Az édesburgonya talán nem az az étel, amit bármikor eszünkbe jutna az arcunkra kenni, pedig fontos tápanyagokat tartogat a bőr számára.

hirdetés

Sokan tudják, hogy a burgonya csodát tesz a bőrrel, ám az édesburgonyának – leszámítva a névrokonságot – nem sok köze van hozzá. Ez a krumplinak kinéző gyökérzöldség inkább a szulákfélék családjába tartozik, és az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált a diétázók körében. Ma már egyszerű hozzájutni, szinte minden szupermarketben és nagyobb zöldségesnél megtalálható.

Bár az édesburgonya nem krumpli, azért vannak hasonló vonásai, például, hogy arc- és hajpakolások kiváló alapanyaga lehet, ugyanis értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A bőr feszesítésére, élénkítésére is alkalmas, illetve pattanások ellen éppúgy hatásos, hiszen antioxidánsaival védi a bőrsejteket a szabad gyökök támadásával szemben, ezáltal felgyorsítja a bőrregenerálódást.

Ebben rejlik az édesburgonya bőrszépítő ereje

Az édesburgonya gumószerű gyökere béta-karotinban, valamint B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminban gazdag. Fehérjetartalma kimagasló a zöldségfélék között, emellett bőrszépítő ásványi anyagokkal is büszkélkedhet: megtalálható benne a cink, a magnézium, a szelén és a kalcium.

Mivel az édesburgonya főzve jobban használható, azzal számolni kell, hogy a kollagéntermelést serkentő C-vitamin-raktára jóformán elvész, mire a pakolásba kerül, de így is rengeteg előnyét megtartja.

Így használd pakolásként

Ha zsíros a bőröd, a meghámozott, főtt édesburgonyát kevéske mézzel és citromlével turmixold össze. Száraz és érett bőrre banán, méz, natúr joghurt és olívaolaj hozzáadásával készítsd el az édesburgonyás arcpakolást. A főtt gumókat pépesítsd, várd meg, míg kihűl, azután dúsítsd fel a további összetevőkkel. Mindig megtisztított bőrre vidd fel a masszát, a szem- és szájkörnyék kihagyásával, majd 15 perc után mosd le.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés