A matcha az egyik legnépszerűbb japán alapanyag, amiből szinte már bármit lehet készíteni. A jól ismert tea és kávé mellett bekerülhet különféle ételekbe, italokba. Sok jótékony hatása van a szervezetre, rengeteg antioxidáns található benne, amellett anyagcsere-gyorsító és vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
A matchateát pár éve kapta fel a gasztronómia, és azóta szinte már a világ minden táján készítenek italokat a különleges teafűből. Eredetileg Japánból származik, a leveleket egy hosszadalmas eljárással őrlik porrá a zöldtea-levelekből. Ennek köszönhetően igazán tisztává válik.
A pornak a vízzel elkevert vagy tejjel elkészített verzióit fogyasztjuk. Igazán különleges az íze, ám sokan inkább a koffeintartalma miatt választják. A zöld teához hasonlóan sokkal lassabban, egyenletesebben szívódik fel a szervezetben a benne található koffein, ezért a matcha élénkítő ereje tovább kitart, mint a kávénak.
A zöld ital emellett nagyon erős méregtelenítő, rendszeres fogyasztása segít elhajtani a szervezetben felgyülemlett felesleges vizet és egyensúlyba hozza a vízháztartást. Természetes antioxidáns-forrás, ezáltal blokkolja a szabad gyökök romboló tevékenységét. Mivel felpörgeti a szervezetet, jótékonyan hat a zsírégetésre. A rostjai könnyedén felszívódnak, és az emésztés mellett a vércukorszintre is jó hatással vannak.
Finom reggelik, amelyek felpörgetik az anyagcserét: a matcha teszi őket igazán ízletessé
A matcha sok formában bekerülhet az étrendbe, a jól ismert tea és a latte mellett készíthetsz belőle smoothie-t, de a zabkásareceptben éppúgy helyet kaphat. A legideálisabb a reggeli étkezésbe beiktatni, ahhoz azonban, hogy támogassa a fogyást, nem mindegy, milyen formában. Más rostos ételekkel, gyümölcsökkel, natúr joghurttal vegyítve az igazi!
Matchazabkása
Hozzávalók:
- ½ bögre zabpehely
- 1 bögre szójaital
- 1 teáskanál chiamag
- 2 evőkanál kókuszkrém
- ½ banán
- pici só
- pici fahéj
- ½ teáskanál matchapor
- 2 evőkanál forró víz
Először egy kis tálban keverd el a port kanállal, majd adj hozzá egy evőkanál forró vizet, és óvatosan keverd tovább.
Ezután a zabkását készítsd el: ehhez a szójaitalt, kókuszkrémet öntsd egy edénybe, majd tedd bele a zabpelyhet és a chiamagot. Lassú tűzön forrald fel, várd meg, amíg besűrűsödik, időnként keverd meg. Amint elkészült, kevered össze a matchakeverékkel, és adagold hozzá a fűszereket. A banánt szeleteld fel, és már fogyaszthatod is.
Krémes matchatál
Hozzávalók:
- 300 gramm natúr joghurt
- 1 evőkanál matchapor
- 2 teáskanál juharszirup
- 1 kivi
- 1 barack
- 100 gramm áfonya
- 20 gramm kókuszreszelék
Keverd össze a matchaport a joghurttal és a juharsziruppal. Ezután mosd meg, hámozd meg és szeleteld fel a gyümölcsöket, majd tedd rá őket a krém tetejére. Tálalás előtt szórd meg kókuszreszelékkel.
Matchasmoothie spenóttal
Hozzávalók:
- 1 bögre szeletelt banán
- 1 teáskanál matchapor
- 1 bögre bébispenót
- 2 teáskanál lenmag
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ¾ bögre mandulaital
A banánt hámozd meg és szeleteld fel, a spenótot mosd meg, majd minden összetevőt tegyél a turmixba, és addig mixeld, amíg az apró darabkák krémes elegyet nem alkotnak.
Képek: Getty Images.