A paradicsom univerzális bőrfiatalító csodaszer, ami simán felveszi a versenyt a drága kencékkel. Remekül kezeli a pattanásokat, csökkenti a ráncok mélységét, és hámlasztóként is megállja a helyét.

hirdetés

Bár a saláták legnépszerűbb alapanyaga, és gyakran előkerül főzéskor, sokan hajlamosak megfeledkezni róla, hogy a paradicsom mennyire egészséges. Igaz, nem egy ritka, egzotikus termék, de ettől még minden adottsága megvan ahhoz, hogy a szuperételek közé soroljuk.

Antioxidáns anyagokban gazdag összetevői a bőr számára is értékesek, ezért házi pakolásokhoz kiválóan alkalmas. A kozmetikusok zsíros és érett bőrre egyaránt ajánlják, hiszen szabályozza a faggyútermelést, halványítja a pigmentfoltokat és a ráncokat, megtisztítja, és szépen összezárja a pórusokat, hidratálja a sejteket, lehúzza a pirosságot, valamint csökkenti a gyulladást.

A paradicsom ezerarcú bőrfiatalító csodaszer

A paradicsom C-vitaminban gazdag, ami elősegíti a kollagéntermelést, csökkenti a pigmentfoltokat, és hozzájárul a bőr megújulásához. Másik bőröregedést lassító fegyvere a likopin, amely egy antioxidáns hatású festékanyag. Védelmet nyújt a sejteknek a szabad gyökökkel szemben, melyek jelentősen lassítják a sejtszintű megújulást.

Ez a karotinoidfajta képes csökkenteni az UV-sugárzás káros hatásait, illetve segíti a bőr regenerálódását napégés után. Ám a paradicsomos pakolások gyakori használata mellett is kiemelten fontos a fényvédők alkalmazása.

A paradicsom E-vitaminnal is rendelkezik, amely a sejthártyába beépülve óvja a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól, ami jelentősen felgyorsítja a ráncok kialakulását. Továbbá széles körben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek támogatják a bőr egészséges megjelenését.

A benne található A-vitamin a bőrsejtek osztódását és érését segíti. Tehát összességében a paradicsom a ráncok megelőzésére, illetve csökkentésére egyaránt alkalmas, és a zsíros, pattanásos bőrűeknek is enyhülést hozhat gyulladáscsökkentő hatásával.

Hámlasztásra, pigmentfoltok ellen

Gyenge gyümölcssavainak köszönhetően a paradicsom kíméletesen hámlasztja a bőrt, ugyanakkor magas víztartalmának köszönhetően nem szárítja ki túlzottan a hámfelszínt. Moss meg alaposan egy-két érett paradicsomot és turmixold pépesre. A hámlasztó hatás fokozásáért kevéske citromlevet is tehetsz a pakolásba, ami úgyszintén segít megszabadulni a pattanások után maradt foltoktól, és egységessé varázsolja a bőrtónust. Ennek a pakolásnak a pórusösszehúzó ereje is rendkívül erős.

Száraz és érett bőrre, ráncok ellen

Pépesíts néhány közepes méretű paradicsomot, majd adj hozzá egy kevés csipkebogyó olajat. Ráncok ellen hatásos lehet még az avokádó-, az argán-, a jojoba-, a mandula-, vagy az olívaolaj. Extra száraz bőrre az is jó, ha a paradicsomot egy fél avokádóval turmixolod össze.

Pattanásos, zsíros bőrre

Turmixgéppel készíts paradicsompürét, majd adj hozzá 3 evőkanál mézet. Készíts egy csészényi zöld teát, majd egy-két evőkanálnyit löttyints bele a pakolásba. Kevés zabpelyhet is kanalazhatsz hozzá, ha fokozni szeretnéd a gyulladáscsökkentő, bőrmegújító hatást. Keverd össze az alapanyagokat, hogy pépes masszát kapj, majd vidd fel a megtisztított bőrödre.

Ha nincs időd arcpakolást kotyvasztani, vágj félbe egy paradicsomot, és masszírozd át vele a megtisztított bőrödet. A paradicsom levét pattanásokra, ecsetelőként is használhatod.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés