A fokhagyma nemcsak a megfázást gyógyítja, hanem a hajhullás egyik közismert ellenszere. Egy kis trükkel az erőteljes szagától is könnyen megszabadulhatunk.
A hideg hónapokban sok mindent kellett elszenvednie a hajunknak, hiszen a fűtésszezon, az állandó sapkaviselés, és a téli szmog sem tesz jót a fejbőrnek, ráadásul tavaszra a szervezet vitaminraktára is jelentősen megcsappan. Így megeshet, hogy az évszakváltás idején kicsit jobban hullik a hajunk, és a szálak erőtlenebbek, könnyebben szakadnak, töredeznek.
Ha feltűnően nagymértékű, vagy foltos hajhullást tapasztalunk, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnunk segítségért, ám enyhe problémák esetén, hatékony házi pakolásokkal, egy-két hónap alatt javíthatunk a tincseink állapotán.
A fokhagyma a haj szuperhőse
A népi gyógyászat sok jó tulajdonsága mellett, a fokhagyma erős hajserkentő hatásáról is említést tesz, ráadásul antibakteriális és gombaölő hatása révén segít megszüntetni a fejbőrt támadó fertőzéseket. Kiválóan javítja a vérkeringést, ezáltal fokozza a hajhagymák tápanyagfelvételét, antioxidáns anyagaival pedig védelmet nyújt a hajgyökerek számára a szabad gyökök, a stressz, vagy a légszennyezettség káros hatásaival szemben.
A fokhagyma komplex összetevőkkel rendelkezik, melyek alkalmasak az immunrendszer erősítésére, de éppúgy a hajszálakat és a bőrsejteket is táplálják. Megtalálhatóak benne az A-, B-, C-, E-, illetve K-vitaminok, de fontos ásványi anyagokban éppúgy bővelkedik. A haj növekedését elősegítő cinket, ként, magnéziumot, káliumot és szelént szintén tartalmazza, és az E-vitaminon kívül más antioxidáns vegyülettel is rendelkezik.
A fokhagyma erejét csak fokozza a benne fellelhető alliin, mely a fűszernövény gumójának felaprításakor alakul át antioxidáns hatású allicin vegyületté, ami a hagyma szúrós, jellegzetes szagáért felelős. Mindezek fényében, a fokhagyma a haj szuperhőse, vagyis életerőtől duzzadó megmentője.
Energiabomba a hajnak
A fokhagymás hajpakolás elkészítése és alkalmazása nem jelent nagy kihívást, ám tény és való, hogy a jó cél érdekében az erőteljes szagát valahogy muszáj elviselnünk.
Hozzávalók:
- 6-8 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál ricinusolaj,
- 1 teáskanál mandulaolaj – olívaolajjal, vagy kókuszolajjal is helyettesíthető.
A fokhagymát víz hozzáadása nélkül pürésítjük, turmixgéppel, vagy fokhagymanyomóval. Majd egy laza szövésű, tiszta törlőkendőn keresztül, kipréseljük a levét egy tálkába. Végül hozzáadjuk az olajokat, és a videón látható módon belemasszírozzuk a fejbőrbe a pakolást.
Fél órát pihentetjük a hajon, azután a szokásos módon hajat mosunk. A hagyma kellemetlen szagától úgy szabadulhatunk meg, ha egy kis citromlevet, vagy rózsavizet adunk a balzsamhoz, esetleg illatos hajpakolást alkalmazunk a művelet után. Többszöri öblítéssel elillan az erős aroma. Hetente kétszer ismételjük meg a rituálét.
Fontos, hogy sem az összezúzott fokhagymát, sem a levét ne használjuk önmagában a fejbőrön, mert olajkeverék nélkül erős irritáló hatással bír. Az olajokban megtalálható esszenciális zsírsavak szintén táplálják a hajhagymákat, és egészségesen fénylővé, illetve puhává teszik a tincseket.
Képek: Getty Images.