A téli időszakban sokan könnyebben elengedik a gyeplőt, a nehéz ételek pedig megülhetik a gyomrot és puffadást okozhatnak. Ám az anyagcserét is lelassíthatják, ami hamar meglátszik az alakon. Ilyenkor érdemes pár könnyen emészthető fogást beiktatni, mint ez az anyagcsere-pörgető ital, ami felélénkíti a szervezetben lezajló emésztési és méregtelenítési folyamatokat.
Az életmódváltás sürgető érzése legtöbbször januárban környékezi meg a nőket, hiszen ekkorra általában már kilókban mérhető a megcsappant sportolási kedv, és a kiegyensúlyozatlan étkezés hatása.
Mivel a napfényhiányos téli hónapokban sokan fáradtabbnak, lomhábbnak, kedvetlenebbnek érzik magukat, a szigorú diétáknál ilyenkor célravezetőbb lehet csak azoktól az étel- és italtípusoktól megválni, amelyek kizárólag üres kalóriákból állnak. Ezek az élelmiszerek tápértékben igen szegények, viszont roppant kalóriadúsak, amivel hozzájárulnak a szervezet zsírraktározásához.
A magasan feldolgozott és finomított ételek helyett érdemes a tápanyagban gazdag sovány fehérjéket, a rostdús zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonákat, valamint a növényi fehérjékben bővelkedő hüvelyeseket választani.
Azzal is óriási löketet adhatsz a belassult emésztésnek, ha áttérsz a könnyebb fogásokra, melyek kímélik a gyomrot, és könnyebben áthaladnak az emésztőrendszeren. Pár anyagcsere-pörgető ital beiktatásával pedig, a szervezeted méregtelenítési folyamatait is segítheted, ugyanis magas rosttartalmuknak köszönhetően, segítik a felhalmozódott salakanyagok távozását.
A rostok ballasztanyagként működnek a gyomorban, ezáltal a farkaséhséget is csillapítják. Ehhez azonban a megfelelő vízfogyasztásra is érdemes odafigyelni. A zöldségek, gyümölcsök nem csak a bélműködést serkentik, hanem értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetet, ezáltal a zsírégetést úgyszintén támogatják.
Anyagcsere-pörgető ital, ami segít feltölteni a szervezet leapadt vitaminraktárait
Az anyag-cserepörgető ital alapját az almaecet képezi, ami régóta ismert a népi gyógyászatban. Megtalálható benne a pektin nevű enzim, ami segíti az egészséges bélműködést, és gátolja a puffadást. Rendszeres fogyasztásával könnyebb megszabadulni az apró pocaktól, és a megrekedt fogyást is berobbantja.
Szabályozza a vércukorszintet, és magas a C-vitamin-tartalmával segíti a zsírbontást. Sok kálium, kalcium, magnézium található benne, ezért korábban fiatalítószerként is emlegették.
Savassága miatt nem szabad vele túlzásba esni, hiszen irritálhatja a gyomrot. Önmagában nem tanácsos meginni, mindig más folyadékban kell elkeverni. Érzékeny gyomorral rendelkezőknek pedig nem javasolt a bevitele. Az íze nem túl kellemes, ezért érdemes gyümölcsökkel együtt elkészíteni belőle az italt.
A banán nagyon jó vízhajtó, így ebbe a diétás italba szintén jól illeszkedik. Magas a cukortartalma, ezért érdemes reggelire elfogyasztani, és alacsony glikémiás indexű gyümölcsökkel kombinálni. Így nem dobja meg nagyon az inzulinszintet, és a szénhidrátjai is lassabban szívódnak fel. Segít felgyorsítani a zötyögőssé vált anyagcsere-folyamatokat, vitaminjai pedig feltöltik a szervezet leapadt raktárait.
A piros bogyós gyümölcsök C-vitaminban és egyéb antioxidánsokban is bővelkednek, ezáltal képesek csökkenteni az oxidatív stresszt, vagyis sejtvédő hatással bírnak.
Hozzávalók 2 főre:
- 1 banán
- 1 bögre fagyasztott piros gyümölcs
- 1/2 bögre növényi joghurt
- 4 evőkanál almaecet
- ¾ bögre narancslé
Tedd a hozzávalókat a turmixgépbe, majd addig mixeld, amíg a kis darabkák krémes elegyet nem alkotnak. Ízlés szerint hozzáadhatsz pár szem magozott datolyát, vagy jéggel még hűsítőbbé teheted ezt az ízletes italt.
Bár a antioxidánsokban gazdag italok segítenek beindítani a fogyást, ha a tartós súlyvesztés a cél, akkor érdemes kerülni a finomított cukrot, valamint a rendszeres mozgásról sem szabad elfeledkezni.
Képek: Getty Images.