Nem feltétlenül kell lemondani a nasikról a nyári szezonban, csak okosan kell trükközni az alapanyagokkal. Ez az elképesztően finom zabos desszert simán belefér a diétába, és nagyon könnyű elkészíteni.
A diétás étrendbe a legtöbbek szerint nemigen férnek bele a hizlaló nassolnivalók, sokan a nyári szezonban pedig különösen szigorúan veszik a karcsúsító étrend szabályait. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket érdemes kihasználni. A megfelelő alapanyagokkal trükközve nem feltétlenül kell lemondani az édességekről.
A zab zseniális összetevője az egészséges menünek. Gyakorlatilag bármi készülhet belőle, rendkívül változatosan használható fel, ráadásul kifejezetten diétabarát. Szuper rostforrás, fellendíti a belassult anyagcserét, megszünteti a kellemetlen puffadást.
Lassú felszívódásának köszönhetően nem emeli meg hirtelen a vércukor szintjét, ezáltal pedig a farkaséhséget is elűzi. Eltelíti, de nem terheli meg a gyomrot, remek hatással van az emésztésre.
A banán sokaknak szemet szúrhat a desszert összetevői között, hiszen magas cukortartalma miatt nem feltétlenül nevezhető diétás gyümölcsnek. Kimagasló rost- és vitamintartalmának köszönhetően azonban simán belefér az egészséges életmód kereteibe.
A természetes gyümölcscukor nem szívódik fel olyan gyorsan, mint a finomított cukor, az utóbbi ezért hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezáltal megnöveli az éhségérzetet. A rostok szintén lassítják a banánban lévő cukor felszívódását, így egészen másként hat a szervezetre, mint a szacharóz, vagyis a finomított, étkezési cukor. Ettől függetlenül a cukorbetegeknek éppúgy ügyelnie kell arra, hogy milyen gyümölcsöket fogyaszthatnak.
Az eper C-vitaminban dúskál, ami pedig nélkülözhetetlen a zsírégető folyamatok kiegyensúlyozott működéséhez, valamint az anyagcserét is pozitívan befolyásolja. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően közkedvelt alapanyag a diétás receptekben, ráadásul ízével egy pillanat alatt megbolondítja a zabos finomságot.
Így készül a diétabarát zabos desszert
Hozzávalók
- 1 bögre zabpehely
- 4-5 szem eper
- 1 db banán
- pár szem kékáfonya
- joghurt
Az epret vágd fel kisebb szeletekre, a banánt szintén darabold apróra, vagy pedig egy villa segítségével pépesítsd össze. A gyümölcsöket keverd el óvatosan, majd finoman adagold hozzá az előre kimért zabpelyhet. Miután alaposan összekutyultad az alapvető összetevőket, porciózd ki őket egy muffinsütő-formába. A szilikon verzió a legjobb, ugyanis abból könnyedén ki tudod majd halászni a finom desszertet.
Alaposan nyomkodd meg a zabos keveréket, hogy szép formát kapjon. Ezután kanalazz rá egy kevés joghurtot. Használhatsz görög joghurtot és növényi verziót is, a lényeg, hogy ízesítetlen és lehetőleg hozzáadott cukortól mentes verziót válassz a diéta érdekében. Díszítsd fel pár szelet eperrel és pár szem áfonyával, majd tedd a fagyasztóba körülbelül egy órára.
Bár az összetevőkből adódóan valóban egészséges, kevésbé hizlaló desszert készül a konyhában, ezt is csak mértékkel ajánlott fogyasztani, ha az alakformálás, fogyás a cél.
Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.