Karácsonykor is kerülhetnek méregtelenítő ételek az asztalra. Ezek az alapanyagok enyhítik a túlevés okozta tüneteket, fellendítik az emésztést és megszabadítanak a megrekedt toxinoktól.

hirdetés

A karácsonyi időszak szinte minden családban a hatalmas lakomákról szól, na persze az ajándékozás és az ünnepi filmek mellett. A klasszikus menü általában nehezen emészthető ételekre épül, az ünnepi fogásokban sült húsok, gazdagon tálalt köretek és sütemények is szerepelnek. A túlevést igencsak nehéz elkerülni, az ember igyekszik mindenből éppen csak egy kicsit csipegetni, de jóformán már az is soknak bizonyul.

A teltségérzetre és a puffadásra az is rátesz egy lapáttal, hogy ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, az ebéd vagy a vacsora után szinte mindenki huppan le a kanapéra, hogy ezredjére is megnézhesse a klasszikus karácsonyi filmek egyikét. Ahhoz, hogy legalább egy picit beinduljon az emésztés, természetesen nem árt többet mozogni, de az sem rossz megoldás, ha méregtelenítő, rostban gazdag ételekkel turbózod fel a menüt.

Méregtelenítő ételek karácsonykor: ezeket érdemes beiktatni a menübe

Cékla

A cékla egy igazi klasszikus májtisztító étel, amivel nem lehet hibázni a karácsonyi menüben. Akár lekvárként, akár savanyúságként, sőt, még krémlevesként vagy grillezve is bevetheted, a család biztosan imádni fogja. Nem csak izgalmas, erőteljes színével teszi különlegesebbé az ünnepi asztalt, méregtelenítő tulajdonságával a gyomorproblémákon éppúgy sokat segít.

Rendkívül gazdag antioxidánsokban, javítja az emésztést, valamint fontos szerepet játszik a zsírsavak lebontásában, nem hagyja, hogy azok lerakódjanak a májban.

 

Vörös káposzta

A vörös káposzta kifejezetten passzol a karácsonyi ételekhez, sültek mellett isteni ízharmóniát teremt. Amellett, hogy elképesztően finom és talán nem is olyan nehéz elkészíteni, az emésztésnek is jót tesz. Magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélműködést, valamint seprűként tisztítja ki a bélrendszert.

Megszabadít a visszamaradt, káros toxinoktól, hatékonyan segíti a máj méregtelenítő munkáját. Sokan azt gondolják, hogy a káposzta csak még tovább fokozza a puffadást és a teltségérzetet, azonban a vörös káposzta abszolút segíti a nehéz karácsonyi menü megemésztését.

Kelbimbó

A kelbimbó szuperül mutat a karácsonyi asztalon, remek kiegészítője lehet a menünek. Rendkívül gazdag vitaminokban, ráadásul kalóriatartalma sem magas, így tökéletesen elfér a nehéz, zsíros ételek mellett. Jótékony hatással van a bélflórára, ráadásul nagyon sok rostot tartalmaz, aminek köszönhetően szó szerint kipucolja a bélrendszert.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés