Ha nem akarod, hogy a súlyfelesleggel együtt az izmaid is leépüljenek, a fehérjepótlásra a diéta ideje alatt is érdemes odafigyelned. A tojás az egyik legjobban hasznosuló proteinforrás, de ennél több előnye is van!

A tojás értékes tápláléknak minősül, hiszen csekély szénhidrát- és kalóriatartalommal bír, ugyanakkor olyan összetevőkkel rendelkezik, amelyeket jól tud hasznosítani a szervezet.

A tojássárgája a vitaminok és ásványi anyagok széles skáláját vonultatja fel, a tojásfehérjében pedig az összes esszenciális aminosav megtalálható, amelyeket a test nem tud előállítani, ezért kizárólag táplálékkal tudjuk bevinni őket.

Hogyan segíti a fogyást a tojás?

A tojás aminosav-egyensúlya kiváló, hiszen egyes aminosavakból a sárgája, míg másokból a fehérje része tartalmaz többet. Ráadásul a tojás könnyen emészthető, sőt, serkenti a bélrendszer és a gyomor működését. Igaz, rostokat egyáltalán nem tud felmutatni, de az a javára írható, hogy miközben lebontja az emésztőrendszer, hasznos tápanyagaival kedvező hatást gyakorol az anyagcsere működésére.

Egy közepes vagy nagyobb méretű tojásban megközelítőleg 72-76 kalória van, vagyis kalóriaszegény ételnek minősül, és szénhidráttartalma is kifejezetten alacsony. Éhgyomorra fogyasztva sem tolja fel a vércukorszintet, ezért a rendkívül alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik.

Az igaz, hogy nem teljesen zsírmentes, de egy tojás megközelítőleg csak 1,6 g telített zsírokkal rendelkezik, ami igazán elenyésző, ha kevés növényi olajban kisütve, vagy főve készítjük el, illetve zöldségekkel, magvakkal kombináljuk a tálalását.

Ugyanakkor értékes omega-3 zsírsavakat is fel tud mutatni, melyek mennyisége attól függ, hogy a tyúkot, amely a tojást tojta, milyen étrenden nevelték. A fogyás szempontjából szintén nagy előnye, hogy a tojást a D-vitamin legjobb forrásai közé sorolják a dietetikusok, és azt már kutatások is bebizonyították, hogy a D-vitamin számos más jó tulajdonsága mellett, a normális testsúly elérésében és fenntartásában is szerepet játszik.

A tojásban továbbá megtalálható a kolin elnevezésű esszenciális tápanyag, amely a máj, az agy, az idegrendszer és az izmok egészséges működéséhez is hozzájárul, valamint optimalizálja az anyagcsere összetett működését.

Szépítő tápláléknak is nevezik

A tojás számos olyan vitamint és aminosavat tartalmaz, melyek a bőr szépségét és egészségét szolgálják. A benne található kollagén segít a ráncok megelőzésében, de emellett bőrszépítő A- és E-vitaminban is bővelkedik. Folsavat, pantoténsavat, cinket, vasat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort és nátriumot is tartalmaz, valamint szelénnel és jóddal segíti a pajzsmirigy működését.

Minden napra egy tojás

A tojás fehérjekészlete főzés és sütés ellenére is jól hasznosul, de arra ügyelni kell, hogy milyen ételekkel kombináljuk. Például egy hattojásos, szalonnás rántotta nem igazán támogatja az emésztést, illetve a szervezet zsírbontását, ám a főtt tojás salátaágyon, teljes kiőrlésű kenyérrel kombinálva, vagy a maximum két tojásból, kevés olívaolajjal készült sült tojás már annál inkább a javunkra válhat.

Mivel változatosan szervírozható, érdemes szabadon engedni a fantáziánkat: a főtt tojást megtölthetjük avokádókrémmel, összerittyenthetünk zöldséges rántottát, vagy tükörtojásos szendvicset. Azért jó reggelire fogyasztani a tojást, mert beindítja az anyagcserét, illetve hosszú időre eltelít, miközben nem terheli meg az emésztőrendszert.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés