Ahogy nagyanyáink a lelkünkre kötötték, az őszi sápadtság és levertség legjobb ellenszere a sütőtök, de más miatt is megéri betervezni az étrendbe, amíg tart a szezonja. Az immunrendszer és az anyagcsere működésére is jótékonyan hat, emellett valósággal ragyogásra bírja az arcbőrt. Rengeteg hasznos vitamint tartalmaz, és ínycsiklandó italok készíthetők belőle, ez a szuper sütőtökturmix-recept például garantáltan feldobja a hangulatod.

hirdetés

A sütőtök az egyik legkedveltebb alapanyag az őszi-téli időszakban, mivel elképesztően sokféle fogás készíthető belőle. Fogyasztható sütve vagy pürésítve, és akár egy turmix alapja is lehet.

Amint a hűvösebb esték a fűtött lakásba űzik az embert, sokan olvasással vagy filmnézéssel töltik a szabadidejüket, ezek a tevékenységek pedig szinte automatikusan bekapcsolják a nassolási vágyat, amint egy meleg pléd alá kucurodik az ember. A finomságokról nem kell lemondani, de nem árt egészségesebb alternatívákkal helyettesíteni a cukros ínyencségeket.

A krémesen lágy sütőtökturmix éppúgy elbírja az őszi piték ízvilágát megidéző fűszerezést, ez a vitaminbomba ráadásul a diétát sem húzza keresztbe.

Az ősz szupersztárja a sütőtökturmix: tele van vitaminokkal

A sütőtökben rengeteg rost található, ezért kiváló emésztésserkentő. Valósággal kitakarítja a beleket, serkenti a bélmozgást, ezzel támogatja a méregtelenítést, és elősegíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását. Szerencsére nem lehet vele túlzásba esni, ezért a székletlazító erejét nem érzi meg a szervezet. Laktató, csökkenti a farkaséhséget, így az elfogyasztása után garantáltan nem éhezel meg hamar.

Rengeteg béta-karotin van benne, amit a szervezet A-vitaminná alakít. Bővelkedik antioxidánsokban, melyből a bőr rengeteg hasznot húz, emellett nagy mennyiségben található benne C-vitamin. Az aszkorbinsav a bőr, haj, köröm számára létfontosságú, emellett elősegíti a diéta sikerét, hiszen fontos szerepet vállal a zsíroxidációban.

Az anyagcserét támogatja továbbá a B6-vitamin, ami úgyszintén megtalálható a sütőtökben. A húsában és a magokban egyaránt fellelhető kálium, ami a szervezet folyadékháztartását szabályozza. A sikeres fogyáshoz elengedhetetlen ennek az egyensúlya. A sejtek között megrekedt folyadék hosszabb távon lassítja az anyagcserét, ezzel pedig hátráltatja a fogyást. A sütőtökben található vitaminok a bőrre is pozitív hatással vannak, a rendszeres fogyasztásától valósággal kivirul a sápadt arc.

Ősszel mindig megjelennek a sütőtökből készült levesek, sütemények vagy turmixok. A krémes ital alapja a sütőtökpüré, amit könnyedén elkészíthetsz, ha a tököt szeletekre vágod és sütőben megsütöd. Amennyiben nem szeretnél ezzel bajlódni, akkor a bébiételek között lehet találni ízesítetlen pürét, amit ugyanúgy felhasználhatsz a sütőtökturmix alapjaként.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze sütőtökpüré,
  • 1/2 csésze zabból vagy mandulából készült növényi ital,
  • 150 ml zsírmentes görög joghurt,
  • 2 teáskanál vaníliakivonat,
  • 1/2 teáskanál sütőtökpite-fűszer vagy fahéj, ízlés szerint,
  • kevés méz vagy juharszirup ízlés szerint – diéta esetén elhagyható.

Miután kihűlt a sütőtök és botmixerrel pürésítetted, tégy minden hozzávalót a turmixba, majd mixeld, amíg az apró darabkák krémes elegyet nem alkotnak. Majd töltsd poharakba az elkészült italt, és ízlés szerint díszítsd vaníliarúddal, dióval.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés