A szőlő az őszi szezon legkedveltebb gyümölcse, nem csupán az íze, hanem fantasztikus hatása miatt éppúgy érdemes szemezgetni belőle. Felkészíti az immunrendszert a hideg hónapokra, jót tesz az emésztésnek és még a bőrt is ragyogóvá varázsolja. Igazi szupersztár a gyümölcsök között, amit akár önmagában fogyasztva, akár smoothie-ba vagy zabkásába keverve is megállja a helyét.
Az őszi szezonban már mindenki a téli hidegre készül, az immunrendszer megerősítése ilyenkor az egyik legfontosabb feladat. Nem csupán a táplálékkiegészítők és a különböző vitaminok segíthetnek a kiürült raktárak feltöltésében, a különböző idénygyümölcsök szintén nagyban hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez. A szőlő rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, rendszeres fogyasztásáért roppant hálás lesz a szervezet.
A szőlő nagy része víz, szénhidráttartalma cseppet sem elenyésző, rengeteg energiával szolgálhat a nap folyamán. Szuper méregtelenítő gyümölcs, káliumtartalmának köszönhetően elhajtja a feleslegesen visszatartott vizet a szervezetből. A-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint tartalmaz folsavat és vasat, melyek szintén rendkívül hasznosak. Flavonoidokban bővelkedik, így antioxidáns tulajdonságából adódóan a szabad gyökök káros, sejtromboló hatásával is felveszi a harcot.
A szőlő fantasztikus hatása a bőrön is meglátszik
A szőlőt nem csupán ínycsiklandozó íze miatt, valamint immunrendszer-erősítő tulajdonsága miatt éri meg fogyasztani. Csodás hatását a bőrön éppúgy kifejti. A benne található vitaminok feltöltik a fáradt, megviselt bőrt, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazva remekül befolyásolja a hámréteg állapotát.
A szőlő széles körű támogatást nyújt a bőr számára a benne található B-vitaminnak köszönhetően. A B-vitaminok remek hatással vannak a mikrokeringésre, ami nélkülözhetetlen a sejtek kiegyensúlyozott anyagcsere-folyamataihoz, valamint a hasznos tápanyagok megfelelő áramlásához. Hiányuk azonnal nyomot hagy a bőrön, az egységes, egészséges bőrfelszínhez nélkülözhetetlenek.
A C-vitamin elengedhetetlen eleme a tudatos bőrápolásnak, segíti a kollagéntermelést, ezáltal hozzájárul a bőröregedés lassításához. A C-vitamin-raktárak feltöltése elősegíti a hámréteg rugalmasságának fenntartását, megőrzését. A szőlőben található K-vitamin csökkenti a szem alatti karikákat, halványítja a területet és üdébbnek, frissebbnek láttatja az ábrázatot, de a ráncok ellen szintén hatékonyan lép fel.
A külsőleges alkalmazásra gyakran ajánlott, hidegen sajtolt szőlőmagolaj fantasztikus hatást gyakorol a hámrétegre. Linolsavtartalmának köszönhetően hozzájárul a bőr regenerációjához, de a bőr védekezőképességének javításában szintén szerepet vállal. Az arcbőr mélyebb rétegeiben fejti ki a hatását, meggátolja, hogy a víz elszökjön, ezzel hidratálja és mélyen táplálja a területet. Minden bőrtípus esetén bevethető, akár arckrémbe keverve is alkalmazható.
Az otthon található szőlőszemeket is felhasználhatod, alapos mosás, tisztítás után. Nyerd ki a szőlő levét és vidd fel az arcbőrödre. Hagyd egy kicsit pihenni az érintett területen, majd öblítsd le. Gyümölcssavaival kíméletesen hámlasztja a bőrfelszínt, segít eltávolítani az elhalt hámréteget. Halványítja az arcon található hegeket, a pattanások után megmaradó nyomok ellen kiválóan működik. Felfrissíti, ragyogóvá varázsolja a bőrt, pihe-puha érzetet hagy maga után.
Képek: Getty Images.