A citrom és a vÃz anyagcsere-pörgetÅ‘ hatását szinte mindenki ismeri, és sokan a kettÅ‘t együtt alkalmazzák a fogyás reményében. A citromos vÃz továbbfejlesztett változatából naponta egy-két csésze is elegendÅ‘ ahhoz, hogy beinduljanak a dolgok.
A citromos vizet egy ideje afféle varázsitalként emlegetik, amely képes elűzni az éhséget, csúcsra járatja az anyagcsere működését, leolvasztja a felesleges testzsÃrt, és még antioxidánsokkal is ellátja a szervezetet.
Ez persze nem mind igaz, és senki ne várjon látványos eredményt, ha csupán annyit változtat az életmódján, hogy beiktatja mindennapjaiba a citromos vizet. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és sport nélkül, még egy ilyen vitamindús ital is csak keveset ér, ezért érdemes az alapokkal kezdeni a változást.
Bár a citromos vÃz valóban pozitÃv tulajdonságokkal bÃr, azt nem árt tudni, hogy a hatás kedvéért viszonylag sokat kellene belÅ‘le fogyasztani, ám ennek mégis van egy kis bökkenÅ‘je, hiszen savassága miatt, a citrom nagyobb mennyiségben nem tesz jót sem a fogzománcnak, sem a gyomornak, illetve a nyálkahártyát egy idÅ‘ után irritálhatja.
Nem szabad tehát túlzásba esni vele, sokkal célravezetÅ‘bb, ha felturbózzuk az anyagcsere-pörgetÅ‘ italunkat olyan komponensekkel, melyek egymás hatását segÃtve javÃtják az emésztési, illetve a zsÃrbontási folyamatokat a szervezetben.
Langyos, citromos ital fahéjjal és kurkumával
A zsÃr lebontásához nagy mennyiségű C-vitaminra van szüksége a szervezetnek, de a megfelelÅ‘ vÃzmennyiség fogyasztása is hozzájárul ahhoz, hogy az anyagcsere hatékonyabban működjön. A salakanyagoknak és méreganyagoknak – melyeket nem tudnak hasznosÃtani a sejtek – minél hamarabb távozniuk kell, ám az sem jó, ha a folyamat túl hirtelen megy végbe, hiszen akkor a tápanyagoknak nincs kellÅ‘ idejük felszÃvódni.
A langyos vÃz felhevÃti a testet, de csupán annyira, hogy nagyobb fokozatra kapcsoljanak az anyagcsere működtetésében részt vevÅ‘ szervek, ezért jó nem túl hideg, de nem túlságosan forró italt kortyolgatni reggelente. A gyógyhatású fűszerként ismert kurkumát Indiában emésztésserkentÅ‘ként is alkalmazzák. Nehéz, zsÃros ételek mellé adagolva megszünteti a teltségérzetet, ugyanis serkenti a gyomorsav termelÅ‘dését.
A reggeli órákban éppen ezért úgy ajánlott a citromos, kurkumás ital, ha az alapja nem csupán vÃzbÅ‘l áll, hanem egy kis kókusztejet is löttyintünk mellé, amely zsÃrtartalmával segÃti a hatóanyagok felszÃvódását, és megakadályozza a gyomorirritációt. A fahéj nemcsak étvágycsökkentÅ‘ hatásával segÃti a fogyást, hanem leginkább azzal a tulajdonságával, hogy egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
Ráadásul a fahéj rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Csakúgy, mint a méz, amely a kurkumás, citromos ital másik összetevője. A mézben a cink, magnézium, kálium, réz, vas és kalcium egyaránt megtalálható, éppúgy, mint a B-vitaminok széles skálája, illetve a C-vitamin. A citrom még több C-vitamint raktároz, például egy egészségesen nevelt, napfényben érett gyümölcs egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének majdnem a 40%-át fedezi.
Citromos, kurkumás ital hozzávalói:
- ½ citrom leve
- 1 mokkáskanál méz
- ½ csésze langyos vÃz
- ½ csésze langyos kókusztej
- ½ teáskanál kurkuma
- csipetnyi őrölt fahéj
Nincs más hátra, mint alaposan összekutyulni az alapanyagokat, melyek nem oldódnak el teljesen a langyos vÃzben, Ãgy egy kissé bizarr elegyre számÃthatunk. A hatása azonban már napok múltán érezhetÅ‘, hiszen javul az emésztés, megszűnnek a puffadással járó gyomorproblémák, ezáltal a test energiaszintje is érezhetÅ‘en megnÅ‘.
Képek: Getty Images.