Nem csak az otthoni szépségápolással, az étkezéssel is sokat tehetsz a sugárzó arcbőrért. Ezek a bőrszépítő ételek segítenek, hogy hatékonyabb legyen az ápolás az őszi időszakban.

hirdetés

Bőrszépítő ételek az őszi időszakban

Az őszi szezon jelentősen meg tudja viselni az arcbőr állapotát. A szeles időjárás, a napfényhiány és a vitaminraktárak kiürülése egyaránt nyomot hagy a megjelenésen. Amikor már be kell kapcsolni a fűtést is, még pokolibb a helyzet. A bőr hámlik, sápadttá és nyúzottá válik, s a tudatosan felépített arcápolási rutin önmagában nehezen tudja megmenteni a helyzetet.

Minden problémát a gyökerénél kell megszüntetni és kezelni. Mivel ebben az időszakban a szervezet vitamin-, illetve ásványianyag-felhasználása megnő, arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy ezeket a bőr számára hasznos tápanyagokat, antioxidánsokat mielőbb pótoljuk. Nem csak az immunrendszernek van szüksége a támogatásra, a hámréteg éppúgy hálás lesz az egészséges ételekért.

 

Avokádó

Az avokádó rendkívül gazdag a különböző szépségvitaminokban. A-, C-, E-, valamint B-vitamin-tartalmának köszönhetően regenerálja, felpezsdíti a sápadt, megviselt arcbőrt, ráadásul még a ráncok kialakulása és elmélyülése ellen is fellép bőrszépítő komponenseivel. Fontos szerepet vállal a bőröregedés lassításában, visszaadja a bőr ragyogását és életerejét. Kimagasló rosttartalmával az emésztést is serkenti, kipucolja a salakanyagokat, így még a szervezetben megrekedt, káros toxinok sem befolyásolják a bőrképet.

Spenót

A spenót jellegzetes ízétől sokan irtóznak, de a megfelelő recept segítségével abszolút beépíthető az őszi étrendbe. Érdemes kísérletezni a spenótos menükkel és turmixokkal, ugyanis a benne található tápanyagok szinte nélkülözhetetlenek a bőr számára ilyenkor. Az aprócska zöld levélke igazi antioxidáns-bombaként működik, rendkívül gazdag klorofillban, valamint C-, illetve B-vitaminban úgyszintén bővelkedik. Omega-3 zsírsav tartalmával a bőr nedvességmegtartó képességének fenntartásáért és javításáért dolgozik, de a ráncok és a bőröregedés, valamint sápadtság ellen végzett munkája éppúgy dicséretes.

Szőlő

Ha nassolni támad kedved, az őszi időszakban egyértelműen a szőlő az egyik legjobb választás. Elképesztően finom, ezáltal nem érzed úgy, hogy bármit megvonnál magadtól az egészséges étrend miatt, az pedig csak hab a tortán, hogy még a bőrödet is szebbé varázsolja. A benne található C-vitamin nagyban hozzájárul a kollagéntermelő folyamatok zavartalan működéséhez, ezáltal lassítja a bőröregedés folyamatát, segít megőrizni a hámréteg rugalmasságát. B-vitamin-tartalma sem elenyésző, aminek köszönhetően visszaadja a bőr ragyogását, elűzi a megviselt és sápatag megjelenést.

 

Dió

Még egy nasi, ami rendkívül egészséges és még a sápadt, száraz és problémás arcbőr helyreállításában is szerepet vállal. Az olajos magvaktól sokan tartanak, hiszen még mindig él a köztudatban, hogy a fogyasztásuk pattanásokat okoz, ám ez azért nem ennyire egyszerű és magától értetődő. Na persze a túlzásba vitt fogyasztásuk valóban okozhat némi kellemetlenséget, ám ha tartod a mértéket, sokkal inkább profitálni fogsz a dió pozitívumaiból. E-vitamin-tartalmának köszönhetően hozzájárul a feszes, rugalmas bőrkép megőrzéséhez, ugyanis gátolja a szabad gyökök pusztító, sejtromboló tevékenységét. A benne található B-vitaminnal hatékonyan dolgozik a ragyogás fokozásáért, a sápadt, fáradt megjelenés megszüntetéséért. Mivel javítja a bőr vízmegtartó képességét, a hidratáció megőrzésében éppúgy jolly joker segítség lehet számodra.

Cékla

A cékla legalább annyira megosztó, mint a spenót, mégsem hagyhatjuk le egy ilyen őszi szuperélelmiszereket tartalmazó listáról. A-, B-, valamint C-vitamin-tartalma is kimagasló. A bőröregedés ellen ugyanolyan energiával küzd, mint a sápadt, nyúzott megjelenés ellen. Nagyon erős antioxidáns, akár önmagában, akár más bőrszépítő ételek kíséretében szuperül helytáll a szépségápolásban. Méregtelenítő hatásával nem csak a máj munkáját segíti, a közérzet javítása mellett a salaktalanítás a bőr szépségéért legalább olyan sokat tesz. A felgyülemlett káros toxinok ugyanis nyomot hagynak a hámrétegen, a cékla viszont hatékonyan tisztítja meg a bélrendszert.

Ha csak ritkán fogyasztod a bőrszépítő élelmiszereket, semmiképp ne várj csodát. Varázsütésre ezek az alapanyagok sem fogják megállítani az öregedést, ahogy a sápadt, problémás arcbőrt sem hozzák helyre egyetlen csettintés alatt. Önmagukban kevesek ahhoz, hogy látványos eredményt érj el a segítségükkel. A rendszeres testmozgás, tudatos és egészséges étkezés, valamint egy jól kialakított bőrápolási rutin mellett azonban az efféle ételek belülről javítják az arcbőr állapotát, és még a ráncok kialakulásának lassításához, a barázdák finomításához is hozzájárulnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés