A sikeres fogyás nemcsak a kontrollált kalóriabevitelről és a makrotápanyagok szigorúbb adagolásáról szól, hanem a megfelelő élelmiszer-összetevők megválogatásáról is.

hirdetés

Bizonyos adalékanyagok és feldolgozott összetevők ugyanis negatívan befolyásolhatják az anyagcserét és a testsúlycsökkentést. Összegyűjtöttünk öt olyan adalékot, amelyeket érdemes elkerülni a fogyókúra alatt, hiszen nagyban lassíthatják a fogyás ütemét.

Ezek a fogyást nehezítő adalékanyagok akadályozhatják a súlycsökkenést

Karragén

A karragén egy sűrítő- és stabilizálószer, amelyet tengeri vörösmoszatokból vonnak ki, és számos feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók. Bár természetes eredetű összetevőként tartják számon, egyes kutatások szerint gyulladást válthat ki a bélrendszerben, amely hosszú távon inzulinrezisztenciához és anyagcsere-problémákhoz is vezethet rosszabb esetben.

Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint a:

  • növényi alapú tejek, például a mandulatej, zabtej,
  • ízesített tejtermékek, tejszínes desszertek,
  • feldolgozott húsipari termékek, például felvágottak, pástétomok,
  • egyes alacsony zsírtartalmú élelmiszerek.

Kép: Getty Images.

Maltodextrin

A maltodextrin egy olyan feldolgozott szénhidrát, amelyet keményítőből, például kukoricából vagy burgonyából állítanak elő. Magas glikémiás indexe miatt gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami fokozott inzulinválaszt eredményezhet. Rendszeres fogyasztása megnehezítheti a zsírégetést és elősegítheti a zsírlerakódást.

Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint az:

  • ízesített joghurtok,
  • müzliszeletek, fehérjeszeletek,
  • instant levesek és szószok,
  • fűszerkeverékek és poralapú ételek.

Ízfokozók

Az olyan ízfokozók, mint például a nátrium-glutamát, fokozzák az ételek ízét, ezáltal növelhetik az étvágyat és a túlevés kockázatát is. Emellett egyes kutatások szerint negatív hatással lehetnek az idegrendszerre és az anyagcserére is.

Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint a:

  • feldolgozott húsáruk, például virsli, sonka,
  • gyorsételek, fagyasztott készételek,
  • chips, sós rágcsálnivalók,
  • fűszerkeverékek, levesporok.

Kép: Getty Images.

Zsírszegény, feldolgozott termékek

Sokan úgy vélik, hogy a zsírszegény termékek fogyasztása hozzájárul a fogyás sikerességéhez, azonban ezek az élelmiszerek gyakran több cukrot vagy édesítőszert, illetve egyéb adalékanyagot tartalmaznak, mint a hétköznapi termékek. Legfőképp azért, hogy kompenzálják a zsír eltávolításából eredő ízveszteséget. A hozzáadott cukrok pedig hozzájárulhatnak az inzulinszint ingadozásához és bizonyos esetekben akár a túlevéshez is. Az édesítőszerrel készült változatok bizonyos szinten szerencsésebbek, de nem feltétlenül egészségesebbek.

Zsírszegény étel- és italtípusok:

  • zsírszegény ízesített joghurtok,
  • light salátaöntetek,
  • diétás édességek és desszertek,
  • cukormentes italok.

Alkoholcukrok

Az alkoholcukrok, például a xilit, eritrit, maltit és szorbit alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos cukrok, ezért gyakran alkalmazzák őket a cukormentes, úgynevezett fogyókúrabarát termékek megédesítésére. Azonban ezeknek egy része puffadást, emésztési problémákat okozhat, és bár nem túl nagy mértékben, de befolyásolhatják az inzulinszintet is.

Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint a:

  • cukormentes édességek, rágógumik,
  • fehérjeszeletek és diétás snackek,
  • cukormentes üdítők és italok.

A fogyókúra során nemcsak az energiabevitelt, hanem az élelmiszerek által tartalmazott adalékanyagok fogyasztását is érdemes kordában tartani. A feldolgozott ételekben található összetevők negatívan befolyásolhatják az anyagcserét, az étvágyat és az inzulinszintet, ami megnehezítheti a súlycsökkentést.

Hogyha elakadtál a fogyókúrában, pedig láthatóan minden szigorú szabálynak eleget tettél a diéta során, akkor érdemes az összetevőlistákat is alaposabban átnézni, és előnyben részesíteni a természetes, kevésbé feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszereket a sikeres testsúlycsökkentés érdekében. A feldolgozott élelmiszerek között is akadnak egészségesebb vagy kevésbé káros verziók, mivel teljesen nem lehet elkerülni őket, érdemes tudatosan választani közülük.

Kiemelt kép és a cikk képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés