Az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, kesudió, paradió – nem képezik az alapvető élelmiszerek részét, pedig nagyon egészségesek, a bőrt belülről ápolják, és a tévhitekkel ellentétben a zsíros bőrnek is jót tesznek. Ha eddig nem építetted be őket az étrendedbe, akkor itt az ideje. Elmondjuk, miért!

Az olajos magvak és a bőr

A különböző olajos magvakban rengeteg tápanyag van, elsősorban B- és E-vitamin, cink, vas, kalcium, kálium található bennük, illetve omega-3 zsírsavak is. Ezek az értékes anyagok tökéletes belső bőrápolóvá teszik őket. A B- és E-vitamin bőrerősítő, ahogyan a cink is, nem véletlen, hogy minden szépségvitaminban ott vannak. A bennük található esszenciális zsírsavak nagyon jó hatással vannak a pikkelysömörre és az ekcémára is. Fogyasztásuk hosszútávon lassíthatja a ráncok kialakulását, egyrészt antioxidánsaik révén, másrészt, mert nem engedik kiszáradni a bőrt.

Sokan, akik zsíros bőrrel vagy aknéval küzdenek, teljesen száműzik az étrendből a magvakat, pedig az E-vitamin gyulladáscsökkentő, az esszenciális zsírsavak pedig normalizálhatják a faggyútermelést, ahogyan a cink is jó hatással lehet a zsíros bőrtípusra. Hogy utóbbiakból mindegyikhez hozzájuss, érdemes halolajkapszulát is fogyasztani.

A különböző magok – ide sorolható a lenmag és a chiamag is – különböző arányban tartalmazzák a fent említett tápanyagokat, ezért érdemes őket váltogatni, illetve magkeveréket fogyasztani belőlük. Mivel tápanyagdús ételről van szó, nem ajánlott mértéktelenül fogyasztani, de kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egy fél marék naponta nem okozhat gondot az alakodnak. A bőröddel viszont csodákat tehet.

  • Megosztás:
hirdetés