Ezek a gyors, emésztésserkentő reggelireceptek kímélik a gyomrot, javítják a közérzetet, ezáltal a kedélyállapotra is pozitív hatással vannak. Olyan alapanyagokat tartalmaznak, amelyek délig eltelítenek, így még a farkaséhség sem jelentkezik a délelőtt folyamán.
Gyors reggelireceptek, melyek remek hatással vannak az emésztésre
A kiegyensúlyozott emésztés rendkívül fontos a szervezet számára, ha a gyomortartalom feldolgozásának, a tápanyagok felszívódásának, illetve a salakanyagok kiválasztásának folyamatai belassulnak, az rossz közérzettel jár, de még a fogyókúrának is képes gátat szabni. A reggeli a legfontosabb étkezés a nap folyamán, és sokszor semmivel nem tart tovább összedobni egy egészséges, bélmozgató receptet, mint a klasszikus szendvicset, ami egy igazi szénhidrátbomba.
A nap kezdetén célszerű olyan alapanyagokat fogyasztani, amelyek hatékonyan beindítják és felpörgetik az emésztést. Az sem utolsó szempont, ha kellőképpen eltelítik az embert úgy, hogy mindeközben nem terhelik meg a gyomrot, nem okoznak hasfájást és váltanak ki kellemetlen puffadást. A zabpehely például remek választás egy egészséges reggelihez, ugyanis amellett, hogy rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, még a vércukorszintet is kordában tartja, nem hagyja ingadozni azt, ezáltal kizárja hirtelen feltörő farkaséhség lehetőségét.
A legtöbben úgy érzik, elsősorban az időhiány miatt nem tudnak kellőképpen odafigyelni az étkezésükre, hiszen célszerű előre kigondolni az alapanyagokat, és azok beszerzése is gyakran gondot okozhat, így a tudatos táplálkozás csak ritán valósul meg a mindennapi rohanásban. Tény, hogy több időt igényel egy zabkása megfőzése, mint leszaladni a sarki pékségbe a legfrissebb péksüteményekért, a ráfordított energiát és a plusz néhány percet azonban abszolút meghálálja a szervezet. Ezek a gyors és egyszerű reggelireceptek megkönnyítik a menü összeállítását!
Banános zabkása chiamaggal
Ehhez a finom, laktató és emésztésserkentő reggelihez egy fél banánra, két evőkanál zabpehelyre, egy evőkanál chiamagra és másfél vagy két deciliter vízre lesz szükséged. A banánt egy villa segítségével nyomkodd szét, hogy egy finom masszát kapj eredményül. Helyezd egy kisebb méretű lábasba, majd adagold hozzá a többi összetevőt is. Forrald fel a kását, és főzd pár percig. Az állagából látni fogod, hogy mikor készült el. Arra mindenképpen figyelj, hogy kis lángon vagy hőfokon melegítsd a reggelit, nehogy odakapjon.
Ha a banán nem édesítette meg eléggé, egy kevés mézzel felturbózhatod az ízét. A tetejére bármilyen gyümölcsöt szórhatsz, s már fogyaszthatod is a laktató, emésztésserkentő reggelit.
Ínycsiklandozó almás ropogós
Ez az almás ropogós rendkívül különleges és izgalmas recept, cseppet sem egy szimpla, hétköznapi reggeli. Két almát vágj fel gerezdekre, majd egy magasabb falú serpenyőbe önts egy kevés kókuszolajat és mézet, körülbelül egy-egy evőkanállal. Ugyanennyi fahéjjal spékeld meg a két hozzávalót, azután finoman kezdd el melegíteni a serpenyőt. Ha már kezd forrni a massza, dobáld bele az almagerezdeket, és várd meg, míg átpuhulnak.
Amikor már majdnem elkészültél, szórd meg az almákat két evőkanál zabpehellyel, majd alaposan forgasd át a reggelit. Voilà, már el is készült az egészséges, különleges almás ropogós, ami remek hatással van az emésztésre.
Házi készítésű granola
A granola rendkívül egészséges, a boltokban pedig számtalan különböző típusa megtalálható. Akár otthon is elkészítheted, a folyamat egyáltalán nem bonyolult, ráadásul még csak nem is időigényes. A recepthez egy kisebb banánra, fél bögre zabpehelyre, egy evőkanál mézre és egy kis fahéjra lesz szükséged. A banánt egy villával pépesítsd, majd adagold hozzá a többi összetevőt. Keverd össze őket alaposan, végül egy felhevített serpenyőben pirítsd meg a masszát. Különböző méretű golyócskákat fogsz kapni, a zabos keverék hamar granolaformát ölt.
Fogyaszd növényi tejjel vagy natúr joghurttal, illetve bármilyen gyümölccsel bátran kombinálhatod.
Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.