Ha unod a zabból készült reggeliket, a sokféleképpen ízesíthető tápiókapuding remek alternatíva lehet számodra. Könnyen emészthető, és gluténmentes diétába is beültethető, persze figyelned kell arra, hogyan és mivel készíted el.
A tápióka egy trópusi növény, a kasszava, vagy más néven manióka gyökérgumójából kinyert keményítőféle. Leginkább bio, vegán, diétás és egészségtudatos élelmiszereket árusító boltokban és webshopokban találkozhatsz vele, gyöngy, granulátum, keményítő, korpa, szirup, por és pehely formájában.
A tápiókapuding a teljesen semleges ízű gyöngyöcskékből készül, melyek bármilyen ízesítést elbírnak a fanyarkástól az édesig. Zsír- és a fehérjetartalmuk elenyésző, szénhidrátban viszont bővelkednek, aminek csak nagyon kevés részét teszi ki a cukor.
A tápiókagyöngy alapanyag a zabnál kevesebb, a rizsnél viszont több rosttal rendelkezik, ebből a szempontból csupán egy picit marad el a köles mögött. Kalcium, vas, kálium, magnézium és foszfor található benne, ám lényegesen kevesebb, mint a növény gyökerében, amiből készül.
Ízletes tápiókapuding körtével, amivel jól indul a nap
A tápiókapuding elsősorban sokoldalú, egyszerű elkészítésével, valamint habkönnyű, krémes állagával vívta ki magának a fogyni vágyók rajongását. Bár rendkívül laktató, nem terheli meg a gyomrot, és a desszert egészségesebb opciójaként is szóba jöhet.
Vitaminban, rostban gazdag gyümölcsökkel dúsítva, csökkenti az édesség utáni vágyakozást, ugyanakkor a táplálóbb – kókuszos, kakaós – változatai reggeli gyanánt is kiválóak. Ízesítheted pirított dióval, mézzel, naranccsal, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, vaníliakivonattal, vagy dúsíthatod mandulavajjal, sütőtökpürével, mandulaforgáccsal. A lehetőséges tárháza szinte végtelen, csak az ízléseden és a fantáziádon múlik, milyen összetevőkkel varázsolsz ínyenc finomságot az önmagában semleges pudingból.
A körte az egyik legkedveltebb idénygyümölcs ősszel, ami flavonoidokkal, rostokkal, és antioxidánsokkal járul hozzá az egészséges étrendhez. Igaz, csak kis mennyiségben tartalmaz vitaminokat, viszont rostokban annál inkább bővelkedik, ezáltal javítja az emésztést. Megtalálható benne a C-, K-, és B6-vitamin, valamint ásványi anyagok közül a magnézium, a kálium és a vas. A nyers gyümölcs csak kevés cukorral rendelkezik, ezért gyakran ajánlják diétás étrendekhez, érdemes azonban C-vitaminban gazdag gyümölcsökkel kombinálni.
Hozzávalók:
- 1 csésze tápiókagyöngy
- 6 dl növényi tej – például kókusztej
- 3-4 közepes méretű körte
- ízlés szerint méz
- csipetnyi fahéj
- kevéske reszelt gyömbér
- ízlés szerint friss citrom leve
A kimért növényi tej felét öntsd egy tálba, és nagyjából 10 percig áztasd benne a tápiókagyöngyöt. Utána tedd fel főni, és add hozzá a maradék italt. Lassú tűzön kevergesd, amíg a gyöngyök elkezdenek áttetszővé válni, és besűrűsítik a folyadékot. Amikor eléred a kívánt krémes, pudingszerű állagot, vedd le a tűzhelyről, és tedd félre hűlni.
A körtéket alaposan mosd meg, szeleteld fel, majd a citromlével, gyömbérrel és fahéjjal együtt turmixgépben pürésítsd. Amikor a puding már nem forró, belekeverheted a mézet, és a körtepürét.
Képek: Getty Images.