Bár ez a vitaminokban dúskáló, sárgarépás bÅ‘rszépÃtÅ‘ smoothie nem könnyÃti meg a mindennapokat, és nem veszi le a válladról az év végi hajtás terheit, abban sokat segÃt, hogy az immunrendszeredet felvértezve energikusabban, kevésbé lestrapált külsÅ‘vel zsonglÅ‘rködhesd végig az ünnepek elÅ‘tti idÅ‘szakot.
Az ünnepeket megelÅ‘zÅ‘ véghajrá valószÃnűleg sokak számára ismerÅ‘s, amikor hÃvogató nyugalmával már egyre közeledik a karácsony, de addig még jó párszor meg kell pörgetni a mókuskereket, miközben vészesen csökken az ember energiaszintje. Cikázás a munkahelyi teendÅ‘k és az elÅ‘készületek között, lehetÅ‘leg elkerülve a szezonális fertÅ‘zések széles választékát, aminek egyetlen ártalmatlannak tűnÅ‘ kis eleme is hetekre visszavetheti a haladás lehetÅ‘ségét. Nem csoda, hogy gyakran csendül fel ilyenkor a kérdés: Hogy fogok mindennel idÅ‘ben végezni?
Noha ez a sárgarépás bÅ‘rszépÃtÅ‘ smoothie nem adja meg rá a választ, azért támaszod lehet a pörgÅ‘s mindennapokban, amikor a stressztÅ‘l vacakol az emésztés, lázadozik a bÅ‘r, és még a gondolatokat is beborÃtják a sötét gomolyfellegek. Ha úgy érzed, fogytán az energiád, és pattanások figyelmeztetnek arra, hogy tombol benned a feszültség, megéri pár perc szusszanásnyi idÅ‘t szakÃtani erre a receptre, ami faék egyszerű, mégis hatásos.
Sárgarépás bÅ‘rszépÃtÅ‘ smoothie gyömbérrel: csupa vitamin
A kimerültségtÅ‘l fakó, valamint a stressztÅ‘l dehidratált, gyulladásokra hajlamos bÅ‘rkép egyik legjobb ellenszere a kiadós pihenés, ám, ha erre épp csak korlátozottan nyÃlik lehetÅ‘ség, akkor érdemes más módon kompenzálni a szervezet kiszipolyozását. Egyetlen smoothie nem jelent védÅ‘pajzsot, de egy egészséges tápanyagokból álló étrend kiegészÃtéseként hatékony támogatást nyújthat.
Kép: getty Images.
A sárgarépa belülrÅ‘l szépÃti a bÅ‘rt, és más elÅ‘nyei is vannak
A stresszes életmód, a túlterheltség és a kimerültség nem csak a betegségek melegágya, az általuk végzett belsÅ‘ rombolás jelei a bÅ‘rön ugyancsak megmutatkoznak. Ez a kombó bizony képes berúgni a bÅ‘röregedés motorját, de az emésztésre szintén negatÃvan hat, ami pattanások, bÅ‘rirritáció kialakulásához vezethet.
A sárgarépa legfontosabb antioxidáns hatású eleme az A-vitamin provitaminjaként ismert béta-karotin, amely kiválóan harcol a testben zajló oxidatÃv stressz ellen. Az anyagcsere-folyamatok során felszabaduló szabad gyökök olyan molekulák, melyek fehérjékre utaznak, hogy saját instabil felépÃtésüket kijavÃtsák. Emiatt azonban gyakran kárt okoznak a sejtek felépÃtésében, Ãgy azok már nem tudják ellátni funkciójukat. A béta-karotin nemcsak azért fontos, mert A-vitamint állÃt elÅ‘ belÅ‘le a szervezet, hanem, mert védelmet nyújt a sejthártyának a szabad gyökökkel szemben, illetve elÅ‘segÃti az egyenletes pigmentképzÅ‘dést.
A béta-karotin egy része retinollá alakul át a testben, vagyis tiszta A-vitaminná, amely nagy szerepet játszik a sejtek regenerálódásában, megújulásában, valamint erÅ‘sÃti a bÅ‘r természetes védelmi rendszerét. Szabályozza a hámsejtek cserélÅ‘dését, osztódását, ezáltal lassÃtja a bÅ‘röregedés ütemét. A külsÅ‘ környezeti ártalmak, valamint a belsÅ‘ egyensúly felborulása miatt felgyorsult folyamatot az A-vitamin képes mérsékelni, Ãgy késÅ‘bb jelentkeznek a ráncok.
Csakúgy, mint a cink és a magnézium, a béta-karotin is enyhÃti a stresszhormonok miatt jelentkezÅ‘ pattanásos bÅ‘rtüneteket. Emellett a sárgarépa magas rosttartalommal bÃr, viszont meglehetÅ‘sen kevés kalória van benne, Ãgy nem terheli meg a gyomrot és a szervezetet. JavÃtja az emésztést, illetve csökkenti a dehidratált bÅ‘r kellemetlen tüneteit.
A béta-karotin összességében üdévé, ragyogóvá varázsolja a lestrapált bÅ‘rt, de ehhez C-vitamin is kell, ami szintén megtalálható a sárgarépában. Azért is jó, ha smoothie-ba vagy salátába kerül a répa, mert Ãgy nyersen, feldolgozás nélkül fogyasztjuk, ugyanis a fÅ‘zés során az értékes tápanyagainak mennyisége jelentÅ‘sen lecsökken, például a C-vitamin-tartalma megcsappan. Igazi bÅ‘rszépÃtÅ‘ kombináció rejlik benne, ha nyers formában fogyasztod, hiszen B-vitaminok, K-vitamin és E-vitamin ugyancsak fellelhetÅ‘ benne.
Kép: Getty Images.
Nemcsak a bÅ‘r ellenálló képességét, hanem az immunrendszer működését is felturbózzák a benne található vitaminok és ásványi anyagok. Cinket, vasat, folsavat, kalciumot és káliumot úgyszintén tartalmaz, melyek a B-vitaminokkal és antioxidánsokkal együtt segÃtenek fellendÃteni a szervezet energiaszintjét.
Sárgarépás-gyömbéres bÅ‘rszépÃtÅ‘ smoothie: gyorsan elkészül
Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa,
- 1 db kisebb narancs,
- 1 db közepes grépfrút – vagy egy nagy grépfrút fele,
- 1/2 kisujjnyi nagyságú gyömbér lereszelve.
Mosd meg, és készÃtsd elÅ‘ az alapanyagokat. A sárgarépát vékonyan pucold meg, mert a héja alatt van a legtöbb tápanyag. Ha aggódsz, hogy milyen vegyszereket szÃvott magába a földbÅ‘l, válassz biogazdálkodásból való változatot. Miután felszeletelted a sárgarépát, hámozd meg a citrusféléket. Amennyiben nem kedveled a túlzottan fanyar Ãzeket, a grépfrút helyett az édesebb mandarint is választhatod, ám abból két-három darabot nyugodtan belerakhatsz a turmixba, attól függÅ‘en, hogy mekkorák.
A narancsról, grépfrútról vagy mandarinról húzd le a fehér hártyát, amennyire csak tudod, majd távolÃtsd el a magokat. Kisebb cikkekre vágva máris mehetnek a turmixgépbe. A gyömbért Ãzlés szerint adagold, egyeseknek túl erÅ‘teljes az Ãze, mÃg mások szeretik, ha kicsit csÃpÅ‘sebb, aromásabb az ital. Ha túl sűrű masszát kapsz, egy kis vizet adhatsz hozzá.
A narancs és a grépfrút segÃti a tápanyagok felszÃvódását, akkor is támaszkodhatsz rájuk, ha nehezebb ételek után teltségérzet kÃnoz. Fokozzák a bélmozgást, a grépfrút pedig olyan enzimmel rendelkezik, amely segÃti a zsÃrok lebontását. A gyömbér serkenti a gyomorsav termelÅ‘dését, ezáltal segÃti az emésztést. Túl sok gyomorsav esetén a citrusfélék – ahogy a gyömbér is – gyomorégést okozhatnak.
Az A-vitamin esetében gyakran elhangzik, hogy túladagolása veszélyes, ellenben, a béta-karotinból csak annyi A-vitamint állÃt elÅ‘ a szervezet, amennyire feltétlenül szüksége van. Étrend-kiegészÃtÅ‘k szedésekor azonban figyelembe kell venni, hogy ne kerüljön az elÅ‘Ãrtnál nagyobb mennyiség a szervezetbe. A béta-karotinban gazdag ételek túlzásba vitt fogyasztása sem jó, mert karotinémiához vezethet.
Képek: Getty Images.