Ez a fűszeres, ízletes ital nemcsak arra jó, hogy felmelegítsen a hideg téli napokon, hanem erősíti az immunrendszert, és a segítségével könnyebben megszabadul a szervezet a méreganyagoktól.

hirdetés

A huzamosabb ideig tartó hajhullás bosszantó, de úgy kell rá tekinteni, mint egy tünetre: a szervezet így jelzi, hogy valami nincs rendben odabent. Ezért nem árt alaposan utánajárni, hogy mi lehet a kiváltó ok. Leggyakrabban elhúzódó gyulladással járó betegségek, felhalmozódó méreganyagok vagy vitaminhiány következtében indul ritkulásnak a hajkorona, de a háttérben számos más probléma meghúzódhat, így szakértő bevonása mindenképp szükséges.

Ha kimerültségről van szó – ami nem ritka az év végi hajszában -, házi praktikákkal is próbálkozhatunk, melyek segítenek átlendülni a nehezebb időszakon. Ahhoz, hogy a testünk visszanyerje energikusságát, először is a méregtelenítő folyamatait kell hatékonyabbá tennünk, máskülönben a bekapkodott hajtápláló vitaminok sem tudnak hatékonyan érvényesülni.

Nem csodatévő ital, de sok mindenre jó

Az aranytej alapja egy régi ayurvédikus recept, melynek fő összetevője a sok bajt orvosló kurkuma. Magas kurkumintartalmának köszönhetően csillapítja a fájdalmat, erősíti az immunrendszert, és kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segíti a máj méregtelenítő munkáját, illetve az epe kiválasztását.

Így tulajdonképpen javítja az anyagcsere-folyamatokat, és megszabadítja a szervezetet a káros, sejtromboló szabad gyököktől. Alapanyagai révén a kurkumás tej antioxidánsokban gazdag ital, mely előnyös tulajdonságaival hozzájárul a test öngyógyító működéséhez. Sokan azt tapasztalták, hogy az aranytej rendszeres fogyasztásával csökkent a hajhullásuk, aminek eredményeként egészségesebb kinézetű, dúsabb tincseket kaptak.

Így készül a kurkumás tej

Először összeállítjuk a kurkumapasztát.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze kurkumapor
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 csésze szűrt víz

A hozzávalókat egy serpenyőbe tesszük, jól összekeverjük. Majd közepes hőfokon melegítjük, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amikor eléri a pasztaszerű állagot, levehetjük a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni. Célszerű egy kis üvegbe tenni, és a hűtőben tárolni.

Az aranytej hozzávalói:

  • 1 csésze tej – lehet növényi alapú, rizs-, mandula- vagy kókusztejet használni,
  • 1 teáskanál kókusz- vagy mandulaolaj,
  • 1/4 teáskanál kurkumapaszta – több is adagolható,
  • ízesítésre egy kevéske méz.

A méz kivételével az összes hozzávalót egy serpenyőbe tesszük, és közepes hőfokon folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Nem kell felforralni, mert akkor veszít az értékes hatóanyagaiból. Ízlés szerint adjuk hozzá a mézet, esetleg kardamommal vagy fahéjjal is megkoronázhatjuk.

Az egyszerűbb recept itt található. Épp olyan ízletes és antioxidánsokban gazdag italt kaphatunk, ha gyömbérrel készítjük el a kurkumás tejet.

  • Megosztás:
hirdetés