Elképesztően finom, édes epres turmix, ami bármilyen hihetetlenül hangzik, egyáltalán nem hizlal. Egészséges, vitaminokban gazdag, és még a zsírégetésben is segít.
Emésztésserkentő, zsírégető összetevőkből áll
Nehéz elhinni, de nem minden hizlal, ami finom. Egy zamatos turmix a legjobb választás reggelire, ha ínycsiklandozó, mégis egészséges opcióra vágysz. A nyári szezon különösen izgalmas receptekkel szolgál, hiszen ilyenkor már nagyon változatos a gyümölcskínálat. Az egyik közkedvelt alapanyag az eper, ami számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, a szervezet és a bőr is hálás érte, ha rendszeresen fogyasztod.
Noha magában is lehet csipegetni, az eper egy krémes ital részeként éppúgy tökéletesen megállja a helyét. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely nem csupán az immunrendszer számára fontos. Nagyban hozzájárul a zsírbontó folyamatok kiegyensúlyozott működéséhez, de az anyagcsere-működést szintén pozitívan befolyásolja.
Segíti a vas felszívódását, sőt, a kifáradt szervezetre nagyon jó hatást gyakorol. Javítja az általános közérzetet, vitaminjaival fokozza az energiát, és felfrissít. Az eper igazi antioxidáns-bomba, arról nem is beszélve, hogy alacsony kalóriatartalmának köszönhetően diéta esetén bármikor bevethető, fogyasztható. Az már csak hab a tortán, hogy a bőrt üdévé, ragyogóvá varázsolja.
A turmix másik fő összetevője az ananász, amely elképesztően izgalmas ízt kölcsönöz a reggeli italnak. Nem csak az aromája miatt szeretik olyan sokan az egzotikus gyümölcsöt, vitamintartalma éppen olyan hívogató. Az eperhez hasonlóan dúskál a C-vitaminban, emellett pedig a benne található bromélia nevű enzimmel segíti a zsírégetést, illetve a fehérje emésztését éppúgy pozitívan befolyásolja.
Az ananász egyébként vízhajtó hatásáról is ismert, amely szintén elősegíti az alakformálást. A feleslegesen visszatartott folyadék püffedtebbé teszi a lábakat, éppen ezért célszerű olyan összetevőkből készíteni a fogyást segítő turmixot, amely segíthet megszabadulni a felgyülemlett víztől. Az ananász esetében a konzerves, cukrozott verziót nem árt hanyagolni, mert abszolút nem azt a hatást hozza, mint a friss vagy fagyasztott gyümölcs.
A banántól sokan tartanak, hiszen nem feltétlenül fogyókúrás hatásáról ismert, ám rosttartalmának köszönhetően remek hatással van az emésztésre. Kellőképpen laktat, ráadásul a benne lévő kálium abszolút hozzájárul a szervezet vízháztartásának helyrebillentéséhez, ugyanis megszabadít a feleslegesen felhalmozódott víztől. Cukorbetegek számára nem ajánlott, összességében akár ki is hagyható a turmixból, ám ez esetben szükséges pótolni más gyümölccsel, ugyanis tulajdonképpen ettől válik krémessé, lággyá az ital textúrája.
Azt már jóformán mindenki tudja, hogy a turmix tejes, a smoothie pedig vizes alapú, ám a tej sokaknál gyomorbántalmakat okozhat, éppen ezért megéri kísérletezni a különböző növényi verziókkal. A zabital például kifejezetten jó választás, hiszen remek B-vitamin- és magnéziumforrás, ezek a hasznos mikrotápanyagok pedig hatékonyan segítik az emésztés munkáját, valamint támogatják az anyagcsere-folyamatokat.
Így készül a reggeli epres turmix
Hozzávalók
- 1/2 banán
- 3-4 szem friss eper
- 1/2 bögre ananász
- 1 kanál zabpehely
- 1 bögre zabital
Az alapanyagokat dobáld bele a turmixgépbe. Noha az eredeti recept nem zabpelyhet tartalmaz, érdemes azzal megbolondítani a gyümölcsös turmixot, hiszen sok-sok rostot, vitamint ásványi anyagot tartalmaz. Öntsd fel őket a zabitallal, majd krémesítsd addig, amíg el nem éri a megfelelő állagot.
Bár ez a reggeli sokkal jobb választás a cukros szénhidrátbombáknál, önmagában nem elegendő a fogyáshoz, nem robbantja le a felesleget. Mindenképpen újra kell gondolni az étrendet, hogy a zsírégető hatás érvényesülni tudjon. Fehérjében, rostokban és vitaminokban gazdag alapanyagokat tanácsos használni a menü összeállításakor, emellé pedig célszerű beiktatni a rendszeres mozgást is a hétköznapi rutinba.
Képek: Getty Images.