Ha máskor nem is, de ősszel és télen biztos, hogy sok háztartásban előfordul a mák és a dió. Ám, ezek az alapanyagok nem csak a konyhában hasznosíthatóak, hiszen csodát tesznek a fáradt, zsírvesztett, dehidratált bőrrel. A száraz tapintású, húzódó hámréteg felszínén könnyebben berögzülnek a ráncok, a mákkal, dióval készült házi arcpakolás azonban megakadályozza, hogy elmélyüljenek. Halványítja a vonalakat, és bársonyosan puhává, élettel telivé varázsolja az arcbőrt!

hirdetés

Még épp csak ízelítőt adott az ősz az esős, szeles időjárásból, de sokaknak a bőre máris azt jelzi, hogy kimerült a csatában. Ha sérül az epidermisz hidrolipid védőrétege, a hámréteg kevésbé ellenálló lesz a külső hatásokkal szemben. Könnyebben kiszárad, a pótolt nedvességet sem képes megtartani, még a széltől is érzékenyebbé válik.

Az érett bőr egyik jellemzője, hogy veszít zsírrétegéből, mely nem csak kipárnázza, megtámasztja a hámréteget, hanem a hőszigetelésért és a nedvesség benntartásáért is felel. Negyven felett az időjárás viszontagságait már egyre kevésbé tudja tolerálni a bőr, szárazzá, rugalmatlanná válik a hideg időszakban, és nem csak hidratálásra, hanem tápanyagokra és olajokra is szüksége van ahhoz, hogy regenerálódni tudjon.

 

Mivel a mák és a dió egyaránt bővelkedik szépségvitaminokban és esszenciális zsírsavakban, segítenek ellenállóbbá tenni a bőrt, hogy a ráncok ne mélyüljenek el száraz, dehidratált felületén.

Szuper házi arcpakolás dióval és mákkal

Ha túl érzékeny a bőröd, és nem szeretnéd radírozni, mindkét alapanyagot őröld finommá, porszerűvé. Így a bennük lévő olajok is jobban tudnak érvényesülni, hiszen könnyebben bejutnak és felszívódnak.

A dió figyelemre méltó omega-3 zsírsavtartalmával támogatja a bőr vízmegkötő képességét, emellett E- és B-vitaminban gazdag. A dióbél valójában olyan, mint egy gondosan összeállított szépségkapszula. Az E-vitamin semlegesíti a sejtromboló hatású szabad gyököket, valamint segíti a sejtregenerálódást és a bőr megújulását. A B-vitaminok fontos alapkövei a hámréteg egészséges működésének, ugyanis hozzájárulnak a sejtcserélődés normál folyamatához.

 

A mákszemek olaj- és tápanyagtartalma szintén magas. A mákolaj például hidratáló kencékbe is gyakran belekerül. Csakúgy, mint a dió, omega-3 zsírsavakban, valamint E- és B-vitaminokban bővelkedik. Ám az aprócska szemek cinket, vasat, kalciumot és magnéziumot is rejtenek. Ásványi anyagaikkal és antioxidánsaikkal felvértezik a bőrt a hideggel szemben.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál darált dióbél
  • 3 teáskanál finomra őrölt mák
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • ¼ evőkanál sheavaj

Egy kis üvegtálkába helyezve olvaszd meg a sheavajat vízpára felett, majd amikor kihűlt, keverd össze a natúr joghurttal. A finomra darált mákot és diót add hozzá az elegyhez, és ha túl sűrű, jöhet még egy kis joghurt, vagy kevéske víz, ám, ha nagyon híg, tegyél még bele sheavajat és mézet.

A megtisztított arcodra kend fel az arcmaszkot, és nagyjából 10-15 percig hagyd hatni. A joghurt enyhén hámlasztja a bőrt, miközben a mák és a dió gondoskodik a zsírok, vitaminok visszapótlásáról.

Selymesen puha, és rugalmas lesz a bőröd, ha rendszeresen alkalmazod ezt az egyszerű házi arcpakolást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés