A spenót az egyik legegészségesebb étel. Bár sokan nem szívlelik az íze miatt, finom gyümölcsökkel kombinálva, mégis kedvelt összetevővé válhat. A smoothie-receptekből sem hiányozhat, hiszen tele van antioxidánsokkal, így jótékony hatását a bőrre is kifejti, számos egyéb pozitívum mellett.

hirdetés

A téli időszakot megsínyli az arcbőr, így kora tavaszra általában fakóbbá válik, és a védekező képessége sem áll a helyzet magaslatán, ezért könnyebben kiszárad. Mint mindig, ilyenkor szintén nagyon fontos a hidratálás, hiszen a vízhiányos hámréteg könnyebben elkezd öregedni. Megfelelő hatóanyagokkal sokat javítható a lestrapált bőr állapota, ám a belső támogatásról sem érdemes megfeledkezni.

A vitaminokban bővelkedő turmixok nagyszerűen illeszkednek az étrendbe, és még a siralmas bőrképet is feljavítják. Szépítő tulajdonságuk elsősorban a mikrotápanyagoknak köszönhető, de azzal is sokat tesznek a friss, üde kinézetért, hogy rostjaikkal serkentik az ellustult emésztést, és segítenek kiűzni a méreganyagokat.

Ízletes smoothie, amit a spenót tesz táplálóvá

A spenót valódi szuperélelmiszer, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasztásával fedezhető a napi A- és K-vitamin-adag akár 20%-a, emellett megtalálható benne a kalcium, kálium és magnézium. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, így a diétázók étrendjébe is bekerülhet.

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a növényekben is megtalálható. Ebben az esetben karotonoidnak nevezhetjük, ebből a szervezet állítja elő az A-vitamint. Ez felel a bőr egészségéért, hiszen segíti az új hámsejtek képződését, csökkenti a pigmentfoltok kialakulásának az esélyeit, és még a pattanásoktól is megszabadít. Összébb húzza a pórusokat, és hatásos akné ellen. Ám a szem egészségét is védi, így mindenképpen érdemes spenótot fogyasztani.

A spenót bővelkedik káliumban, ezért nagyszerű vízhajtónak minősül. A kalcium felpörgeti az anyagcserét, és megszabadítja a szervezetet a felgyülemlett salak- és méreganyagoktól.

Az ízletes smoothie a spenót mellett tartalmaz még banánt, amely szintén méregteleníti a szervezetet. Rendszeres fogyasztása jó hatással van a vízháztartásra. Ha nem kedveled túlságosan a spenótot, az sem probléma, hiszen a banán és a fagyasztott gyümölcsök nagyszerűen ellensúlyozzák a salátanövény ízét.

Hozzávalók:

  • 1 bögre fagyasztott piros gyümölcs
  • 1 bögre spenót
  • 1/2 banán
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 bögre víz vagy frissen facsart gyümölcslé

A banánt hámozd meg, és vágd össze, majd minden összetevőt tegyél a turmixgépbe. Addig mixeld, amíg az apró darabkák krémes elegyet nem alkotnak. Ha túlságosan sűrűnek találod, akkor vízzel vagy gyümölcslével tovább hígíthatod.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés