A kecsketejet gyakran hasonlítják az anyatejhez tápanyagtartalmát illetően, hiszen sokkal több ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. Bár utóbbinál egy picit drágább, hosszú távon kifizetődőbb a kecsketej fogyasztása.

A kecsketej védi az immunrendszert és a bőrt is megszépíti

A kecsketej a „tej” szóhoz társított hiedelmek ellenére egészséges és nagyon tápláló, tejérzékenyek is bátrabban fogyaszthatják, hiszen kevesebb allergén anyagot tartalmaz a tehéntejnél. Bár zsírosabb, mégis könnyebben emészthető zsírmolekulákat és fehérjét tartalmaz, ezen kívül az anyagcserefolyamatokra is jó hatással van.

Számos ásványi anyagot, például kalciumot, foszfort, magnéziumot, káliumot és hasznos nyomelemeket, például jódot és cinket tartalmaz. Emellett vitamintartalma is jelentős, nagy mennyiségben található benne A-, többféle B-, C-, D- és E-vitamin. A kecsketej tehát kiváló immunerősítő, de ezen kívül a szépségápolásban is jó szolgálatot tesz.

Antibakteriális, tisztító hatású, így például szappanokhoz kiváló alapanyag. Sejtvédő Q10 koenzimet is tartalmaz, ami antioxidáns hatású, így véd az oxidatív stressz és az öregítő szabad gyökök ellen. Nem hiába kedvelte Kleopátra is a kecsketejes fürdőt, hiszen a bőrt mélyen hidratálja és bársonyosan puhává varázsolja.

Minden bőrtípusra ajánlott, a száraz bőrt táplálja, míg a pattanásos, ekcémás bőrt nyugtatja és a gyulladását lehúzza. A benne lévő alfa-hidroxi sav, más néven tejsav, gyengéd hámlasztó, így eltávolítva az elhalt hámsejteket, segíti a bőr regenerálódását.

Érdemes rendszeresen fogyasztani, illetve előnyben részesíteni az olyan kozmetikumokat, amikben megtalálható: a szervezeted és a bőröd is jól jár vele.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés