Az éltető aszkorbinsav pótlását egyszerűen és változatosan megoldhatod a hideg időszakban, ha az egészséges, kiegyensúlyozott étrendedben néhány C-vitaminos smoothie is helyet kap. Ezekkel a rostos, értékes tápanyagokban dúskáló italokkal egyszerre többféle zöldséget és gyümölcsöt juttathatsz be a szervezetedbe, így könnyebben megoldható a napi vitaminbevitel. Nem csak a zsírbontó folyamatokra, hanem a bőr egészségére és az immunrendszer működésére is jó hatást gyakorolnak.
A jó közérzet és az erős immunrendszer egyik kulcsfontosságú eleme a kiegyensúlyozott étrend, amihez hozzátartozik a változatos, tápanyagokban dús ételek fogyasztása. A vitaminok pótlására a végtelenül változatos smoothie-variációk lehetnek segítségünkre. Ezek az italok ugyanis nem csak felfrissítik és folyadékhoz juttatják a szervezetet, hanem egyszerre többféle antioxidánst tartalmazhatnak, valamint emésztésserkentő rostokban éppúgy bővelkednek.
Továbbá leturmixolva nagy eséllyel olyan hasznos alapanyagokat is megeszünk, amiket szilárd formában egyébként kerülnénk. A változatos hozzávalók képesek elnyomni a kevésbé kellemes ízeket is, sőt mézzel, vaníliával, fahéjjal és gyömbérrel isteni ízkombinációk alkothatók.
A C-vitaminos smoothie fiatalítja a bőrt és segít beindítani a fogyást
Mivel a C-vitamin köztudottan segít felvértezni a szervezetet a náthás megbetegedések ellen, és nagyban támogatja az immunrendszert, ezért megéri beiktatni néhány aszkorbinsavban gazdag smoothie elszürcsölgetését a napi menettervünkbe.
A C-vitamin azonban még ennél is többet tud. Hozzájárul a normál kollagénképződéshez, és ezáltal késlelteti a ráncok kialakulását. A szervezetbe jutva belülről segíti a bőr egészséges állapotának, működésének fenntartását.
Ugyanakkor ez az antioxidáns nagy szerepet játszik a zsírbontó folyamatokban is, ezért rendszeres pótlásával sokat tehetsz azért, hogy ne lassuljon be az anyagcsere működése. A rostokban dúskáló italok ráadásul jótékony hatással vannak az emésztésre, így a fogyókúrában hatékony segítséget nyújtanak.
Ha hetente készítesz belőlük legalább egy-két pohárral, az egy stabil alapot adhat a szervezetnek ahhoz, hogy ne ürüljenek ki annak vitaminforrásai. Emellett természetesen nem árt más úton is hozzájutni az értékes mikrotápanyagokhoz, nyomelemekhez.
Önmagukban a gyümölcsös-zöldséges smoothie-k nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, csupán az egészséges táplálkozás kiegészítéseként szolgálnak. Amikor a szervezet tartalékait jobban igénybe veszi a hideg időjárás, valamint a náthaszezon közepén érdemes C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőkkel is megtámogatni az immunrendszer működését.
A gyümölcsöket és a zöldségeket erősen ajánlott nyersen, főzés vagy sütés nélkül beletenni a smoothie-ba. Másként az ételek vitamintartalma megváltozhat. A C-vitamin jelentős része például magas hőfokon lebomlik.
Amennyiben szeretnél az étkezéseid során más, C-vitaminban gazdag alapanyagot is fogyasztani, úgy rendszeresen kerüljön a tányérodra zöldpaprika, saláta, brokkoli, káposzta, csipkebogyó, citrom vagy egyéb citrusféleség.
Cikkfotók: Getty Images.