A szervezet vitaminraktárának feltöltésére, a megfázás kivédésére, és a diétás étrend kiegészítésére is kiváló ez az emésztésserkentő, vízhajtó smoothie, mely a cékla erejével fokozza a testben lezajló méregtelenítő folyamatokat, és segíti a fogyást.
A nyári időszakban rengeteg lédús gyümölcs áll rendelkezésünkre, ha meg akarunk szabadulni a szervezetünk által visszatartott vízmennyiségtől. Ám az őszi-téli szezonban is van rá mód, hogy természetes módon orvosoljuk a problémát, például egy vitamindús smoothie-val.
A cékla a fogyásban is segíthet
A cékla az egyik legegészségesebb salátanövény, amiről többnyire csak a vashiányos vérszegénység, és a náthás megbetegedések kapcsán hallunk, hiszen magas vastartalmával fokozza a vérképzést, antioxidánsaival pedig segít kivédeni a megfázást, ugyanis C- és B-vtamin-tartalmával erősíti az immunrendszert.
A cékla azonban más egyéb jó tulajdonságokkal is rendelkezik, melyekkel előrelendítheti a fogyást. Például nagyobb teljesítményre ösztönzi a májat és a vesét, melyek a szervezet méregtelenítéséért is felelnek, ezen felül pedig salaktalanító hatással bír, sőt, az anyagcsere-működését is hatékonyabb fokozatra kapcsolja.
Megtalálhatóak benne a sejtvédő flavonoidok és polifenolok, melyek szinte minden szuperételben fellelhetőek, hiszen csodás élettani hatással bíró antioxidánsok. A céklában más értékes tápanyag is megtalálható, például a betain, amely javítja a szervezet méregtelenítési folyamatait, óvja a májat bizonyos toxinoktól, és növeli a test energiaszintjét.
A betain abban is segít, hogy a szervek oxigén-felhasználása kiegyensúlyozottá váljon, ami bizony jó hatást gyakorol a zsírégető folyamatokra.
Méregtelenítő, vízhajtó smoothie céklával
Nem a cékla az egyetlen értékes tápanyaga ennek a vitamindús smoothie-nak, hiszen tartalmaz almát, balzsamecetet, kelkáposztát és gyömbért, melyek egytől egyig hatékonyan javítják az emésztést, és pozitívan befolyásolják az anyagcsere működését.
Hozzávalók:
- 200 g főtt cékla
- 1 db közepes alma, cikkekre vágva
- ½ dl 100%-os almalé
- 1 db kelkáposztalevél
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 kiskanál finomra reszelt gyömbér
Kicsit vagdosd össze a főtt céklát, majd alaposan mosd meg az almát és a kelkáposztalevelet. A gyümölcsöt ne hámozd meg, mert a héjában is rengeteg vitamin van, csak vágd fel apró cikkekre, miután eltávolítottad a magházat. Az előkészített hozzávalókat tedd bele a turmixgépe, és pépesítsd addig az elegyet, amíg darabmentessé nem válik. Ha túl sűrűnek találod az állagát, kevés vizet, almalevet, vagy céklalevet is löttyinthetsz hozzá.
Képek: Getty Images.