A téli időszakban főleg aszalt formában kapható gyümölcs nem csupán roppant ízletes, fogyasztásával a bőr és a haj egészségéért is sokat tesz. A datolya előnyei között mindenképp említésre méltó, hogy kiemelten bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint magas a rosttartalma, így helyrerázza az emésztési folyamatokat is.

hirdetés

 

Felhasználhatósága jóformán korlátlan, aromájából adódóan szinte bármilyen étellel kombinálható. Főételekben körethez keverve, saláta részeként, péksüteményekben vagy smoothie-ban egyaránt megállja a helyét, sőt, édes ízének köszönhetően fantasztikus desszertalapanyag lehet belőle.

Magas cukortartalma miatt azonban naponta csupán egyszer ajánlott csipegetni a datolyát, pláne ha valaki diétás étrendet követ. Ám az egészséges életmódhoz nagyon is passzol ez a gyümölcs, mert rengeteg hasznos tápanyag található benne, rosttartalma miatt serkenti az emésztést, valamint zsír- és koleszterintartalma rendkívül alacsony. Zabpehellyel párosítva tízóraira kifejezetten jó energiaforrás.

A datolya előnyei a szépségápolás terén megkérdőjelezhetetlenek

A datolya gyakorlatilag olyan, mint egy szépségtámogató multivitamin, gyümölcs formájában. Bővelkedik A-, C-, D-vitaminban, valamint B-komplexben. Az aszalt, édes finomság ásványi anyagokban sem szűkölködik, jelentős mértékben tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, kalciumot és káliumot, sőt, réz- és cinktartalma sem elenyésző.

Az A-vitamin segít megelőzni a korai ráncok kialakulását, illetve lassítja az öregedés folyamata miatt megjelenő barázdák elmélyülését. Antioxidánsaival a kollagénrostok bomlását előidéző bőrkárosodások ellen szintén védelmet nyújt a bőr számára. Az A-vitamin a haj sima, bársonyos tapintásához is jelentősen hozzájárul, valamint biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést.

A datolya jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3- és B-5 vitamint, melyek javítják a mikrokeringést a hámréteg szöveteiben, ennek köszönhetően pedig a bőr anyagcseréje megfelelően tud működni. Ebből adódóan a bőrfelszín könnyebben regenerálódik, és ragyogó, egészséges hatást kelt.

A B-vitaminok megfelelő bevitelével nagyobb eséllyel kerülhető el a bőrszárazság, a fakó tónus és a lassú sebgyógyulás problémája. Ám nem csak a bőrben hasznosulnak, erősítik és táplálják a hajszerkezetet, aktiválják a hajhagymák anyagcsere-folyamatait, így járulnak hozzá az egészséges fejbőr megőrzéséhez.

 

A datolya előnyei között meg kell említeni, hogy C-vitamin-tartalmának köszönhetően nagyban hozzájárul a bőr rugalmasságának megőrzéséhez, hiszen serkenti a kollagéntermelést. Az aszkorbinsav egy kifejezetten erős antioxidáns, így felveszi a kesztyűt és kitartóan harcol a szabad gyökök ellen.

A datolya ennek a vitaminnak köszönheti gyulladáscsökkentő hatását is, ami a pattanások kialakulása ellen kifejezetten hasznos tulajdonság, illetve az esztétikailag zavaró hegek is gyorsabban elhalványulnak a bőrfelszínen a C-vitaminnak köszönhetően. Az aszkorbinsav a haj szerkezetének egészségét úgyszintén segít megőrizni. Hozzájárul a vas felszívódásához, ezáltal változatos étrend mellett a datolya fogyasztásával megelőzhető a vashiányból adódó vérszegénység, melynek tünetei között az erős hajhullás is szerepel.

A friss és az aszalt gyümölcs olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a vas és a cink. Ezek a hajhullás problémájára jelentenek megoldást. Ha a szervezetben cinkhiány lép fel, az könnyedén okozhatja a fejbőr szárazságát, aminek következtében fokozódik a hajvesztés. A probléma mögött még ennél is gyakrabban áll vashiány, így a datolya ésszerű, kiegyensúlyozott étrenddel kombinált fogyasztása kiemelten hasznos a frizuragondokkal küzdő nők számára.

A rostokban gazdag gyümölcs emésztésserkentő hatása szintén hatással van a bőrképre. Az emésztőrendszer működésének zavarai ugyanis gyakran okoznak kellemetlen bőrtüneteket. Naponta egy-két szem szárított datolya, sok folyadék mellett elrágcsálva, segít megszüntetni a székrekedést.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés