A sütőtök az őszi szezon egyik legnépszerűbb összetevője, turmixokhoz, süteményekhez egyaránt jól passzol, de húsok mellé rittyentve, köretként tálalva is népszerű finomság. Kalóriaszegény, viszont igencsak gazdag értékes tápanyagokban, emellett sokan kiváló emésztésjavító és vízhajtó tulajdonságai miatt fogyasztják, melyek hatására felpörgeti a lomha anyagcserét és elűzi a puffadást. Ínycsiklandozóan finom receptet mutatunk, amit tényleg egyszerű elkészíteni, csak pár hozzávalóra lesz szükséged.
A sütőtök abszolút szezonális kedvenc ősszel, ami sokoldalúan elkészíthető étel, ilyenkor mindenféle süteményben, turmixban megjelenik, de levesként vagy önmagában éppen annyira ízletes. Ám nem csak az íze miatt érdemes minél gyakrabban fogyasztani, hiszen rengeteg pozitív tulajdonságának köszönhetően helyreállítja a felborult emésztést, ezáltal javítja a közérzetet. Kimagasló tápanyagtartalmából adódóan felkészít a hidegebb időszakra is, alaposan feltölti a kiürült vitamin- és ásványianyag-raktárakat.
Mivel rendkívül magas a rosttartalma, nagy segítséget nyújt a küszködő emésztésnek. Béltisztító hatással bír, megszabadítja a bélrendszert a letapadt salakanyagoktól, míg káliumtartalmának köszönhetően természetes vízhajtóként is bevethető. A sütőtök igen rostos, így sokáig eltelít, mégsem terheli meg a gyomrot. A nyers sütőtök levét gyakran ajánlák azoknak, akiknek sok a gyomorsava, míg a rossz emésztésből adódó gyomorpanaszok, például puffadás ellen a sült tököt javasolják. Kalóriaszegény eledel, így remekül megállja a helyét a diétás étrendben.
Nem csak az emésztés számára hasznos, az immunrendszer és a bőr szintén profitál fantasztikus tulajdonságaiból. Ahogy élénk narancssárga színe árulkodik róla, a sütőtök dúskál a béta-karotinban, amely kiemelkedően fontos antioxidáns a szervezet számára, és grátiszként még a bőrt is széppé varázsolja. Káliumtartalmának köszönhetően elhajtja a szövetek közt megrekedt felesleges vizet. B-, C-, valamint E-vitamin egyaránt található benne, de a szervezet számára értékes ásványi anyagokban sem szűkölködik.
Így készül az emésztésjavító turmix
Hozzávalók
- 0.5 csésze sütőtökpüré
- 1 csésze mandulaital
- 1 db banán
- 1 evőkanál méz vagy agávészirup
- egy kevés vaníliakivonat
- egy kevés fahéj
- egy kevés reszelt gyömbér
- késhegynyi szerecsendió
- egy kevés szegfűszeg
Az emésztésjavító turmix alapját, a sütőtökpürét akár te magad is elkészítheted otthon, de kész változatban éppúgy beszerezheted. A mandulaital lecserélhető más növényi verzióra. A vaníliakivonat akkor a legjobb, ha friss, de aromával szintén dúsítható a finom ital. A többi fűszert akár egyenként is hozzáadagolhatod a turmixhoz, de az sem rossz megoldás, ha beszerzel egy sütőtökfűszer nevű keveréket. Ebből egy fél teáskanállal szórj bele a tökéletes ízesítéshez.
Képek: Getty Images.