A téli időszakban kifejezetten gyakori probléma a bőrszárazság, ami ellen nem csupán a hidratáló és olajokban gazdag krémek léphetnek fel hatékonyan, egyes ételek fogyasztásával belülről segítheted a hámlás, viszketés, kipirosodás és húzódó bőrérzet megszűnését.

hirdetés

Nem titok, hogy a táplálkozási szokásainkkal befolyásolni tudjuk a bőrünk állapotát, hiszen elsősorban vitaminokra, antioxidánsokra, ásványi anyagokra, aminosavakra és olajokra van szüksége ahhoz, hogy megőrizze ellenálló képességét és kevésbé hevesen reagáljon a negatív környezeti hatásokra. Értékes tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étkezéssel a bőröregedés látható tünetei is késleltethetők, ugyanakkor a téli bőrszárazság kialakulása ugyancsak megelőzhető vagy mérsékelhető bizonyos ételek fogyasztásával.

Kép: Getty Images.

Emellett éppúgy fontos lépés a megfelelő bőrápolás, ám a krémek kevésbé hatékonyak, ha a bőr számára szükséges tápanyag- és folyadékmennyiség nincs biztosítva. Elsősorban tehát belülről kell támogatni a kiszáradt, húzódó hámréteget, de az igényeihez passzoló bőrápolási készítmények használata sem maradhat el, hiszen így kívül-belül megalapozható a hidratálása és a védelme.

Ezeket edd téli bőrszárazság ellen: gyakori ételek a szezonban, amelyek segítenek

Ezek az ételek egyszerűen beilleszthetők az étrendbe ősszel és télen, ráadásul telítetlen zsírsavakkal támogatják a bőr vízmegtartó és ellenálló képességét, antioxidánsokkal óvják a sejteket, vitaminokkal segítik a felhám regenerálódását, illetve víztartalmukkal hozzájárulnak a szervezet belső hidratálásához. Viszont nem csodaszerek!

Az ételek tápanyagait ugyanis nem csupán a bőr hasznosítja, hanem a szervezet számos működésében részt vesznek. Nem csillapítják azonnal a bőrszárazság kínzó tüneteit, és pláne nem úgy, ha csak egyszer-egyszer csipeget belőlük az ember. Ám az sem megoldás, ha túlzásba viszed a fogyasztásukat. Lehetőleg a kiegyensúlyozott, változatos étrend legyen a cél, sőt, bizonyos táplálékokat – például az olajos magvakat – nem árt mértékkel beiktatni az étkezésekbe.

 

Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet

Hat fejezet, hat történet, hatvanöt tuti recept a pörgős mindennapokhoz, vagy akár az ünnepi asztalra. A könyvben elmesélem, miket tálalok egy Michelin-csillagos séfnek, miután hazaér a munkából.

 

Amikor kevés időm van főzni, ha diétázik valamelyikünk, vagy ha egyszerűen csak le akarom venni a lábáról. Megmutatom azt is, mit főz ő nekünk, és milyen praktikákat lestem el tőle az évek során. Írok a gyerekkoromról, a költözésről Brazíliából Magyarországra, és arról is, hogy a származásom és a szülői minták lenyomatai miként jelennek meg a mindennapjainkban. Mióta anya vagyok, tudom: ha a gyerekek étrendjéről van szó, a jól bevált, finom, tápláló fogások aranyat érnek, ezért mindenképp szerettem volna ebben is segíteni a családokat.

Ülj mellénk az asztalhoz te is, hadd meséljem el szívem történeteit!

A könyv már elérhető.

PROMÓCIÓ

Olívabogyó

Az olívabogyó változatos formában fogyasztható, a mediterrán salátákat, köreteket is gazdagíthatod vele, de zöldséges turmixokban, szószokban is jól működik jellegzetes ízével.

Kifejezetten jó hatással van a bőrre, ha alkalmanként olajbogyót fogyaszt az ember, hiszen főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Emellett A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin található benne, és kalciummal, magnéziummal erősíti a bőr védekezőképességét. Magas linolsavtartalmával javítja az emésztést, és mint tudjuk, a megfelelően működő emésztési folyamatok megalapozzák a problémamentes bőrhöz vezető utat.

A lassú, rossz emésztés szintén okozhat viszkető, húzódó bőrérzetet és irritáció kialakulását idézheti elő a hámrétegben. Az olajbogyó gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, csillapítja a kiszáradt bőr pirosságát, valamint enyhülést hoz a kiszáradt bőrnek. A legjobb polifenolforrások között tartják számon, igazi szuper fegyver a szabad gyökök ellen.

