Karácsonykor a többség könnyebben elengedi magát, ami az étkezések számát és mennyiségét illeti. Ha szeretnél gond nélkül beleférni a szilveszteri, csini ruhádba, ezeket az anyagcsere-pörgető recepteket ajánljuk!
A karácsonyi eszem-iszom után nem csoda, ha eltelítődünk, és úgy érezzük magunkat, mintha ki akarnánk pukkadni. A menük többsége bizony, cseppet sem támogatja a jó emésztést, az anyagcsere-folyamatok belassulnak, ami már a nadrágunk szorításán is érezhető. Ráadásul a cukros ételek és az alkoholos italok a bőrnek sem tesznek jót, a méreganyagok feldolgozását nehezebben végzi a leterhelt máj, a lesújtó eredmény pedig a pattanásaink számában mérhető.
Szilveszterig bizony, kevés az idő, ezért, ha szeretnéd a legjobb formádat hozni, még időben csökkentsd a kalóriabevitelt, tankold fel a szervezeted rostban gazdag ételekkel, és pörgesd fel az anyagcseréd olyan vitaminokkal, melyek kedvezően befolyásolják a szervezet zsírégető, illetve méregtelenítő folyamatait. Ne éheztesd magad, annak semmi értelme, inkább egyél többször, de kevesebbet, és minőségi tápanyagokat.
Készíts könnyen emészthető, zöldséges és gyümölcsös smoothie-kat, és iktass be a főétkezéseid közé olyan dzsúszokat, melyek feltöltenek energiával, tele vannak antioxidáns anyagokkal, ezáltal megszabadítanak az anyagcsere-lassító méreganyagoktól.
Az alábbi három ital a szervezet vízhajtó és zsírégető tevékenységeihez szükséges vitaminokat tartalmazza, rostanyagaikkal pedig megtisztítják a bélrendszert.
Zöld energiabomba vízhajtó összetevőkkel
Hozzávalók:
- 4 alma hámozva, felszeletelve
- 2-3 kisebb méretű uborka, hámozva, felkockázva
- 1 maréknyi petrezselyem zöldje
- 4 kelkáposztalevél
- 1 kis csokor zellerszár
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
Tisztító, anyagcsere-pörgető szépségital
Hozzávalók:
- 3 kisebb cékla legyalulva
- 1 kis csokor zellerszár felaprítva
- ½ maréknyi friss koriander zöldje
- 1 kisebb uborka felaprítva
- 1 citrom leve
- 5 római salátalevél
- ½ maréknyi spenót
- néhány sárgarépa megpucolva, felkockázva
Zsírégető, antioxidánsokban gazdag dzsúsz
Hozzávalók:
- 4 alma hámozva, szeletelve
- 2-3 kisebb cékla hámozva, lereszelve
- 1 kis csokornyi zeller zöldje
- 1 maréknyi spenótlevél
- 1 kisebb uborka hámozva, darabolva
- ½ citrom leve
- 2 paradicsom
- néhány sárgarépa
Amint láthatod, ezek a bőven mért adagok több pohárnyi dzsúszhoz elegendőek. Érdemes hűtőben tárolni, és egész nap fogyasztani belőle az étkezések között. Így nem is bírsz majd sokat enni, de a tápanyagot és a vitaminokat megkapja a szervezeted. Ha vendégségbe mész, vedd figyelembe, hogy ezek az italok sűrűn fogyasztva vízhajtó hatásúak.
A méregtelenítő napokon hanyagold a kávét, az alkoholt és a koffeint. Az előzőleg megmosott, felaprított alapanyag levét préseld ki zöldségcentrifugával. A turmix azért nem jó, mert nem választja szét a rostokat, ezért pépesebb elegyet kapsz, ami lassabban halad át az emésztőrendszeren. Ha lé formájában viszed be a vitaminokat, sokkal hamarabb hasznosulnak, szinte azonnal felszívódnak a véráramba.