A hideg szezonban egészen másként étkezünk, mint nyáron. Gyakran az emésztést megterhelő táplálékok kerülnek túlsúlyba az étrendünkben, és jóval egyoldalúbb a vitaminfogyasztásunk. Ez a hámréteg állapotán is hamar megmutatkozik, hiszen antioxidánsokra és jótékony esszenciális zsírokra van szüksége ahhoz, hogy belülről is táplált legyen, és fel tudja vértezni védőrendszerét a hideg ellen. Ha ezek az ételek minél sűrűbben landolnak a tányérodon, kevésbé lesz problémás a bőröd az őszi időszakban.
A melegebb hónapokban az egészséges táplálkozás gyakorlatilag aranyszabály, hiszen ebben az időszakban mindenki igyekszik figyelni a súlyára, a narancsbőrre, a tökéletes megjelenésre.
A bőrápolás szintén jelentős szerepet kap ilyenkor, már csak a bevitt tápanyagoknak köszönhetően is, hiszen a tavaszi-nyári szezonban számos elképesztően finom gyümölcsöt fogyaszthatunk, amelyek hatása nemcsak belül, hanem kívül éppúgy szemmel látható.
A hideg idő beköszöntével a vastag és bő pulóverek, valamint a hosszú „ápol és eltakar” szettek megjelenésével hajlamosak vagyunk elhanyagolni testünk karbantartását, s ezzel veszni hagyjuk a nyári ragyogásunkat, és vele együtt bőrünk kezelhetőbb, szerethetőbb állapotát is. Az ilyenkor megjelenő száraz, dehidratált bőrre és sápadtságra azonban van megoldás, mert a hidegebb évszakok úgyszintén tartogatnak számunkra lehetőségeket. Íme, három olyan étel, amely gyakori fogyasztásával sikeresen megőrizheted bőröd egészséges megjelenését.
Vitaminban gazdag ételek bőrszárazság, sápadtság ellen
Sütőtök
Az őszi szezon kezdetét sokan várják, hiszen ilyenkor korlátlan mennyiségben fogyasztható az örök klasszikus, a sütőtök. Sokan azonban nem tudják, hogy nem csupán az íze és illata ínycsiklandozó, de elképesztően hasznos vitaminforrás is.
C-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a kollagéntermelést, a benne található cink és B5-vitamin pedig segít a pattanásos és pigmentfoltos bőr kezelésében. A-vitaminban is gazdag, ami pedig tökéletes kiegészítője lehet az őszi arcápolási rutinnak, hiszen helyre teszi a fáradt és fénytelen bőrt, elősegíti a regenerációt. Narancssárga színét a béta-karotinnak köszönheti, melynek fogyasztásával ősszel és télen is elérhető a kicsattanóan üde, ragyogó arcszín.
A sütőtök széles körű elkészítési lehetőségei garantálják, hogy megunhatatlan őszi ételként szerepeljen a listán. Fogyaszthatod leves és turmix formájában, vagy sütemény részeként is, de készíthetsz belőle saját bőrápolási terméket, akár bőrradírt is.
Avokádó
Az avokádó tökéletes választás lehet, ha egy egyszerűen elkészíthető alapanyagot szeretnél bevetni bőröd szépségének érdekében. Magas A-vitamin-tartalma hozzájárul a bőröd regenerációjához, E-vitamin-tartalmával pedig lassítja az öregedés jeleinek megjelenését is.
A hideg időben a fáradt, száraz és sápadt bőrünk újra élettel teli és ragyogó formáját hozhatja az avokádó rendkívüli hatásának köszönhetően.
Fogyaszthatod guacamole formájában, valamint sütve vagy párolva is. A mi kedvencünk pedig az ínycsiklandozó smoothie, ami garantáltan jól indítja a reggelt. Akik szeretik az otthoni bőrápolási termékeket, készíthetnek belőle arcpakolást is.
Dió
A legtöbben kihagyják az étrendjükből az olajos magvak csoportjába tartozó diót, hiszen ezek fokozhatják a faggyútermelést, ami a pattanásos bőr kialakulásához vezethet.
Mindettől függetlenül cáfolhatatlan tény, hogy a dió fogyasztása nagyban hozzájárul az egészséges arcbőr eléréséhez, megtartásához. E-vitaminban gazdag, ezáltal erős antioxidáns hatással rendelkezik, így serkentve a bőr regenerálódását, lassítva az öregedés folyamatát. B-vitamin-tartalmának köszönhetően megfelelő mennyiségben fogyasztva nem előidézi a pattanásokat, hanem segít a pattanásos bőr megszépítésében.
Nem utolsósorban pedig a szárazság megelőzésében is kiváló társunk lehet, hiszen omega-3 zsírsavak is fellelhetők benne.
Számos étel készíthető belőle, de akár külsőleg, pakolásként is használhatjuk.
Képek: Getty Images.