A lédús kivi

A kivi kalóriatartalma alacsonyabb a narancsénál, így akár egy diétás étrendbe is könnyedén beiktatható. A glikémiás indexe közepes, ezért mértékkel fogyasztható abban az esetben, ha minimalizálnod kell a cukorfogyasztást. Lédús és rostokban gazdag, ezáltal kiválóan javítja az emésztést, de más előnyei is vannak a bőrképre vonatkozóan.

A C-vitaminban gazdag gyümölcsök között élen jár a kivi, ami nem csak az immunrendszer működésének szempontjából előnyös, hiszen ez az antioxidáns hatású vitamin támogatja a kollagéntermelést, ennek köszönhetően hozzájárul a kötőszövetek rugalmasságához. A téli szezon szuperételének tartják a citrusfélék mellett, mivel antioxidánsokban és tápanyagokban egyaránt bővelkedik.

Az A-, E-, C- és K-vitaminon kívül B1-, B2-, B3-, B6-vitaminokkal, valamint folsavval, vassal, kalciummal és magnéziummal rendelkezik. Bár zsírban szegény, regeneráló, bőrszépítő gyümölcsként ismert, így hozzájárulhat a bőrszárazság enyhítéséhez. Éretten ugyanis lédús, ezért nagyszerű összetevője lehet gyümölcsturmixoknak, illetve citrusfélékkel együtt préselve antioxidánsokban bővelkedő dzsúsz készíthető belőle.

Ellenállóbbá, erősebbé teszi a kiszáradt, elvékonyodott bőrt, valamint támogatja védekezőképességét. Hidratáló hatását érdemes kihasználni a téli időszakban, olajos magvakkal együtt hozzáadhatod a reggeli zabkásához, de ízletes gyümölcssaláta részeként éppúgy tálalhatod.

A sejtregeneráló hatású gránátalma

A gránátalma fogyasztása mindig szóba kerül, ha a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzéséről van szó. Támogatja a sejtek megújulását, így olyan esetekben is képes javítani a bőrképet, amikor az elhalt hámsejtek lassabban válnak le. Antioxidáns hatású polifenolokban gazdag, ennek köszönhetően csökkenti a szervezetben zajló oxidációs folyamatokat.

A bőrsejtek regenerációján túl a védelmükhöz is hozzájárul, de van még egy jó tulajdonsága, hogy javítja a vérkeringést, ezáltal fellendül a sejtek oxigén- és tápanyagellátása. A hámréteg hidratálását, valamint rugalmasságának megőrzését szintén támogathatod azáltal, ha a gránátalmát beiktatod az étrendedbe. C-vitaminban és B-vitaminokban egyaránt bővelkedik. A gránátalma nagyszerű csemege kásákhoz, salátákhoz keverve, vagy gyümölcsös smoothie-italokhoz adagolva. Jótékony hatásaiból, gyulladáscsökkentő tulajdonságából az egész szervezet profitál.

Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő dió

A dió fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, így a bőr egészséges működésének szempontjából ugyancsak értékes eledel. Van benne C-, E-, illetve B1-, B2-, B3- és B6-vitamin, emellett cink, foszfor, kalcium, kálium és magnézium található benne. Minimálisan telített zsírsavakat is tartalmaz, de nagyobb arányban lelhető fel benne egyszeresen és többszörösen telítetlen olaj. Esszenciális omega-3 zsírsavakban bővelkedik, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek és elősegítik a sejtmembrán helyreállítását.

Kép: Getty Images.

 

A dió változatos formában fogyasztható, őrölve is belekeverheted zöldséges-gyümölcsös turmixokba, de köreteket, salátákat éppúgy gazdagíthatsz vele. A dió napi fogyasztását azonban nem érdemes túlzásba vinni, a zsíros és kombinált típusú bőrt könnyen olajosabbá teheti, de mértékletesen adagolva nem okoz pattanásokat. Javítja a hámréteg vízmegtartó képességét, abban segít, hogy a nedvesség ne párologjon el egykönnyen a bőrből. Magas kalóriatartalma miatt szintén nem javasolt túl sokat enni belőle, a napi ajánlott adagja nagyjából fél marék, körülbelül 4-5 dióbél.

Tudatosabb étkezéssel a téli bőrszárazság problémája kiküszöbölhető vagy csökkenthető, ezek az ételek azonban csupán segítséget nyújtanak a szervezet hidratációjának fenntartásához. Az őszi-téli időszakban éppúgy kiemelten fontos a változatos étrend, amely tartalmazza a szervezet és a bőr számára fontos vitaminokat, antioxidánsokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint a fehérjéket és olajokat.

Kiemelt képek és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés