Két népszerű konyhai alapanyag hozzáadásával, laboratóriumi körülmények nélkül is könnyedén elkészíthető ez a feszesítő, világosító hatású házi arckrém, mely ráncok és pigmentfoltok ellen egyaránt bevethető.
Olykor megéri alaposabban szétnézni a konyhában, hiszen olyan összetevőkre bukkanhatsz az élelmiszerek között, melyek kincset érnek a bőrápolásban. Rizs és burgonya mindenkinél gyakran előfordul otthon, és azok, akik kicsit is jártasak az ázsiai szépségápolásban, jól tudják, hogy a rizs simán felveszi a versenyt a bőröregedést lassító professzionális hatóanyagokkal, hiszen rengeteg értékes tápanyag található benne.
Rizsvizet és bőrvilágosító arckrémet egyaránt készítenek belőle, ezek a kencék pedig nem csak a pattanás után megmaradt sötét foltokat, hanem a szemkörnyéki elszíneződéseket, valamint a napkárosodásból adódó foltokat is szépen halványítják.
Mivel a rizs aminosavakban, omega-3 zsírsavakban, valamint cinkben, E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és B-vitaminokban is igen gazdag, serkenti a sejtregenerálódást, csökkenti a gyulladásokat, ezáltal képes megelőzni a külső és belső hatások okozta károsodásokból adódó korai ráncok kialakulását, illetve finomítja a már meglévő barázdák mélységét.
Rugalmasabb, feszesebb, frissebb és üdébb bőrképet eredményeznek a rizsből készült kencék, emellett egységesítik a hámréteg tónusát, persze, nem egy-két használat után.
A krumpli szintén népszerű alapanyaga a házi szépítőszereknek, ugyanis a benne található pirokatechin enzim segít eltüntetni a pigmenthibákat, hatékonyan csökkenti a felszíni foltokat, ugyanakkor védelmet nyújt a bőrnek a kiszáradás ellen. Sokan nyers burgonyalét alkalmaznak hámlasztó helyett, hiszen kíméletesebben bírja rá a bőrsejteket a megújulásra, így az érzékeny hámréteggel rendelkezők is bevállalhatják. Ám nem csak nyers formában kerülhet bele a kencékbe, igaz, úgy megőrzi C-vitamin-tartalmát. Ha ráncok ellen vetnéd be, főzéssel könnyen kenhető állagúvá teheted, így bármilyen anti-aging hatású házi arckrém alapja lehet.
Házi arckrém pigmentfoltok és ráncok ellen
Felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség pont a nyári szezon előtt a bőr világosítására? Ez általában csak akkor időszerű, ha zavarnak a sötét foltok, elszíneződések, amelyek korábbi napkárosodás, vagy egy-egy hosszabban gyógyuló, gyulladt pattanás után maradtak meg. Nem árt tudni, hogy ezeket a színeltéréseket csak felerősíti a napfény hatása, hiába barnulsz le, az arcodat tarkító pacák csak még sötétebbek lesznek és élesebben kirajzolódnak.
Tavasszal többnyire ezért is kerül szóba a hámlasztás, hogy felfrissüljön, megújuljon és egységesebb felszínt kapjon az arcbőr. Bár ez a házi arckrém nem ér fel a kémiai hámlasztók hatásával, más valamiben jeleskedik igazán, például jól működik finomabb, felszíni ráncok ellen. Hidratálja, feltölti a bőrt, ugyanakkor halványítja a pigmentfoltokat. Már ennyi állapotjavulás is elegendő ahhoz, hogy az arc simábbnak, fiatalosabbnak mutatkozzon.
Hozzávalók:
- 1-2 kis maroknyi rizs
- 1 db kisebb burgonya
- 2 db E-vitamin kapszula formájában
- kevés ápoló olaj, ami megfelel a bőrtípusodnak
Így készítsd el!
Nem nagy kunszt elkészíteni, konyhai eszközökkel simán menni fog. A rizst érdemes többször átmosni, mielőtt beáztatod egy tiszta tálkában úgy, hogy a víz ellepje. A krumplit hámozd meg, vágd fel kockákra, majd tedd egy tiszta főzőedénybe. Ha megpuhultak a szemek, szűrd le a vizet a rizsről, és kapard hozzá a burgonyaszeletekhez. Öntsd fel vízzel az edényt, hogy ellepje az alapanyagokat, majd főzd addig, míg pépesre nem puhulnak.
Kis lyukú szűrőn paszírozd át a vizes pépet, a sűrű masszát pedig öntsd át egy steril tálkába. További kavargatással elérheted a krémes állagot. Az így kapott elegybe csepegtesd bele a kiszúrt vitaminkapszulák tartalmát, illetve az általad választott bőrápoló olajat. Jól kavard össze, ha szükséges, össze is turmixolhatod az összetevőket. Amennyiben van üres kozmetikai tégelyed, mosd el alaposan, főzd ki, hogy steril legyen, végül abba öntsd át a frissen készült kencét.
Mivel ez a házi arckrém semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, nem áll el sokáig, a krumpli és a rizs főzete miatt hamar megromlik. Érdemes hűtőben tárolni, és mindig csak annyit készíteni belőle, ami két-három nap alatt elfogy.
Képek: Getty Images.