Finom, egyszerűen elkészíthető házi energiaszelet, ami csordultig van vitaminnal és rendkívül tápláló. Egészséges és kellő lendületet ad az edzéshez, valamint a hosszú, fárasztó napokhoz.
Amikor az ember egészséges nasik után nézelődik az üzletekben, hamar rájön, hogy egy heti adag megvásárlása jóformán egy kisebb vagyon. Ami egészséges, az bizony nem olcsó, s még ha az alapanyagok tekintetében ez éppúgy igaz, mégiscsak költséghatékonyabb, ha otthon készülnek el a finom, tápláló tízóraik és uzsonnák. Az energiaszelet például igazi klasszikus eleme az egészséges étrendnek, a tápláló, diétabarát finomságokat pedig otthon is könnyedén össze lehet dobni.
Az, hogy valami belefér-e a diétába, egyértelműen az alapanyagokon múlik. Na de hogy lehet valami egyszerre tápláló és fitt? Sokan a kalóriaszegény étkezésben látják a megoldást, így próbálnak minél kevesebbet enni, valamint serényen számolgatják a grammokat és a nap folyamán bevitt kalóriákat. Az egészséges étkezés és a karcsú, formás alak megőrzésének titka azonban nem ennyire egyszerű. Ha nem viszel be kellő mértékű tápanyagot, nem lesz erőd mozogni és edzeni, ezért meg kell találni az arany középutat.
Kalóriaszámlálás helyett az összetevők tápanyagtartalmát és az emésztésre, szervezetre gyakorolt hatásukat érdemes figyelembe venni. A kalóriadeficit lényege, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni a szervezetbe, mint amennyit a nap során felhasznál energiaként. Ezáltal a tartalékhoz nyúl a test. Ám a deficitet nem csak táplálkozással, hanem rendszeres testmozgással kell elérni, tehát nem kell, sőt veszélyes is szinte mindent megvonni a szervezettől.
Így készül az ínycsiklandozó házi energiaszelet
Hozzávalók:
- 100 gramm datolya,
- 150 gramm zabpehely,
- 50 gramm földimogyoró,
- egy kevés mazsola,
- 1 evőkanál méz,
- magvak – például tökmag, napraforgómag,
- 1 evőkanál szezámmag,
- 100 gramm étcsokoládé.
A datolyákat magvazd ki, majd helyezd őket egy forró vízzel teli tálba. 15 percig hagyd őket ázni, eközben készítsd elő a többi alapanyagot. Egy kis elektromos darálóba, mixerbe mérd ki a zabpelyhet, majd őröld finomra. Ha megpuhult a datolya, töröld szárazra egy kis konyhai törlőpapírral, majd dobd be a zabpehely mellé és mixeld össze a két összetevőt.
Vegyél elő egy nagyobb tálat, amiben kényelmesen össze tudod majd keverni az energiaszelet alapanyagait. Adagold hozzá a mazsolát és a mézet, valamint az apróra tört földimogyorót. Az általad választott magvakat szintén bele kell keverni a szeletbe, valamint a szezámmagot is.
Bélelj ki egy üvegtálat folpack fóliával, majd egyenletesen nyomkodd szét benne a sűrű masszát. Ha kényelmesebb, használhatsz szilikon muffinformát is, melyben éppúgy könnyedén porciózhatod a finom energiaszeleteket. Olvaszd meg az étcsokoládét és öntsd rá a masszára, majd tedd be a hűtőbe az elkészült finomságot. Ha megdermedt, már fogyaszthatod is! Ha nem vagy túlzottan édesszájú, a datolya mennyiségét bátran csökkentheted, a mézből azonban érdemes egy evőkanálnyit használni. A ragacsos állagnak köszönhetően ugyanis a massza jobban összeáll, az energiaszelet nem esik szét, nem morzsál.
Tápláló, egészséges hozzávalók
Az egészséges, alakbarát, mégis tápláló étkezés egyik alapeleme a zabpehely. Remek rostforrás, ami nélkülözhetetlen az emésztés kiegyensúlyozott működéséhez, márpedig belassult emésztés mellett a fogyás is nehezebben megy! Nem véletlen, hogy a zabpehely adja az energiaszelet alapját. Hosszú ideig ellát tápanyagokkal, laktat, de nem okoz nehézségérzetet a gyomorban. Megszünteti a puffadást és megakadályozza a hirtelen vércukor-ingadozást, ami farkaséhséghez vezetne.
De mit keres egy tápláló, mégis diétabarát receptben a datolya? Noha a kalóriatartalma igencsak magas, bármilyen meglepő, abszolút belefér az alakbarát étrendbe. Persze, ha valaki kalóriaszámlálós módszerrel szeretné leadni a pluszkilókat, akkor valószínűleg a datolya nem szerepelhet a receptben, ám olyan fantasztikus hatással van az emésztésre, hogy kár lenne száműzni a finom energiaszelet összetevői közül.
Kellő lendületet ad a hétköznapi teendőkhöz és az edzéshez, ugyanis rengeteg energiával lát el a nap folyamán. A benne található rostoknak köszönhetően beindítja az emésztést, kiváló tápanyagforrás, csak úgy dúskál a vitaminokban és az ásványi anyagokban. Biztosítja a jóllakottságérzést anélkül, hogy megülné a gyomrot, sőt, az édesség utáni sóvárgást is elkerülheted a segítségével. A házi energiaszelet egyik legfontosabb, legértékesebb összetevője, semmiképp nem érdemes a kalóriatartalma miatt száműzni a receptből!
Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.