A málna az egyik legízletesebb bogyósgyümölcs, ami alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a diétázók egyik kedvelt nassolni valója. A zamatos termésből ínycsiklandó smoothie készíthető, ami értékes vitaminokkal tölti fel a szervezetet, és pluszban bőrszépítő hatással rendelkezik.
A zamatos, nyers gyümölcsökből készült ételek, italok felüdülést jelentenek a szervezet számára a nyári melegben. A könnyed fogások értékes vitaminokkal töltik fel a leapadt raktárakat, rostjaiknak köszönhetően gyorsítják az emésztési folyamatokat, valamint kiürítik a felgyülemlett méreganyagokat. Ez a hatás különösen érvényesül a smoothie-k esetében.
A rostban gazdag gyümölcsök a méregtelenítési folyamatok mellett a szabad gyökök elleni küzdelemből is kiveszik a részüket. A termések nagy része rengeteg bőrszépítő vitamint, antioxidánst tartalmaz, amelyek megerősítik a hámréteg védelmi rendszerét, és az immunrendszerre is jó hatást gyakorolnak.
A bogyós gyümölcsök a legerősebb bőrszépítők közé tartoznak, ezért gyakran belekerülnek különféle kencékbe. A piros termések a gyümölcssavnak köszönhetően elősegítik a hámréteg természetes megújulását, magas a C-vitamin-tartalmuk, ezzel mérséklik a bőrkárosodást, és munkára ösztönzik a kollagént termeléséért felelős sejteket. Ezek közül a málna az egyik legjobb bőrszépítő hírében áll, ráadásul frissítő nyári smoothie készíthető belőle.
Bőrszépítő smoothie, a málna zamatos ízével
A málna zamatos, édeskés íze mellett a bőrszépítés terén is jeleskedik. Gazdag elemi rostokban, magnéziumban és C-vitaminban. Alacsony a glikémiás indexe, és csupán 4% cukor található benne. Nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így az emésztéséhez több kalóriára van szüksége a szervezetnek, mint amennyit kinyer belőle.
A C-vitamin a szervezet egyik legfontosabb építőköve, vízben oldódik, hamar kiürül a szervezetből, ezért elengedhetetlen a rendszeres, egyenletes pótlása. Az aszkorbinsavat a test nem tudja előállítani, csakis táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel tudjuk bevinni. Rendkívül erős antioxidáns, ennek köszönhetően megvédi a sejteket a szabad gyökök romboló tevékenységeivel szemben, illetve csökkenti a gyulladást.
A C-vitamin hiányát szinte azonnal jelzi az arcbőr: fakóvá, vékonnyá, szárazzá válhat. Meggyengül a védőrétege, nagyobb az esély az irritációra, illetve a különböző bőrbetegségekre. Az aszkorbinsav szorosan kapcsolódik a kollagéntermeléshez, ezért elengedhetetlen a rendszeres pótlása, amely csak belülről lehetséges. Bár a kencékben lévő hatóanyagok is sokat segítenek, akkor lesz igazán egészséges a hámréteg, ha a belső támogatást is megkapja.
A smoothie másik fontos összetevője a sárgarépa, ami béta-karotinban és rostokban bővelkedik. A béta-karotin egy részét a szervezet A-vitaminná alakítja át. A többi karotinhoz hasonlóan erős antioxidáns, így fellép a szabad gyökök ellen. A bőrben felhalmozódó karotonoidok csökkentik az irritációval járó bőrbetegségek tüneteit, gyorsítják a gyógyulási folyamatokat.
A banán bővelkedik B6-vitaminban, és káliumtartalmának köszönhetően vízhajtó hatással rendelkezik. Bár a szénhidrátjai gyorsan felszívódnak, ezáltal megdobja a vércukorszintet, más gyümölcsökkel kombinálva sokkal egyenletesebb lesz a folyamat.
A dió bőrszépítő ereje régóta ismert, kívülről-belülről egyaránt ragyogásra bírja a bőrt. Bővelkedik elemi rostokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban. Magas kalóriatartalma miatt csak kis mennyiségben érdemes fogyasztani.
Hozzávalók 2 főre:
- 1,5 banán
- 1 bögre málna
- 1 sárgarépa
- ¼ bögre mandulaital
- 1 evőkanál tört dió
- 2 teáskanál méz
A hozzávalókat tedd a turmixba, és mixeld, amíg az apró darabkák krémes elegyet nem alkotnak. Ezután töltsd poharakba, jégkockával teheted még hűsítőbbé az italt. A vitaminokban bővelkedő fogásokat érdemes minél sűrűbben beiktatni, hiszen a mikrotápanyagok egyenletes pótlása hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, és a telt, ragyogó arcbőrhöz.
Képek: Getty Images.