Az olajos magvak és a magas rosttartalmú táplálékok remekül beválnak lomha emésztés ellen, ráadásul efféle alapanyagokkal bármelyik smoothie felturbózható. Az alábbi recept vitaminokban sem szűkölködik, ízletes összetevői a bőrre szintén jótékonyan hatnak.

hirdetés

Sokan leginkább a tavaszi szezont tartják igazi smoothie-időszaknak, hiszen a melegebb hónapokban temérdek olyan friss gyümölcs és zöldség terem, amelyek remekül működnek egy finom, krémes italban. Az őszi időszakban sem kell mellőzni az emésztésserkentő reggelit, ugyanis ilyenkor is roppant kegyes a természet, csupán annyi a különbség, hogy egy kicsit más ízekkel és színekkel szolgál. Az igazi őszi alapanyagok legalább annyira hatékonyak!

Természetesen nem kell lemondani az eperről, a málnáról és az áfonyáról sem, hiszen fagyasztva továbbra is beszerezhetők és felhasználhatók egy-egy finom smoothie-hoz, azonban a friss, őszi hozzávalóknak éppúgy érdemes esélyt adni. Már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy mindig a friss a legjobb, hiszen a feldolgozások során a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma valamelyest csökken. Noha ez a reggeli ital nem olyan színes és hívogató, az íze annál izgalmasabb! Rengeteg olajos magvat és rostot tartalmaz, nagyon jót tesz a belassult emésztésnek. Igazi antioxidáns-bomba, amiből nem csupán az anyagcsere és az immunrendszer, a bőr éppúgy profitálhat.

Ínycsiklandozó smoothie lassú emésztés ellen

Hozzávalók

  • 1 db banán,
  • 1 db szárított füge,
  • 1 szem datolya,
  • 1 db aszalt szilva,
  • 1 evőkanál mazsola,
  • 3 db dió,
  • 5 szem mandula,
  • 1 evőkanál szezámmag,
  • 1 pohár növényi tej.

 

Első látásra talán rendkívül hosszúnak tűnik az összetevők listája, ám a smoothie elkészítése pofonegyszerű. Alig kell szeletelni és hámozni, a banánon kívül tulajdonképpen mindent csak bele kell dobni a turmixgépbe. A recept gyors és kiadós, igazi őszi finomság, ami rendbe teszi az emésztést, és visszaadja bőr természetes szépségét, ragyogását.

A reggeli smoothie hatékonysága a benne rejlő vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban rejlik. Minden egyes összetevője hozzájárul valamilyen formában a kiegyensúlyozott emésztéshez, sőt, a finom alapanyagok mentőövet nyújtanak a sápatag, leharcolt arcbőr számára, így akár két legyet üthetsz egyetlen csapásra.

Vitaminokban gazdag őszi alapanyagok

A dió emésztésserkentő hatása mellett leginkább bőrszépítő tulajdonságairól ismert. Rengeteg E-vitamint tartalmaz, amely igazi szépségvitaminként írta be magát a szépségápolás kódexébe. Gátolja a szabad gyökök pusztító, romboló hatását, késleleti a bőröregedés folyamatát, hozzájárul a sejtek regenerációjához. B-vitaminokban és omega-3 zsírsavakban szintén gazdag, melyek nélkülözhetetlenek a bőr szépségének megőrzéséhez. Hozzájárul a hámréteg nedvességfenntartásához, ezáltal segít elkerülni a viszkető, húzódó bőrszárazságot és a sápadt, nyúzott megjelenést.

 

A füge a benne található vitaminoknak, illetve rostoknak köszönhetően hatékonyan támogatja a bélműködést, seprűként takarítja ki a bélrendszert, ezáltal megszabadít a letapadt salakanyagoktól. Amellett, hogy segíti az anyagcserét, B-vitaminokkal turbózza fel az arcbőrt, ezáltal nem csupán a jobb közérzethez, a gyönyörű, ragyogó megjelenés eléréséhez szintén hozzájárul.

Ugyanez mondható el az aszalt szilváról is, amely szintén kimagasló rosttartalmával éri el, hogy a lomha, belassult emésztés erőre kapjon. Elősegíti és serkenti a bélműködést, kimagasló antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig a bőr szépségének, rugalmasságának megőrzésében éppúgy szerepet vállal. A mazsola magas rosttartalmával úgyszintén remekel a bélmozgás fellendítésében, segíti a méreganyagok távozását, már ezzel is hozzájárul a tisztább, üdébb bőrképhez. A benne található vitaminoknak köszönhetően igazi bőrszépítő összetevőnek számít, ráadásul az őszi-téli szezonban nélkülözhetetlen vasat is hatékonyan pótolja.

Önmagában azonban, egyik  smoothie sem tesz csodát, egészségtelen életmód mellett úgymond hatástalan. Ha nem szervi megbetegedés hátráltatja az emésztés zavartalan működését, rendszeres testmozgással, a rostokat sem mellőző, gyomorkímélő táplálkozással, megfelelő vitamin- és folyadékbevitellel, valamint egy-egy smoothie beiktatásával helyrehozható a belassult emésztés. A hatásuk ugyanis összeadódik, egymást erősítik. Ahhoz, hogy a szervezet és az bőrszövet egyaránt zökkenőmentesen el tudja látni a feladatát, a fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás elengedhetetlen.

Bár sokan úgy hiszik, ősszel kevesebb lehetőséggel kecsegtet a természet a vitaminokban, antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban és rostokban gazdag smoothie elkészítéséhez, ez abszolút nem így van, a lassú emésztés ellen már jól bevált alapanyagokban például kifejezetten bővelkedik ez az időszak.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés