A ragyogó, fehér mosoly megőrzése nem könnyű feladat. Bár meglepően hangzik, a sárga fogak mögött sokszor népszerű, sokak által kedvelt italok állnak. Ezeket érdemes kerülni, vagy legalábbis ritkábban fogyasztani.

hirdetés

A fogsor alapszíne egyéni adottság és mindenkinél eltérő, a tónus leginkább a genetikán és a fogak adottságain múlik. Az elszíneződés mögött számtalan tényező húzódhat meg, s mindig érdemes utánajárni, hogy felületi vagy netán szerkezeti sárgulás van a háttérben.

Bármilyen meglepően hangzik, a fogak színét még az étkezés, illetve a különböző italok fogyasztása is képes befolyásolni. Bár a rendszeres fogmosás és szájhigiéniai rutin segíthet megelőzni a bajt, vannak olyan italok, amelyek olyan intenzív színezőanyagokat vagy savakat tartalmaznak, amelyek igen káros hatással lehetnek a fogakra.

Ezek az italok állhatnak a sárga fogak mögött? – Érdemes ritkábban fogyasztani őket

Kávé

A kávé talán a legismertebb „fogelszínező”. Magas tannintartalma miatt a kávé gyorsan tapad meg a fogak felszínén, és sárgás-barnás réteget képez. Emellett savas is, ami elősegíti, hogy a színezőanyagok mélyebben behatoljanak a fogzománcba. A kávé szerelmeseinek nem kell teljesen lemondaniuk erről az italról, ám érdemes csökkenteni a napi kávémennyiséget, és a fogyasztása után vízzel leöblíteni a fogakról a savat és a pigmenteket.

Kép: Getty Images.

 

Fekete tea

Sokan azt gondolják, hogy a tea kevésbé káros a fogakra, mint a kávé, de a fekete tea éppen olyan erős színező hatással bír, sőt! A fekete teában található tanninok és krómvegyületek nagyon gyorsan és látványosan sárgíthatják a fogakat. A világosabb színű teák, mint a zöld tea vagy a fehér tea, kevésbé okoznak elszíneződést, ezért ezek jó alternatívák lehetnek azoknak, akik szeretik a teát, de vigyáznak a fogaik egészségére és hófehér árnyalatára.

Kép: Getty Images.

 

Vörösbor

A vörösbor mély, intenzív színe a fogak számára igazi kihívást jelent. Magas savtartalma miatt a bor fellazítja a fogzománcot, így a benne lévő sötét pigmentek könnyebben beivódnak a fogak felületébe. A vörösbor ráadásul tannint tartalmaz, amely még tovább fokozza a színező hatást. Akárcsak a kávé esetében, a vörösbor ivása után is érdemes vizet inni, hogy minimalizáljuk a fogakon maradó elszíneződéseket.

Kép: Getty Images.

 

Szénsavas üdítők

A szénsavas üdítők gyakran élénk színezőanyagokat tartalmaznak. Ezeknek az italoknak az összetevői közt nemcsak rengeteg cukor, de jelentős mennyiségű foszforsav is található, ami erősen károsíthatja a fogzománcot. A savas környezetben a fogak felszíne érzékenyebb az elszíneződésekre, így az üdítők gyakori fogyasztása gyorsan láthatóvá teheti a sárgás réteget a fogakon.

Kép: Getty Images.

 

Nem kell teljesen lemondani ezekről a fogelszínező italokról, de érdemes mértékkel fogyasztani őket. A rendszeres fogmosás és a szájápolási rutin szintén fontos a fogak egészségének megőrzése érdekében, de ha valaki fehér fogakat szeretne, nem árt odafigyelnie az olyan tényezőkre sem, mint például a napi menübe iktatott színező hatással bíró italok, illetve ételek.

Kiemelt kép és a cikk képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés