A kor előreheledtával a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős kollagén szintje egyre csökken a szervezetben, ami egy természetes folyamat, de szerencsére lehet lassítani. 35 felett fontos a pótlása.
A bőr elöregedéséért elsősorban a kollagéntermelés fokozatos lassulása okolható. Ez a fehérje felel ugyanis többek között a bőrünk, a csontjaink, izmaink, a hajunk és a kötőszöveteink rugalmasságáért. Időskorban azért olyan gyakori a porckopás, mert kollagén nélkül sokkal sérülékenyebbé válik a porcok felülete, az inak pedig már nem olyan elasztikusak és ruganyosak.
Szökik a kollagén
Bármilyen fájó tény, már a húszas éveink elején elkezd apránként csökkenni a kollagéntermelés. Mivel ez egy lassú folyamat, kezdetben még nem igazán tapasztaljuk meg hatását, ám 35 éves kor felett már gyorsabb ütemben apad a kollagénszint, és ez egyre látványosabb nyomot hagy a bőrön. Nagyjából ötvenéves korunkra lassul be annyira a kollagénszintézis, hogy jelentős mértékben megcsappan a készlet.
Ezt azonban nem lehet készpénznek venni, hiszen számos olyan életmódbeli tényező, és külső környezeti hatás akad, melyek felgyorsítják ezt a természetes folyamatot. Ezért, ha el szeretnéd kerülni a korai ráncosodást, ne csak a bőr külső ápolására koncentrálj, hiszen a kollagéncsökkentő veszélyforrások többsége tudatos, egészséges táplálkozással, illetve étrend-kiegészítők bevetésével jól ellensúlyozható.
A C-vitamin serkenti a kollagén termelését
A bőrünk egészséges, fiatalos kinézetéért elsősorban a kollagén termelését érdemes serkenteni, stimulálni. A C-vitamin kiváló antioxidáns hatással bír, mely csökkenti és helyreállítja az oxidáció során keletkezett károkat a bőrszövetben, illetve a test egyéb területein. A kollagén előállításához a szervezetnek C-vitaminra van szüksége, ám, ha kevés van belőle, inkább a létfontosságú funkciók ellátásához használja fel. Ebben az esetben nemcsak az immunrendszer gyengül, hanem a kollagén szintje is gyorsabban megcsappan. Hogy ezt elkerüld, fogyassz magas C-vitamin-tartalmú ételeket, vagy szedj rendszeresen C-vitamint.
Kollagénes étrend-kiegészítők
Óriási a kínálat a kollagén tartalmú étrend-kiegészítőkből. Vízben oldódó porok és kapszulák is a rendelkezésünkre állnak, hogy pótolni tudjuk az elveszett kollagént. Mivel ez a fehérjevegyület csak kevés ételben található meg, az étrend kiegészítése jó alternatíva lehet, ám érdemes olyan terméket választani, mely jól hasznosuló formában tartalmazza a kollagént, illetve olyan összetevőket is felvonultat, melyek segítik a felszívódását. Mindenképpen fontos megnézni, hogy milyen mennyiségben tartalmazza a kollagént az adott készítményt, nagy eltérések lehetnek.
Ha nincs benne C-vitamin, ajánlott szedni mellette, és nem árt több időt fordítani a testmozgásra. Mivel a kollagén az izmok egyik fő építőeleme, a rendszeres izommunka javítja a hasznosulását. A szájon át szedhető étrend-kiegészítők hidrolizált kollagént tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a fehérjét kisebb összetevőkre bontják, mint amilyen formában a húsételek tartalmazzák, ezáltal jobban emészthetőek, és javul a felszívódásuk.
Kollagéncsökkentő hatások
Bizonyos életmódbeli szokások, és külső tényezők felgyorsíthatják a bőr öregedését úgy, hogy roncsolják, megbontják a kollagént, vagy már eleve a termelésének folyamatát akadályozzák. A stressz és a kialvatlanság megnehezíti a szervezet dolgát, így a bőr is nehezebben tud regenerálódni. A rendszeres kávé-, cukor-, és alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás is hozzájárul ahhoz, hogy fokozott ütemben csökkenjen a kollagén előállítása.
Az UV-sugárzás, illetve a szmoggal belélegzett mérgező vegyületek a bőrsejteket, és a rugalmasságukat biztosító kollagénrostokat egyaránt károsítják. A vitaminszegény táplálkozás szintén felgyorsítja ezt a romboló folyamatot. Mindezek következményei azonban kivédhetőek, hiszen, ha odafigyelsz az étrendedre, és naponta minimum hétórányi pihentető alvásidőt biztosítasz magadnak, illetve nemcsak a napozások alkalmával használsz fényvédő termékeket, máris sokat teszel azért, hogy több kollagénnel gazdálkodjon a szervezeted.
Természetes kollagénpótlás
Tudatosan összeválogatott, kollagénben gazdag étrenddel is támogathatod a bőröd fiatalságát. A C- és B-vitaminban gazdag ételek serkentik a kollagén termelését, a velős csontban, a csont- és húslevesben, a tojásfehérjében és a zselatinban pedig természetes módon fordul elő ez a bőrszépítő fehérje. A hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban található sok kollagén. Vannak azonban olyan táplálékok, melyek összetevőikkel segítik a szervezetet abban, hogy több kollagént állíthasson elő. Az aloe vera, a ginzeng, a spirulina alga, és a koriander is javíthatja ezt a folyamatot.
Kollagén a szépségápolásban
Tény, hogy az elfogyasztott, főként a hidrolizált állapotban bevitt kollagén jobban hasznosul, mint az, amit krémekkel viszünk fel a bőrünkre. Az emésztés során a kollagén aminosavakra bomlik a gyomorban, melyek a vérárammal a májba kerülnek. Ha minden alkotóelem biztosítva van, a szervezet akadálytalanul állít elő kollagént.
A krémek nem szívódnak fel olyan mélyre, hogy a bennük található kollagén hasznosulni tudjon, ráadául a kollagénmolekulák túl nagyok. Nagyobb segítség a bőröd számára, ha inkább a kollagénszintézist ösztönzöd C-vitaminos szérumokkal, krémekkel, vagy hyaluronsav tartalmú készítményekkel. A petyhüdt bőrt kollagén-indukciós terápia segítségével is feszesítheted.
Képek: Getty Images.