A keserű élelmiszerek, köztük a kissé csípős, pikáns ízű rukkola, rendkívül jó hatással vannak a szervezetre, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani belőlük, akár smoothie formájában is. A rostos, zöld italokban kellemes arányban elrejthetők a kesernyés alapanyagok, melyek segítik az emésztést, valamint mérséklik az éhségérzetet. Egy-egy gyümölccsel tompítható karakteres, domináns ízük.
A fogyást is megkönnyíti a jó emésztés: előnyben a keserű növények
Bár a kesernyés ízeket nem sokan kedvelik, mégis van pár élelmiszer, ami nagy népszerűségnek örvend a gasztronómiában, pedig úgynevezett keserűanyagokat tartalmaznak. Ilyen a rukkola, a bazsalikom, a kelbimbó, a kelkáposzta és a mángold is. Ilyenkor tavasszal például, sokan készítenek pitypangsalátát, a még zsenge levelek kellemesen kesernyések, illetve segítik a gyomorműködést.
Az efféle növények ízvilágát adó anyagok kiegyensúlyozottá teszik a gyomorsav és az emésztőnedvek termelését, ezáltal támogatják a jó emésztést és a tápanyagok felszívódását. A bélmozgásra szintén jótékonyan hatnak, valamint rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulnak az egészséges bélflóra megőrzéséhez.
Szuper alapanyag a rukkola: nem csak salátába kerülhet bele
Legtöbbjük jól passzol a friss salátákhoz, mint például a rukkola, ami nagyon gazdag klorofillben, kalciumban és K-vitaminban. Az előbbi a növények zöld színanyaga, ami számos antioxidáns tulajdonságú anyagot tartalmaz.
Minél sötétebb színű a levél, annál több benne a klorofill, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben, valamint antibakteriális hatással is rendelkezik. A szép bőr érdekében úgyszintén ajánlott a sötét levelű zöldségek fogyasztása, mivel erősebb fokozatra kapcsolják a test méregtelenítő folyamatait, ugyanakkor sokat tesznek a sejtek épségéért, illetve zavartalan megújulásáért. A rukkola éppúgy jeleskedik mindezekben, ráadásul A-, C-, és B-vitaminokat tartalmaz.
Folsav ugyancsak található benne, ezért elmondható erről a növényről, hogy összességében erősíti a szervezet ellenálló képességét, a kesernyés-csípős ízéért felelős anyagok jóvoltából pedig javítja az emésztést. Ehhez még a rostjaival és a magas vízkészletével is hozzájárul: több mint 80%-a vízből áll.
Ennek köszönhetően kihajtja a salakanyagokat, és támogatja a méregtelenítő szervek működését. A csontok és a fogak egészségéért szintén sokat tesz, ám jótékony tulajdonságai akkor a leghatékonyabbak, ha rendszeresen fogyasztod ezt a pikáns salátanövényt. Elsőre bizarrul hangzik, de smoothie-ba éppúgy belekerülhet.
A rukkola hozzáadásával sokféle zöld smoothie készülhet
Ha már zöld smoothie, a rukkola és a spenót jó párost alkothat benne. Tehetsz hozzá almát, ami szintén emésztésserkentő és salaktalanító tulajdonságokkal rendelkezik, a spenót pedig jó hatással van a vérképzésre, és a benne lévő káliumnak köszönhetően remek vízhajtó. Rendszeresen fogyasztva, ez a két növény tulajdonképpen megteremti a kedvező feltételeket a fogyáshoz.
Nyilván rengeteget számít, hogy milyen étrendbe kerülnek bele, hiszen pizzafeltétként a rukkola előnyei sem érvényesülnek igazán. A súlycsökkenést elsősorban a csökkentett kalóriabevitel, az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás indítja be, viszont az emésztés helyreállítása sem elhanyagolható tényező.
Ha a kesernyés, „zöld ízeket” nem kedveled, fél banánnal édesebbé és sűrűbbé teheted a smoothie-t. A zsiradékot sem ér kispórolni belőle, hiszen a zöldségekben lévő tápanyagok többsége jobban felszívódik általa. Egy-két olívabogyó, esetleg dió is mehet a turmixgépbe, mindkettő olajos és jól passzol a rukkola ízéhez. A pikáns salátanövénnyel éppúgy remekül harmonizálnak a citrusos aromák: kevéske friss citromlé vagy lime is mehet bele. Aki az édes-savanykás ízkombinációkhoz vonzódik jobban, mandarinnal vagy naranccsal dúsíthatja a zöld turmixot.
Ajánlott hozzávalók:
- 1 maréknyi rukkola,
- 1 maréknyi spenót,
- ½ banán vagy 1 kisebb alma
- ízlés szerint diófélék
- kevés víz
Kedved szerint bármivel dúsíthatod még az alapreceptet, formálhatsz az adagokon is attól függően, mennyire szeretnéd, hogy a rukkola domináljon benne. Több gyümölccsel megspékelve a kesernyés-csípős íz jobban háttérbe szorul, míg a zöldeket előtérbe helyezve karakteresebbé válik.
Mosd meg és készítsd elő az alapanyagokat, vágd fel a gyümölcsöket, majd tedd bele az összes hozzávalót a turmixgépbe. Mixeld addig, amíg habos, lágy elegyet nem kapsz.
Képek: Getty Images.