A dió évtizedek óta az egyik legnépszerűbb alapanyag, és kevesen tudják, de akár ízletes turmix is készíthető belőle. Jó hatással van a bőrre, segíti a fogyókúrát, így érdemes betervezni a napi menübe, de csak módjával.
Régen szinte minden kertben állt egy diófa, még manapság is sokan ültetnek el facsemetét, ami pár év múlva kellemes árnyékot biztosít a tikkasztó nyári melegben. A termése szintén kiemelten fontos, elég csak átgondolnunk, hogy mennyiféle ételbe, süteménybe kerülhet bele a dió, ám jótékony hatásai akkor érvényesülnek igazán, ha egészséges táplálékokkal kombináljuk.
A dió szépségmegőrző hatása régóta ismert, hiszen rengeteg omega-3 zsírsav található benne, emellett gazdag növényi rostokban. Ám nem csak az emésztésre, hanem a bőrre is pozitív hatást gyakorol. Segíti az anyagcsere megfelelő működését, és megteremti a feltételeket a vitaminok hasznosulásához.
Az őszi időszakban gyakran szárazabbá válik az arcbőr. A hideg idő, a szél és a fűtött levegő próbára teszi a hámréteg ellenálló képességét, ilyenkor már nem elegendő a jól megszokott ápolási rutin, belsőleg is érdemes megtámogatni a bőr védelmi rendszerét. Egyes tápanyagok pótlására különösen ügyelni kell ebben az időszakban, hiszen belülről járulnak hozzá a fiatalos, rugalmas bőrkép megőrzéséhez.
Ízletes őszi turmix, amit a dió tesz szuper hatékonnyá
A diót sokan kihagyják az étrendjükből, mivel serkenti a faggyútermelést, így fokozhatja a zsíros bőrérzetet és a pattanások kialakulását. Ám kis mennyiségben adagolva bárki étrendjébe bekerülhet, egy marék dió még nemokoz bőrproblémákat, ahogyan a diétát sem borítja fel. Mint mindennél, itt is fontos a mérték.
A dió gazdag E-vitaminban, ami az bőr számára kiemelten fontos. Nem véletlen, hogy a legtöbb szépségkapszula is tartalmazza. Erős antioxidáns, így gátolja a szabad gyökök romboló hatását. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a feszesebb, rugalmasabb bőrhöz, mivel elősegíti a sejtek regenerálódását és lassítja a bőröregedés folyamatát.
B-vitaminokban szintén gazdag, ezáltal csökkenti a viszketéssel járó bőrgyulladást, illetve gátolja a pattanások kialakulását. A zsírégetés folyamatához szintén szükség van B-vitaminokra, egymaréknyi dióval a szükséges mennyiség nagy részét pótolhatod. Omega-3 zsírsavakban szintén bővelkedik, ennek köszönhetően erősíti az arcbőr vízmegtartó kepésségét és csökkenti a vízvesztést. Ez az érett bőr számára kifejezetten hasznos, mivel sokaknak válik szárazabbá a bőrük. Ez nem csak a víz elpárolgása miatt történik, mivel idővel csökken a zsírréteg, ami hozzájárul a rugalmasság elvesztéséhez és a ráncok elmélyüléséhez.
Az omega-3 a gyógyulási folyamatokhoz szintén nélkülözhetetlen, a zsírsavakat tartalmazó ételek idővel rugalmasabbá, ragyogóbbá teszik a bőrt.
A dió mellett a turmix másik fő összetevője a banán, ami gyakran szerepel az italokban. Krémes állagot garantál, emellett természetes édesítőszerként funkciónál. Kis mennyiségben, reggelire fogyasztva nem dobja meg túlzottan a vércukorszintet. Bár gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, rostban gazdag összetevőkkel kombinálva ez a tulajdonsága ellensúlyozható, így elkerülheted a hirtelen jelentkező farkaséhséget. Káliumtartalmának köszönhetően segít elhajtani a szervezetben megrekedt folyadékot, méregtelenít, ezzel pedig hozzájárul a fogyókúra sikeréhez.
Hozzávalók:
- 1 db banán
- 1 marék dió
- 150 g natúr joghurt
- 1,5 dl növényi ital
Természetesen a diétás turmix nem helyettesíti a mozgást, ezért a sikeres, tartós eredményhez elengedhetetlen a rendszeres edzés. A legjobb, ha felváltva végzel kardió- és súlyzós gyakorlatokat, így nem csupán a felesleges kilóktól szabadulhatsz meg, hanem tónusosabbá, határozottabbá teheted a kontúrvonalakat. A vitaminokban gazdag, izomnövekedést segítő étrend szintén fontos, ahogyan a rendszeres vízfogyasztásról sem szabad elfeledkezni, ami az arcbőr számára is nélkülözhetetlen.
Képek: Getty Images.