Egyre többen ismerik már az indiai ájurvéda egyik nagyon fontos táplálékát, a ghít, ami nem más, mint tisztított vaj. Házilag könnyen elkészíthető, de bioboltokban készen is megvásárolható.
Miért jó a ghí?
Nagyon sokrétűen felhasználható, főzéshez is alkalmas, így belülről táplálja a szervezetet. Ám külsőleg, például arcmaszkként használva pedig a bőröd szépségének megőrzéséért tehetsz.
Az ájurvédában életelixírként tartják számon, ugyanis sejtregeneráló hatása révén elősegíti a fiatalság megőrzését. Kiváló méregtelenítő, kipucolja a külső környezetből ránk rakódott, és a testben felhalmozódott, zsírban oldódó méreganyagokat. Antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, így megköti a szabad gyököket, és védi a sejteket. A- és E-vitamint, valamint számos nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz.
Nem csoda, hogy az indiai nők előszeretettel alkalmazzák, a következő pakolást, amihez nem kell más, mint:
- 2 teáskanál ghí
- 1 csapott teáskanál csicseriborsóliszt
A csicseriborsóliszt B-vitaminokat, E-vitamint, illetve a bőr számára fontos cinket, és kalciumot tartalmaz.
Ha hűtőben tárolod, előzetesen vedd ki a megadott mennyiségű ghít, hogy megolvadjon, majd keverd el a csicseriborsóliszttel. Kend fel a masszát megtisztított arcbőrre, hagyd hatni 20 percet, majd langyos vízzel mosd le. Pici zsíros érzetet hagy maga után, de pont ettől lesz szépen hidratált és puha a bőröd. Igény szerint ismételhető, minél többször dobod fel ezt a maszkot, annál többet teszel a bőröd fiatalságának és egészségének megőrzéséért.
A ghí otthoni elkészítéséről itt olvashatsz.
Képek: Getty Images.