A reggelin sok minden múlik, hiszen az egész napi közérzetedet megalapozza. Ebben a receptben minden olyan értékes tápanyag megtalálható, mely pozitÃv hatással van az emésztésre.
A granola sok mindenben különbözik a müzlitÅ‘l, például abban, hogy a zabpelyhen kÃvül gyakran Graham-lisztbÅ‘l készült keksztörmeléket is hozzáadnak, valamint tálalás elÅ‘tt a benne található gabonaféléket megsütik, ezáltal egészen más lesz az Ãzük és az állaguk.
A gabonamixen kÃvül rengetegféle olajos magot, friss, szárÃtott, illetve aszalt gyümölcsöt tartalmaz, fűszerezéséhez pedig gyógyhatású növények is szóba jöhetnek. A granola oldódó és nem oldódó rostokat egyaránt tartalmaz, ezért kifejezetten jót tesz az emésztÅ‘rendszernek. MegelÅ‘zi a hasmenést okozó emésztési problémákat, gyógyÃrt jelent a puffadásra, és segÃt kontrollálni a testsúlyt.
Értékes vitaminokban is gazdag, melyek nemcsak a jó közérzetért és az egészséges immunműködésért felelÅ‘sek. Tartalmazza a legerÅ‘sebb zsÃrégetÅ‘ vitaminokat, melyek hiánya jelentÅ‘sen lelassÃtja az anyagcsere-folyamatokat.
B-vitaminokban, valamint C-vitaminban bÅ‘velkedik, melyek hozzájárulnak a zsÃr megfelelÅ‘ lebontásához. E-vitamin úgyszintén elÅ‘fordul benne, mely antioxidáns hatással bÃr, ráadásul a bÅ‘r és a haj megújulásáért is felelÅ‘s. A gyömbér védelmet jelenthet számodra ebben az influenzás, náthás idÅ‘szakban, de rendszeres fogyasztásával a súlycsökkenést is elÅ‘remozdÃthatod.
Gyömbéres granola házilag készÃtve
Hozzávalók:
- 2 csésze finom szemű zabpehely
- ½ csésze tökmag
- ½ csésze mandula
- ½ csésze mazsola – vagy egyéb aszalt, szárÃtott gyümölcs
- ½ csésze szezámmag
- 2 banán
- egy kevéske méz
- ¼ csésze kókuszolaj
- 1 teáskanálnyi gyömbér – vagy tetszés szerint adagolható
- 2 teáskanál kurkuma
MelegÃtsd elÅ‘ a sütÅ‘t 180 fokon. Egy tálban keverd össze a gabonaféléket és a magokat. Azután add hozzá a banánt, az aszalt gyümölcsöket, a mézet, a kókuszolajat, valamint a gyömbért és a kurkumát. Ha van elektromos keverÅ‘d, azzal is elérheted a kissé összezúzott, de még darabos állagot, vagy kézzel nyomkodd össze a banánt, és egy villával kicsit törd össze a zabot.
Helyezz a tepsibe sütÅ‘papÃrt, egyenletesen oszlasd el rajta az összekevert törmelékeket, majd nagyjából hét percre rakd be a sütÅ‘be. Ha azt látod, hogy már szépen barnul a granolamix, picit forgasd át, és még tedd vissza öt percre. A granola már csak a nevében Å‘rzi a Graham-lisztbÅ‘l készült keksztörmeléket, a diétás receptekbÅ‘l többnyire kihagyják.