A gyakran használt superfood, azaz szuperétel elnevezésen sokan csak mosolyognak, hiszen önmagában nyilván, egyik táplálék sem rendelkezik csodatévő erővel, de tény, hogy azok az élelmiszerek, amelyek megkapják ezt a címet, sokféle vitaminban, antioxidánsban és ásványi anyagban bővelkednek. Ennek köszönhetően segítséget nyújtanak a szervezetnek a méregtelenítési folyamatokban, sőt, egyes vegyületek és vitaminok a zsír lerakódását is csökkentik. Jótékony erejük akkor érvényesül igazán, ha kiegyensúlyozott, egészséges étrend részét képezik. Egy finom antioxidáns smoothie bármikor beiktatható a nap folyamán, ezt a verziót ráadásul elképesztően könnyű elkészíteni.
Ősszel sokan fáradtabbnak, enerváltabbnak érzik magukat, ami nem csak a rövidülő nappalok és az időjárás-változás következménye. Ilyenkor kezdenek leürülni a vitaminraktáraink, ha még pár szezonális betegségen is átesünk, a tartalékvesztés még inkább felgyorsul. Az immunrendszer és az anyagcsere működéséhez egyaránt fontos mikrotápanyagokat elsősorban a táplálkozásunkkal tudjuk biztosítani, étrend-kiegészítőkre csak akkor lehet szükség, ha a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés nem mindig megoldható, illetve már a hiánybetegségek többféle tünete érezhető.
Nem csupán ebben az időszakban fontos a vitaminraktárak feltöltése, ráadásul nem is csak az immunrendszer felturbózását kell szem előtt tartani. Az egészséges táplálkozás a testen, a bőrön és az emésztés működésén éppúgy nyomot hagy. Annak érdekében, hogy az elfogyasztott ételek valóban érezhető, szemmel látható változást idézzenek elő, célszerű a teljes étrendet megreformálni.
A sűrű, tennivalókkal tűzdelt napokon azonban nem egyszerű odafigyelni arra, hogy minden főétkezés tartalmazzon zöldségeket, netán gyümölcsöket, éppen ezért tanácsos lehet kalóriaszegény, de értékes tápanyagokban gazdag kisétkezéseket beszúrni. Egy finom, antioxidáns smoothie elkészítése semmivel nem kerül több időbe, mint egy szénhidrátbombaként működő fehér lisztes szendvics összeügyeskedése.
A vitaminkoktél turmixok előnye, hogy folyékony formában többféle gyümölcsöt és zöldséget el tudunk fogyasztani, ezáltal egy-egy ilyen lötty beszúrásával – reggeli mellé, vagy tízóraira, uzsonnára – akár az egész napi vitaminigényünket fedezhetjük.
Antioxidáns smoothie pillanatok alatt
A könnyen elkészíthető smoothie fő összetevője a cékla, ami nemcsak filléres megoldás az egészséges reggelihez, de rendkívül finom és vitamindús is. Antioxidánsainak köszönhetően semlegesíti a szabad gyököket, csökkenti a gyulladásokat, lassítja a bőröregedést, élettel telivé és frissé varázsolja a megjelenést. Tisztító hatásával a máj munkáját szintén segíti a cékla, erősen méregteleníti a szervezetet, kipucolja a bélrendszert, elűzi a letapadt salakanyagokat, így jelentős mértékben javítja az általános közérzetet. Káliumtartalmából adódóan elhajtja a feleslegesen visszatartott vizet, hatékonyan gyorsítja a lomha anyagcserét.
Kevés benne a kalória, nagy része rost és víz, a benne található betain nevű anyag pedig segíti a zsírégetést, ezért kedvelt alapanyaga a fitt étrendeknek. A cékla a vérképzést is támogatja B9-vitamin-tartalmával, emellett még számos B-vitamint vonultat fel, valamint A- és C-vitaminban is bővelkedik.
Az almában szintén rengeteg antioxidáns található, amelyek mind az immunrendszer, mind pedig a szervezet vagy éppen a bőr számára nélkülözhetetlenek. Gátolja a szabad gyökök pusztító hatását, így akadályozza meg, hogy a bőröregedés magasabb fokozatra kapcsoljon. A felborult anyagcsere-folyamatokat gyorsan helyrebillenti, amit nem csak kimagasló rosttartalmának köszönhet. A benne található pektin remek hatással van az emésztésre, elűzi a bent maradt toxinokat, káros méreganyagokat.
A smoothie másik jolly joker összetevője az áfonya, ami egy remek, ütős vitaminbomba. Flavonoidjai felerősítik az olyan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező anyagok hatását, mint amilyen az A-, C-, és E-vitamin, emellett a sejtek oxigénellátásában is szerepet játszanak, valamint segítenek megelőzni és legyőzni a fertőzéses megbetegedéseket. Az áfonya magas rosttartalmával beindítja a belassult emésztést, elűzi a méreganyagokat. Az ital ízét is különlegessé varázsolja, elképesztően finom, jellegzetes aromával rendelkezik. Az őszi időszakban itt-ott még elérhető import áfonya, de a gyorsfagyasztott változata ugyanúgy vitaminokban gazdag.
A gyömbér szintén antioxidáns tulajdonságokkal bír, sokan gyulladáscsökkentő, gyomorpanaszokat enyhítő hatása miatt fogyasztják, de mindezek mellett csökkeni a koleszterinszintet, és vegyületeivel akadályozza a zsírok lerakódását. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy bármilyen egészségtelenül táplálkozik az ember, egy kis gyömbérrel ellensúlyozható. Nyilván, nem úgy működik, mint egy varázspálca, de több kutatás bebizonyította már, hogy képes fokozni a szervezet zsírégető folyamatait.
Hozzávalók:
- 2 db kisebb méretű cékla,
- 1 db alma,
- 50 gramm áfonya – lehet fagyasztott is,
- 1 evőkanál reszelt gyömbér,
- 300 ml víz.
A céklát hámozd meg, vágd apró darabokra, majd helyezd a turmixgépbe. Az almával hasonlóképp járj el. Miután a fő alapanyagok bekerültek a masinába, hozzáadagolhatod a kimért áfonyát, illetve a lehetőleg frissen reszelt gyömbért is. Az összetevőket öntsd fel friss vízzel, majd turmixold őket addig, míg krémes, finom állagot nem kapsz eredményül, és már kész is az ínycsiklandozó smoothie.
Képek: Getty Images.