A zab mellett kissé háttérbe szorul a köles, pedig változatosan fogyasztható, könnyen emészthető, és tápanyagban gazdag gabonaféle. Az aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő köleskása tartalmas és kiváló reggeli, amit könnyű elkészíteni, és hosszabb időre eltelít.
A kölest sokan csak madáreleségként tartják számon, pedig sokféle módon beépíthető a napi étkezésekbe, ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Igazi kincs a fogyókúrázók számára, hiszen alacsony kalóriatartalmú, ráadásul rostjai révén elősegíti az emésztés egészséges működését, és salaktalanító hatással rendelkezik. Nem véletlen, hogy a legtöbb vegetáriánus étrendjében szerepel, ugyanis remek fehérjeforrás.
Szépítő ételnek is nevezik a kölest, mert rendszeres fogyasztása mellett megnő a bőr, a haj, és a körmök ellenálló képessége. Ráadásul fellelhető benne a sejtek regenerálódását serkentő E-vitamin. Másik nagy előnye, hogy fenolos vegyületek találhatóak benne, melyek antioxidánsként védik a sejteket a toxinoktól és az oxidatív stressztől.
A köles számos előnnyel rendelkezik
A köles szuper magnéziumforrás, de vasban, kalciumban, káliumban sem szűkölködik. Cink és foszfor is található benne, emellett esszenciális aminosavakat, és telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Ami még vonzó benne, hogy jelentős B-vitamin-tárházzal rendelkezik: B1-, B2-, B3- és B-6 vitaminokat sorakoztat fel, melyek jól jönnek, ha fáradtnak, kimerültnek érzed magad, hiszen pozitívan befolyásolják a test energiaszintézisét. A B-vitaminok pótlására különösen szükség lehet egy stresszesebb időszakban, például a diéta során is segíthetnek a feszültség oldásában.
A köles a fehér rizsnél hosszabb ideig telít el, ezért érdemes köretként bevetni. Rosttartalmának köszönhetően pozitívan befolyásolja az emésztést, és úgy működik, mint egy bélradír. A túl sok és a túl kevés rostfogyasztás sem jó, vagyis legjobb az arany középúton maradni. A köles sokoldalúan elkészíthető étel: édes vagy sós kását főzhetsz belőle, gazdagíthatod vele a lecsót, salátát, és puding vagy felfújt alapanyaga is lehet. A kölesszemek őrleményével helyettesítheted a lisztet.
Köleskása reggelire
A köles főzése roppant egyszerű, ám előtte alaposan át kell mosni. Többször öblítsd át a szemeket, majd kis lyukú szűrőn keresztül csurgasd le róluk a vizet. Általában egy bögre kölest hárombögrényi vízzel szoktak felönteni, abban főzik puhára. Ám a kásához használhatsz fele-fele arányban kókusztejet – vagy mandulatejet – és vizet.
Édesen és sósan egyaránt elkészítheted a kását. Vannak, akik reggelire a se nem túl édes, se nem sós, semleges ízű ételeket kedvelik inkább, ebben az esetben nem kell mézet, sem édesítőszert adni a kásához, hanem a hozzá kevert gyümölcsökkel, magvakkal fokozhatod az ízélményt.
Hozzávalók:
- 1,5 bögre víz
- 1,5 bögre kókusztej
- 1 bögre köles
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- a tetejére fahéj, kókuszreszelék, esetleg dió, mandula, vagy gyümölcsmix
Ha édesebbre vágysz, tegyél bele egy kis mazsolát, és kevéske mézet. Az alaposan megmosott kölest tedd fel főni a vízzel és a kókuszitallal nyakon öntve. Nagyjából 15 perc alatt megduzzad és megpuhul, ám a kásaszerű állag eléréséhez érdemes fedő alatt túlfőzni úgy, hogy közben időnként átkavargatod. Amikor pépes masszává válik, add hozzá a vaníliaaromát, és fedő alatt egy picit még pihentesd. Tálaláskor dúsítsd a kását gyümölcsökkel, magvakkal, fahéjjal, és fogyaszd jó étvággyal.
Fontos tudni, hogy a kölesfogyasztást nem szabad túlzásba vinni, pajzsmirigyproblémák esetén pedig egyáltalán nem javasolt! Ugyanis glutén helyett goitrogéneket tartalmaznak a kis szemek, amelyek zavarokat idézhetnek elő a pajzsmirigy működésében. Alacsony jódbevitel mellett ez a kockázat jelentősen megnő, amennyiben gyakran kerül köles a tányérra. A szemek főzése nem semlegesíti – sőt inkább felerősíti – a goitrogén anyagok hatását.
Képek: Getty Images.