Ez a könnyű, hűsítő dinnyefagyi akkor sem számít bűnbeesésnek, ha szigorú diétát folytatsz, vagy egyszerűen csak csökkenteni szeretnéd a napi cukorfogyasztásodat. Ráadásul egyszerűen, két összetevőből elkészül.

hirdetés

A nyári melegben nehéz ellenállni egy frissítő nyalánkságnak, de nem is kell, ha egészséges alapanyagokból készül. Ez a recept remek példa arra, hogy nem minden édesség borítja fel a fogyókúrát. A lédús, zamatos görögdinnye a szezon egyik legkedveltebb gyümölcse – valójában tökféle, de gyümölcsként tekintünk rá -, ráadásul igen hasznos nassolnivaló.

A görögdinnye nem jelent veszélyt a vonalaidra

Bár az érett dinnye mézédes, fogyókúra mellett is gyakran ajánlják fogyasztását. Ugyanis fehérje- és zsírtartalma minimális, emellett nagy része vízből áll, így nem növeli meg jobban a zsírpárnákat. Továbbá kiváló éhségűző és vízhajtó tulajdonsággal bír, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik.

 

Bár a görögdinnyével sem érdemes túlzásba esni, szerencsére nem lehet őrült sokat enni belőle, hiszen annyira telít, hogy az ember úgy érzi, kipukkad tőle. Megtalálható benne a vas, kalcium, kálium, magnézium, cink, A-, B1-, B2- és C-vitamin. A paradicsomhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságú likopinban gazdag, mely segíti a sejtregenerálódást és lassítja a bőröregedést.

Házi dinnyefagyi 2 összetevőből

Ezt a pofonegyszerű, gyorsan összedobható fagylaltreceptet imádni fogod! Nem kell hozzá fagyigép, csak egy turmixoló masina, amiben magától összeáll minden.

Hozzávalók:

  • 4-5 csésze felkockázott görögdinnye
  • 2-3 csésze zabtej

A görögdinnyét szabadítsd meg a héjától, kockázd fel az édes húsát, és a falatkákat tedd egy darab alufóliára úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Így fagyaszd le őket nagyjából 3-4 óra alatt, majd a nagy részét – amennyi kényelmesen belefér – tedd a turmixgépbe, és indítsd el a masinát. Amikor a dinnyekockák kezdenek masszává alakulni, a krémes állag elérésének érdekében, löttyints hozzá annyi zabtejet, amennyitől még nem válik folyékonnyá. Ismét keverd össze az egészet a turmixgéppel, azután lapátold ki az adagokat kis tálkákba.

Nem baj, ha a megadott mennyiség nem fér bele egyszerre a gépbe, megfelezheted a hozzávalókat, és egymás után készíthetsz belőlük fagylaltot. Ha még krémesebb élményre vágysz, zabtej helyett használj natúr görög joghurtot, ami ugyanúgy emésztésserkentő hatással bír.

 

A zabital kiváló magnéziumforrás, és a dinnyéhez hasonlóan teltségérzetet okoz, ugyanakkor nem emeli meg a vércukorszintet, és serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Bőrszépítő B- és E-vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, vasat, káliumot, cinket, kalciumot, valamint fehérjéket és fehérjeépítő anyagokat is tartalmaz.

Mivel a vízben gazdag dinnye miatt ez a házi fagyi könnyen jégtömbbé válik a hűtőben, tálalás előtt néhány perccel érdemes kivenni, majd némi olvadás után újra átkavarni, hogy visszanyerje krémes állagát. Ez a házi desszert a jeges sörbetre emlékeztet, vagyis kevésbé lágy, mint a bolti krémfagylaltok. Érdemes mag nélküli dinnyefajtából készíteni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés