Megszoktuk már, hogy ami finom és jó, az bűnre csábító, ám ez a kiadós turmixtál rácáfol erre. Laktató, finom, simán helyettesít egy sütit, miközben segíti a fogyást.
Nehéz elhinni, hogy valami, aminek gyümölcspudingíze van, és krémesen lágy, mint egy olasz fagylalt, csupa jótékony hatással bír a szervezetre. Az eper éppúgy, mint a piros gyümölcsök többsége, tele van antioxidáns anyagokkal, ráadásul, ha 15 dekagrammnyit eszel belőle, csupán 43 kalóriát viszel be a szervezetedbe.
Egy maréknyi zamatos eper fedezi a napi C-vitamin-szükségletünket, de ugyanúgy az A-, E-, K- és a különféle B-vitaminok is megtalálhatóak benne. Meglepő, de az eperrel a vastartalékunkat is feltölthetjük, illetve pótolhatjuk a tavasszal leürült cink-, magnézium- és szelénraktárunkat. Magjai miatt sajnos sokan allergiásak rá, pedig nemcsak ízletes, hanem egészséges kiegészítője is lehet a fogyókúránknak.
Ízletes, epres turmixtál reggelire vagy uzsonnára
A turmixtál kicsit kiadósabb a most divatos smoothie-italoknál, ugyanis nemcsak pépes, hanem darabos étel is található benne. Lényegében az alapja egy sűrűbb turmix, amit fel lehet dúsítani szárított és friss gyümölcsszeletekkel, magvakkal, zabpehellyel.
Hozzávalók a turmixalaphoz:
- 1 fagyasztott banán
- 1 ½ csésze eper
- ¼ csésze cukrozatlan kókusztej kevés vízzel felöntve
A sűrűjéhez:
- néhány szem aszalt vörös áfonya
- néhány eperszelet
- ½ evőkanál chiamag
- tetszés szerint néhány banánkarika
Először készítsd el a turmixalapot. A folyadék mennyiségét kedved szerint határozd meg, annak megfelelően, hogy sűrűbb vagy lágyabb, krémesebb alapot szeretnél-e. A kevés kókusztejjel és pici vízzel kikavart, krémes gyümölcspépet öntsd bele egy reggelizőtálkába.
Tedd bele az aszalt és a friss gyümölcsöket, szórd meg magokkal, és máris fogyaszthatod. Reggelire is ideális, mivel rostban és értékes tápanyagokban gazdag, már a nap elején felpörgetheted vele az anyagcseréd.