A zöld tea fogyasztása fantasztikus energialöketként szolgál a testnek, éppen ezért tanácsos beépíteni a reggelibe. Nem csak antioxidánsokban dúskál, hanem anyagcsere-pörgető és vízhajtó hatással is bír, ami nagy segítség lehet, amikor úgy érzed, puffadt a hasad és szorít a nadrág. A zabkása emésztésserkentő hatása régóta ismert, ráadásul rengeteg értékes tápanyaggal tölti fel a szervezetet. Rostjaival kitakarítja a megrekedt salakanyagokat, a receptje pedig ízlés szerint alakítható. Érdemes kipróbálni a matcha teával kombinált változatát is!

hirdetés

 

A különféle zabkásák köztudottan nagy segítséget nyújtanak a fogyásban, hiszen az alapanyaguk fehérjében és B-vitaminokban bővelkedő gabonaféle, mely ballasztanyagai révén csökkenti az éhségérzetet, mivel eltelíti a gyomrot. A finomszemű zabpehelyből készült kása könnyen emészthető táplálék, és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik. Rostjai kitakarítják a bélrendszert, ezáltal csökken a puffadás, és a feleslegesen visszatartott víz sokkal könnyebben távozik a szervezetből.

A rendszertelen, kiegyensúlyozatlan étkezés negatív hatása hamar jelentkezhet: amellett, hogy emésztési problémákat okozhat, a készételek és ízfokozók elősegíthetik a víz visszatartását. A belassult anyagcsere-folyamatok, valamint a mozgáshiány következtében a méreganyagok felhalmozódhatnak, és a szövetek között összegyűlhet a megrekedt folyadék. Ilyenkor a test kontúrjai felpuhulnak, vastagabbnak tűnhet a sziluett, és láthatóan kidomborodik a has.

 

Igaz, ebben az esetben nem tényleges hízásról van szó, maga a folyamat könnyen ahhoz vezethet, hiszen igencsak lelassítja az anyagcsere működését. A zabkása, különösen, ha zöld teával ízesíted, megszünteti a puffadást, elhajtja a visszatartott vizet, és helyrebillenti az emésztést, ezáltal hozzájárul az egészséges diéta sikeréhez.

Bár a puffadásból, vizesedésből adódó pocakot két-három nap alatt lejjebb apasztja, ez nem egyenlő a fogyással.  A zöld teás zabkása azonban a súlyvesztésben éppúgy segíthet, ám a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen hozzá.

A matcha tea felpörgeti az anyagcserét és segíti a zsírégetést

A matcha egy japán zöld teának a leveléből készül, melyet porrá őrölnek. Ebben az élénkzöld, púderes teaporban megannyi tápláló anyag található, amire szüksége lehet a szervezetünknek a mindennapokban. Természetes koffeinforrásként a kávét is lekörözni, és elképesztően gazdag antioxidánsokban és polifenolokban, melyek még a bőrünk szépségéért és fiatalságáért is felelnek.

 

Emésztésserkentő és vízhajtó zabkása reggelire

Ha ezt a finomságot valamilyen módon beépíted az étrendedbe, jelentősen megtámogathatod vele a szervezeted zsírégető folyamatait. A matcha teás zabkása ugyanis intenzív módon gyorsítja az emésztést és az anyagcserét.

A zöld tea vízhajtó hatással bír, ezáltal könnyebben kimosódhatnak a testből a megrekedt méreganyagok. Mindemellett fontos a megfelelő, egyenletes folyadékpótlás, ami megkönnyíti a rostok béltakarító munkáját, továbbá hozzájárul a vízháztartás egyensúlyának fenntartásához. A vízhajtással nem ajánlott szélsőséges túlzásokba esni, mert úgy többet árt, mint használ.

Zöld teás zabkásarecept

  • 3/4 bögre finomszemű zabpehely
  • 1/2 bögre víz
  • 1/2 bögre zabtej
  • 1 teáskanál matcha teapor

Keverd össze a hozzávalókat egy edényben, és legalább 5 percig főzd, amíg a zab felpuhul, és kása állagúvá nem válik. A massza idővel puha, kissé nyúlós eleggyé alakul át, amit kényed kedved szerint további zab hozzáadásával sűríthetsz, vagy kevés vízzel, esetleg zabtejjel hígíthatsz. Tálaláskor ízesítheted még gyümölcsökkel, magvakkal és diófélékkel, az édesszájúak pedig kevés mézet adagolhatnak hozzá. Ha nincs otthon matcha teapor, szálas, vagy filteres zöld teából készíts teafőzetet, és víz helyett azt add hozzá a zabhoz, hogy kását kapj.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés