A zabkása gyorsan és változatosan elkészíthető étel. Hosszú órákra eltelít, emésztésserkentő hatása révén pedig segít gyorsabban megszabadulni a pocaktól.
A zab fogyasztása jó hatással van az egész szervezetre, de leginkább emésztésserkentő és béltisztító hatása miatt közkedvelt étel. A zabkása ideális reggeli számodra, ha úgy érzed, bármit teszel, nem moccan a hasi zsír. Amennyiben nem vagy kimondottan túlsúlyos alkat, mégis nagy a hasad, valószínűleg nincs minden rendben az emésztéseddel. Ez ellen nagyon könnyen tehetsz, de ne csak az étkezéseden változtass, hanem iktass be minél több mozgást az életedbe.
A zabkása telíti a gyomrot, lassan halad át az emésztőrendszeren, emiatt sok időre elűzi az éhségérzetet. Így biztos lehetsz benne, hogy ebédig elkerülnek a falásrohamok. Mivel rengeteg rostanyagot tartalmaz, kitisztítja a bélcsatornát, mint egy seprű, minek következményeként megszűnik a folytonos puffadásérzet.
A belekben megtapadt lerakódások miatt ugyanis felesleges gáz képződik, mely szintén az egyik oka lehet a kidülledő hasnak. Ne lepődj meg, ha mellékhatásként a bőröd is szebb lesz, a zab ugyanis E-vitaminnal védi a bőrsejteket a káros hatásokkal szemben. Ráadásul kiváló B-vitamin-forrás, ami külön jót tesz, ha stresszevő vagy, mert lenyugtatja az idegeket.
A zabkását számtalan módon elkészítheted, dúsíthatod magvakkal, gyümölcsökkel, és mandulatejjel, kókusztejjel, szójatejjel vagy akár vízzel is megfőzheted. Az alábbi recept ideális fogyókúrázók számára.
Áfonyás zabkása:
- ½ pohár finom szemű zabpehely
- ½ csésze víz
- ½ csésze szójatej
- ½ csésze áfonya – lehet fagyasztott is
- 1 evőkanál apróra vágott dió
- 1 teáskanál juharszirup
Egy edényben öntsd össze a vizet és a szójatejet, kezdd el felforralni, majd tedd bele a zabpelyhet. Folyamatos kevergetés mellett addig főzd, míg besűrűsödik. Várd meg, míg kihűl, végül áfonyával, dióval, juharsziruppal ízesítsd.