A zabkása sokféleképpen elkészíthető, így sohasem lehet ráunni. Ősszel a szilvás verziója a legnépszerűbb, ami támogatja az emésztést, és berúgja az anyagcsere zötyögős motorját. Vaníliás-fahéjas ízkombinációjával pedig élvezetesen indul a nap.
A szilva és a zab külön-külön is szuper rostforrás, ezért a kombinációjuk rendkívül hasznos a székrekedés ellen. A gyümölcs nagy része víz, aminek köszönhetően nem csak beindítja a bélmozgást, hanem a szervezet méregtelenítését is segíti.
Mivel kálium van benne, vízhajtó tulajdonsággal bír, emellett antioxidánsokkal büszkélkedhet, és, ha nyersen fogyasztod, szinte alig észrevehetően tesz hozzá valamit a napi kalóriaadagodhoz. A zabból készült kásának szintén sok jótékony élettani hatása van, és másik nagy előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül.
Beindítja az emésztést a szilvás zabkása
A szilva az egyik leggyakrabban termesztett gyümölcs hazánkban, így, ha frissen a piacról szerezzük be, akkor biztosak lehetünk benne, hogy vitaminokban dús, egészséges gyümölcs kerül a szervezetünkbe.
A szilva köztudottan segít az anyagcserefolyamatok megkönnyítésében és beindításában, illetve még a bélmozgást is serkenti. Pozitív tulajdonságait meglepően olyan rostoknak köszönheti, melyek emészthetetlen anyagokként felveszik a nedvességet, a bélben megdagadnak, így javítják a bél perisztaltikus mozgásait. Továbbá egy szorbitol nevű anyag is fellelhető benne, mely szintén támogatja az emésztést.
A lila gyümölcs fontos ásványi anyagokat tartalmaz, így számottevő vas, magnézium, kálium, réz és cink is található benne. Továbbá A-,C-,E- és B-vitaminokban dúskál.
A szilvás zabkása reggelre ideális finomság lehet, hiszen a zab szintén sok rostot tartalmaz, emiatt eltelít, a jóllakottságérzet pedig hosszan kitart. A belőle készült alapkása fehérjedús táplálék, emellett E- és B-vitaminokban gazdag.
Zabkásarecept:
- 1/2 bögre zabpehely
- 1/2 bögre növényi ital vagy tej
- Fél csipet só
- Ízlés szerint valamilyen édesítő
A zabpelyhet és a folyadékot keverd össze egy lábasban, majd lassú tűzön addig kevergesd, míg sűrű állagúvá nem válik. Ez pár perc alatt el is készül, de ha túl sűrű vagy túl lágy lenne a massza, akkor érzésre pótolható a keverékben minden hozzávaló. Közben ízesítheted sóval, vagy mézzel, esetleg csipetnyi fahéjjal. A szilvát megmosva, kimagozva, felszeletelve, nyersen is hozzáadhatod, miután kihűlt a kása, így érvényesülnek legjobban a gyümölcsben lévő polifenolok, antioxidánsok és vitaminok. Azonban érdemes kipróbálni az ízletes szilvás öntetet is.
Szilvás öntet:
- 2-3 db szilva
- 1 tk. vaj
- Fahéj és vanília ízlés szerint
Az öntet elkészítéséhez a gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, és félbevágva kimagozni. Ezután, egy kis serpenyőben vagy lábasban takarékon a vajjal együtt addig melegítsd, míg meg nem puhul a gyümölcs. Emiatt nem érdemes túl érett darabokat vásárolni, mert máskülönben az egész egy masszává válik. Végül pedig add hozzá a fahéjat és a vaníliát.
Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.