A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a belső szervek épségére, hanem a bőr állapotára is káros hatással lehet.

hirdetés

A finomított cukorban bővelkedő ételek nem tesznek jót az egészségnek, az mindenki számára egyértelmű, hogy hozzájárulnak az elhízáshoz, de azzal már kevesen foglalkoznak, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás igencsak meggyengíti a szervezet ellenálló képességét, ráadásul megnöveli számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát, emellett a bőr állapotát is hamar lerontja.

Az édességek, cukros üdítők és egyéb rejtett cukorforrások hosszú távon súlyos problémákhoz vezethetnek. Bár a pattanások a túlzott cukorbevitel legismertebb jelei, a következő tünetek még árulkodóbbak lehetnek.

A túlzott cukorfogyasztás jelei: 5 tünet, hogy a bőr meghúzta a vészharangot

Fakó, szürkés arcszín

A cukor vízelvonó hatása miatt a bőr dehidratálttá válik, ami fakóvá, élettelenné teszi a bőrszínt. Ez különösen az arcon észlelhető, ahol a bőrünk vékonyabb és érzékenyebb.

Kép: Getty Images.

Duzzanatok és szem alatti karikák

A magas cukorfogyasztás gyulladásokat vált ki a szervezetben, ami szem alatti duzzanathoz és sötét karikák kialakulásához vezethet. Ezek a tünetek bizony nemcsak az alváshiányra, hanem a túlzott cukorfogyasztásra is utalhatnak.

Piros foltok és érzékeny bőr

A túl nagy mennyiségben bevitt cukor tönkreteszi a bélflóra egyensúlyát, ami gyulladások formájában a bőrön is megjelenhet. Az érzékeny, könnyen kipirosodó bőr, sőt az ekcéma is még rosszabb irányt vehet, ha nem figyelsz oda a szervezetedbe jutó cukor mennyiségére.

Kép: Getty Images.

Nehezebb sebgyógyulás

A túlzott cukorfogyasztás gyengíti az immunrendszert, különösen a fehérvérsejtek, például a neutrofilek működését. A neutrofilek kulcsszerepet játszanak a sebgyógyulás korai szakaszában, mivel feladatuk a kórokozók elpusztítása és az elhalt sejtek eltávolítása a sebből. Magas vércukorszint esetén azonban ezek a sejtek kevésbé hatékonyan működnek.

Korai ráncok és bőröregedés

A cukor gyorsítja a bőr öregedését, mivel hatással van a kollagén- és elasztinszintre. Ez a glikáció nevű folyamat során történik, amely során a cukormolekulák a fehérjékhez kötődnek, merevvé és kevésbé rugalmassá téve a kötőszövetet. Az eredmény: korai ráncok és megereszkedett bőr.

Kép: Getty Images.

 

A cukorfogyasztás mérséklése javíthatja a bőr állapotát. Hogyha a felsorolt tünetek közül bármelyiket is észleled, érdemes szakemberhez fordulni a problémával, hiszen jobb minél hamarabb megelőzni, illetve helyrehozni a károkat, nehogy súlyosabb következményekkel kelljen szembenézni.

Kiemelt kép és a cikk képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés