A sikeres fogyás nemcsak a kontrollált kalóriabevitelről és a makrotápanyagok szigorúbb adagolásáról szól, hanem a megfelelő élelmiszer-összetevők megválogatásáról is.
Bizonyos adalékanyagok és feldolgozott összetevők ugyanis negatívan befolyásolhatják az anyagcserét és a testsúlycsökkentést. Összegyűjtöttünk öt olyan adalékot, amelyeket érdemes elkerülni a fogyókúra alatt, hiszen nagyban lassíthatják a fogyás ütemét.
Ezek a fogyást nehezítő adalékanyagok akadályozhatják a súlycsökkenést
Karragén
A karragén egy sűrítő- és stabilizálószer, amelyet tengeri vörösmoszatokból vonnak ki, és számos feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók. Bár természetes eredetű összetevőként tartják számon, egyes kutatások szerint gyulladást válthat ki a bélrendszerben, amely hosszú távon inzulinrezisztenciához és anyagcsere-problémákhoz is vezethet rosszabb esetben.
Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint a:
- növényi alapú tejek, például a mandulatej, zabtej,
- ízesített tejtermékek, tejszínes desszertek,
- feldolgozott húsipari termékek, például felvágottak, pástétomok,
- egyes alacsony zsírtartalmú élelmiszerek.
Kép: Getty Images.
Maltodextrin
A maltodextrin egy olyan feldolgozott szénhidrát, amelyet keményítőből, például kukoricából vagy burgonyából állítanak elő. Magas glikémiás indexe miatt gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami fokozott inzulinválaszt eredményezhet. Rendszeres fogyasztása megnehezítheti a zsírégetést és elősegítheti a zsírlerakódást.
Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint az:
- ízesített joghurtok,
- müzliszeletek, fehérjeszeletek,
- instant levesek és szószok,
- fűszerkeverékek és poralapú ételek.
Ízfokozók
Az olyan ízfokozók, mint például a nátrium-glutamát, fokozzák az ételek ízét, ezáltal növelhetik az étvágyat és a túlevés kockázatát is. Emellett egyes kutatások szerint negatív hatással lehetnek az idegrendszerre és az anyagcserére is.
Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint a:
- feldolgozott húsáruk, például virsli, sonka,
- gyorsételek, fagyasztott készételek,
- chips, sós rágcsálnivalók,
- fűszerkeverékek, levesporok.
Kép: Getty Images.
Zsírszegény, feldolgozott termékek
Sokan úgy vélik, hogy a zsírszegény termékek fogyasztása hozzájárul a fogyás sikerességéhez, azonban ezek az élelmiszerek gyakran több cukrot vagy édesítőszert, illetve egyéb adalékanyagot tartalmaznak, mint a hétköznapi termékek. Legfőképp azért, hogy kompenzálják a zsír eltávolításából eredő ízveszteséget. A hozzáadott cukrok pedig hozzájárulhatnak az inzulinszint ingadozásához és bizonyos esetekben akár a túlevéshez is. Az édesítőszerrel készült változatok bizonyos szinten szerencsésebbek, de nem feltétlenül egészségesebbek.
Zsírszegény étel- és italtípusok:
- zsírszegény ízesített joghurtok,
- light salátaöntetek,
- diétás édességek és desszertek,
- cukormentes italok.
Alkoholcukrok
Az alkoholcukrok, például a xilit, eritrit, maltit és szorbit alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, mint a hagyományos cukrok, ezért gyakran alkalmazzák őket a cukormentes, úgynevezett fogyókúrabarát termékek megédesítésére. Azonban ezeknek egy része puffadást, emésztési problémákat okozhat, és bár nem túl nagy mértékben, de befolyásolhatják az inzulinszintet is.
Gyakran tartalmazzák olyan élelmiszerek, mint a:
- cukormentes édességek, rágógumik,
- fehérjeszeletek és diétás snackek,
- cukormentes üdítők és italok.
A fogyókúra során nemcsak az energiabevitelt, hanem az élelmiszerek által tartalmazott adalékanyagok fogyasztását is érdemes kordában tartani. A feldolgozott ételekben található összetevők negatívan befolyásolhatják az anyagcserét, az étvágyat és az inzulinszintet, ami megnehezítheti a súlycsökkentést.
Hogyha elakadtál a fogyókúrában, pedig láthatóan minden szigorú szabálynak eleget tettél a diéta során, akkor érdemes az összetevőlistákat is alaposabban átnézni, és előnyben részesíteni a természetes, kevésbé feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszereket a sikeres testsúlycsökkentés érdekében. A feldolgozott élelmiszerek között is akadnak egészségesebb vagy kevésbé káros verziók, mivel teljesen nem lehet elkerülni őket, érdemes tudatosan választani közülük.
Kiemelt kép és a cikk képei: Getty Images.