A chiapuding egészséges tápanyagforrás, elősegíti az emésztést és a fogyást, viszont az íze meglehetősen semleges. Ám nagyon könnyen ínycsiklandó finomság varázsolható belőle, ha vitamindús gyümölcsöt adunk hozzá.
A chiamagból készült puding rendkívül népszerű a fogyókúrázók körében, hiszen nagyon könnyű elkészíteni, magas rosttartalmának köszönhetően hamar áthalad az emésztőrendszeren, és kizárólag értékes tápanyagokat tartalmaz, melyek egyike sem hizlal.
Egészséges alapanyag, ami a fogyást is segíti
A chiamag fehérjékben és omega-3 zsírsavakban gazdag, de egyenletesen juttatja energiához a szervezetet, hiszen lassítja a szénhidrátok felszívódását, lebontását és cukorrá alakítását, ezáltal nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, vagyis nem okoz farkaséhséget.
Annyira rostos, hogy nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így kitölti a gyomrot, és hosszabb ideig teltségérzetet okoz. Ám bármennyire telít, a puffadástól nem kell tartanunk. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy ne fogyasszunk belőle túl sokat a nap folyamán, különösen a vízmegkötő képessége miatt.
A chiamag vasban, folsavban, rézben és kalciumban bővelkedik. Erősíti a csontokat és a fogakat, mivel egyetlen csészényi magkupac az ajánlott napi kalciumbevitel ötödét tartalmazza. Továbbá olyan bőrszépítő vitaminok is megtalálhatóak benne, mint az A-, C- és E-vitamin, de az idegrendszert és a haj szépségét és erősségét támogató B-vitaminok is előfordulnak az összetevői között. Az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz, amellyel erősíti az immunrendszert.
A chiapuding kiváló ellenszere a hasi elhízásnak, segít mérsékelni az étvágyat és csökkenti az inzulinrezisztenciát.
Az édes mangó a chiapuding legjobb társa
Nem kérdés, miért jó mangóval felturbózni az ízetlen chiapudingot, hiszen ez a sárgás, zamatos gyümölcs ínycsiklandó ízvilágával remekül feldobja a semleges ételeket, ugyanakkor nemcsak finom, hanem nagyszerű vitaminforrás.
A chiamaghoz hasonlóan tartalmaz A-provitamint, valamint B1-, B2-, és E-vitamint. Foszforban, nátriumban, magnéziumban, vasban és kalciumban gazdag gyümölcs, sárgás színét pedig a béta-karotinnak köszönheti. A szervezet vizesedését megakadályozó káliumból is jócskán tartogat számunkra, amivel még jobban felvehetjük a harcot a hasi hízás ellen.
Chiapuding mangópürével
Hozzávalók:
- 0,5 liter kókusztej
- 7,5 evőkanál chiamag
- 2 közepes, érett mangó
Először a kókusztejet alaposan keverjük össze a chiamagokkal, hagyjuk állni egy kicsit, majd adagoljuk két közepes méretű pohárba, vagy kehelybe. Ha leülepednének a magok, újra keverjük át az elegyet, majd egy éjszakán keresztül pihentessük a hűtőben. Amikor elkezd zselésedni, kocsonyásodni a massza, újra kavargassuk át egy picit, és rakjuk vissza a hűtőbe.
Készítsük el a mangópürét turmixgéppel. Érdemes olyan gyümöcsöt választani a boltban, amely nyomásra enged egy picit. A mangó színe ugyanis sokféle lehet, zöldestől a pirosasig, még érett állapotában is. Pürésítés előtt hámozzuk meg, és daraboljuk fel a mangót.
Amikor a pudingunk állaga megfelelő, öntsük rá a mangópürét, és ízlés szerint kókuszreszelékkel, áfonyával, vagy mangószeletekkel díszítsük a tetejét.
Képek: Getty Images.