fokozza az anyagcsere működését, illetve antioxidáns anyagokkal segíti a szervezetünk méregtelenítő folyamatait.
Hozzávalók:
- 1/2 teáskanál kurkuma
- egy kevéske friss, reszelt gyömbér
- 1 citrom leve kifacsarva
- ½ csésze víz
Keverjük össze az alapanyagokat egy pohárban, és máris fogyaszthatjuk a kellemesen fűszeres, illatos italt.
A kurkuma és a gyömbér nemcsak frissítő hatással bír
A szervezet anyagcseréje összetett folyamat, melyben a vitaminok is nagy szerepet játszanak. Nélkülük nehezebben indul be a zsírbontás, hiszen a szervezet mindig oda csoportosítja a létfontosságú vitaminokat, ahol nagyobb szükség van rájuk.
Ezért vitaminhiány esetén az anyagcsere működése belassulhat, és a tápanyagok is nehezebben hasznosulnak. A kurkuma antioxidáns hatása segíti a méregtelenítést, hiszen ereje vetekszik a C- és E-vitaminéval. A kurkuma májvédő és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, ráadásul elősegíti a sejtregenerálódást és fokozza az anyagcsere működését.
A gyömbér amellett, hogy gyomornyugtató és emésztésjavító hatással bír, az immunrendszert is erősíti. Az illatos, gyógyító erejű fűszernövény karcsúsító tulajdonságokkal úgyszintén rendelkezik, hiszen fokozza az emésztőnedvek termelődését, és gyorsítja az anyagcserét. A méregtelenítő italhoz hozzáadott friss citromlé C-vitaminnal segíti a zsírbontó folyamatokat, citromsav tartalmával pedig fokozza a gyomorsav termelődését.
Képek: Getty Images.